Zatiahnuté
14°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Potrebujeme ju operovať skôr, než praskne, tvrdí lekár o mozgovej aneuryzme
Zdielať na

Potrebujeme ju operovať skôr, než praskne, tvrdí lekár o mozgovej aneuryzme

Mozgovú aneuryzmu -oslabené vyduté miesto na mozgovej cieve majú približne 3 percentá ľudí. Je to skutočne časovaná bomba v hlave. Ak totiž praskne, šanca na prežitie významné klesá. Keď však mozgovú aneuryzmu lekári zistia včas, riziko úmrtia pri jej operačnom riešení klesá pod jedno percento.

"Mozgové cievy majú 2-3 milimetre, pri výdutiach sa teda bavíme o veľkosti 6-7 milimetrov.Máme však aj 2-3 centimetrové aneuryzmy, a tam je aj obrovský tlak na mozgové tkanivo. Mozog je ako uzavretá konzerva, keď sa tam zmenia pomery, mozgové tkanivo je vždy zasiahnuté," hovorí riaditeľ nemocnice CINRE a intervenčný rádiológ  MUDr.Ivan Vulev. 

Aneuryzma postihuje častejšie ženy a u žien, dokonca v mladom veku, aj častejšie praskajú. "Kým sme nemohli nahliadnuť do hlavy bez toho,aby sme ju otvorili, nevedeli sme, že tam aneuryzma je, ani kde sa nachádza. S rozvojom zobrazovacích metód ako je CT a MRI dokážeme nielen zistiť pôvod zakrvácania, ale vieme nájsť aj tie incidentálne aneuryzmy, ktoré zatiaľ nepraskli.Dnes je to vďaka týmto vyšetreniam naozaj jednoduché a počet nálezov každý rok rastie, lebo ich už vieme vyhľadávať " vysvetľuje lekár.  Štatistiky sú podľa neho neúprosné. "Ak aneuryzma praskne, až tretina ľudí  zomieta ešte pred príchodom do nemocnice, U jednej tretiny ľudí zabojujeme, medicína nezostane aneuryzme nič dlžná, ale prežijú s rôzne vážnymi následkami. Do normálneho života sa po prasknutí aneuryzmy vracia len jedna tretina pacientov.  Naopak, keď sa k operácii aneuryzmy dostaneme v čase, keď prasknutá nie je, riziko komplikácií klesá pod jedno percento. To je neporovnateľná matematika," uzatvára MUDr.Vulev.    

Aneuryzmy sa častejšie vyskytujú u ľudí, ktorí majú príbuzných s takýmto problémom, príznaky sú často nešpecifické. Dominuje bolesť hlavy, často je lokalizovaná na jednom mieste alebo na jednej polovici hlavy. "Lokalizovaná bolesť hlavy môže znamenať výduť. Bolesť často ani nemusí súvisieť s aneuryzmou, môže to byť náhodný nález pri zobrazovacom vyšetrení, ktoré sa pôvodne robilo kvôli bolesti hlavy. Určenie takejto diagnózy je naozaj šťastím, lebo tak vždy môžeme predísť neskoršej katastrofe,"  tvrdí lekár.  

Súvisiace články

Najčítanejšie