Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Trápia vás zapálené kútiky úst? Možno vám chýbajú vitamíny a ste v strese
Zdielať na

Trápia vás zapálené kútiky úst? Možno vám chýbajú vitamíny a ste v strese

Kútiky súvisia aj s ústnou hygienou.

Oslabená imunita sa môže prejaviť aj zapálenými kútikmi úst. Dôvodom dlhodobej infekcie je aj nedostatok vitamínov a stres. Ako si pomôcť? Kútiky sú zápalové ochorenie pier, odborne nazývané chelitis angularis. Prejavujú sa ako začervenané bolestivé škvrny na rozhraní sliznice úst a pier, ktoré mávajú v strede prasklinku. Môžu svrbieť, mokvať, krvácať, ložisko býva pokryté žltohnedou chrastou. Niekedy sa zápal vyskytuje v jednom a v niektorých prípadoch v oboch kútikoch pier. Infekcie kútikov úst spôsobujú kvasinky (Candida albicans), baktérie (Staphylococcus aureus, niektoré streptokoky) alebo najčastejšie ich kombinácia.

Tieto mikroorganizmy sa bežne nachádzajú na našej koži alebo slizniciach, teda aj v ústach, kde však nespôsobujú ťažkosti. Ochorenie prepukne až po ich premnožení, ku ktorému dochádza napríklad pri oslabenej imunite alebo ak sa baktéria dostane do otvorenej ranky. Tá môže vzniknúť napríklad pri zubárskom ošetrení, pri nosení umelého chrupu alebo pri poranení zubnou kefkou.

Čím ošetriť kútiky?

  • antimykotická masť
  • betaglukán
  • vitamíny skupiny B, železo a zinok – v strave i vo výživových doplnkoch
  • propolisová tinktúra
  • čajovníkový olej a aloa
  • prísun béčka

Vznik ochorenia podporujú aj sliny a v nich obsiahnuté enzýmy, ktorým sú kútiky úst vystavené viac ako iná časť pier, pretože vlhké prostredie podporuje rast kvasiniek. Kútikmi častejšie trpia deti než dospelí. K vzniku kútikov môže prispieť i nedostatok niektorých vitamínov skupiny B, konkrétne B2,5,7,9 a 12. Do určitej miery môže zhoršenie stavu spôsobiť nedostatok minerálov ako železo a zinok.

Aj preto kútiky často postihujú ľudí bojujúcich s anémiou alebo s tráviacimi ťažkosťami či chronickými chorobami, pri ktorých sa do tela ťažšie vstrebávajú niektoré vitamíny. Patrí medzi ne napríklad Crohnova choroba či cukrovka. Ďalšou skupinou pacientov, u ktorých sa kútiky objavujú, sú tí, ktorí užívajú antibiotiká. Sú to však najmä ľudia, ktorí musia antibiotiká užívať dlhšie obdobie.

Dezinfikujte a mastite

Infekcie kútikov sa liečia v prvom rade nanášaním protikvasinkových a antibakteriálnych mastí. Pred samotným nanesením mastičky je vhodné ranku vydezinfikovať. Z prírodných prípravkov urýchli hojenie kútikov propolisová tinktúra, aloa alebo čajovníkový olej, ktoré majú aj protikvasinkové a antibakteriálne vlastnosti. Liečbu je vhodné doplniť užívaním vitamínov B a zinku či už formou stravy, alebo doplnkov výživy.

Ak ranky mokvajú, sú pokryté zlatožltou chrastou, pravdepodobne sa pridružila infekcia baktériami. Vtedy sa používajú antibakteriálne masti, ktoré sa však viažu na lekársky predpis, napríklad kyselina fusidová, neo­mycín či mupirocín. Z voľnopredajných prípravkov môže proti bakteriálnej infekcii pomôcť chlórhexidín.

Zdrojom infekcie býva ústna dutina, preto treba dôkladne dodržiavať starostlivosť o chrup, aby sa kútiky neopakovali. Zuby treba umývať aspoň dvakrát denne. Pri výskyte infekcie kútikov treba používať na výplach úst ústnu vodu s obsahom chlórhexidínu. Pri častom výskyte infekcie kútikov alebo aj oparu (herpesu) na perách pomôžu ako prevencia ochranné krémy a balzamy na pery s obsahom zinku (klasická zinková masť), ktoré do určitej miery zabránia vstupu infekcie. Ak žiadne spomínané opatrenia nezaberajú, treba navštíviť lekára.

Súvisiace články

Najčítanejšie