Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dentálna hygienička: Po zvracaní si nečistite zuby, poškriabete si sklovinu!
Zdielať na

Dentálna hygienička: Po zvracaní si nečistite zuby, poškriabete si sklovinu!

Archívna reportáž

O zuby sa treba starať správne.

Tehotné ženy po ranných nevoľnostiach a tiež ľudia po žalúdočných ťažkostiach majú tendenciu umyť si zuby. Dentálna hygienička Michaela Klein, ktorý prednáša dentálnu hygienu na Slovenskej zdravotníckej univerzite, však hovorí: nie je to dobrý nápad.

V zvratkoch sa totiž nachádza žalúdočná kyselina, ktorá pôsobí na zuby doslova ako kyselina.

"Hoci máme nepríjemný pocit v ústach a samozrejme tendenciu okamžite si umyť zuby, nie je to dobrý nápad, Zuby sú naleptané kyselinou a ak po nich budeme prechádzať vláknami kefky, môžeme si doslova doškriabať sklovinu. Treba si ústa len vypláchnuť  a nechať pôsobiť sliny. Tie kyselinu neutralizujú a po pol hodine si môžeme zuby dôkladne umyť," hovorí odborníčka Michaela Klein.

Rovnako podľa nej nie je dobrý nápad umývať si zuby hneď po jedle. "Jedlo obsahuje cukry a tie takisto oslabujú sklovinu. Tiež treba 30 minút počkať  a umyť si zuby neskôr" dodáva.

Tehotné ženy, ktoré často trápia tehotenské nevoľnosti, by mali dbať na zubnú hygienu. Žena by si mala dať opraviť zuby a urobiť dôkladnú zubnú hygienu už pred tehotenstvom. Ak baktérie z pokazených zubov či zapálených ďasien preniknú do krvi, môžu v prvej fáze tehotenstva spôsobiť potrat v ku koncu tehotenstva predčasný pôrod. Ak bolo tehotenstvo neplánované, v druhom trimestri  je vhodný čas na zubnú hygienu i ošetrenie zubov.   

Súvisiace články

Najčítanejšie