Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Aké choroby najviac ohrozujú cievy a kedy treba ihneď privolať lekára?
Zdielať na

Aké choroby najviac ohrozujú cievy a kedy treba ihneď privolať lekára?

Tepny a žily majú v tele dôležitú úlohu sú súčasťou obehového systému, ktorý preprevuje kv z miesta na miesto. Tepny prenášajú krv nabitú kyslíkom zo srdca do zvyšku tela. Žily zase dodávajú odkysličenú krv späť do srdca. Odtiaľ ju pľúcna artéria prepraví do pľúc, aby sa opäť okysličila. Pľúcna žila privádza okysličenú krv späť do vášho srdca a proces začína znova. Niekedy sa však tepny alebo žily zúžia alebo upchajú a krv nimi nemôže bez ťažkostí prechádzať. Akékoľvek spomalenie prietoku krvi bráni orgánom získať kyslík a živiny, ktoré potrebujú na svoje fungovanie. Ak krv prechádza cez cievy príliš pomaly, môže sa hromadiť a vytvárať zrazeniny. Aké ochorenia ohrozujú váš obehový systém?

Ischemická choroba srdca

Tento stav vzniká, keď sa na stenách ciev zásobujúcich srdce krvou hromadí lepkavý tuk nazývaný plak. Plak zužuje tepny, čím spomaľuje prietok krvi do srdca. Keď sa kúsok plaku odlomí a usadí sa v tepne, môže úplne zablokovať prietok krvi a spôsobiť srdcový infarkt.

Ochorenie periférnych artérií

Periférne tepny vedú krv do rúk a nôh.  Pri tomto ochorení sa v stenách tepien hromadí plak. Rovnako ako pri ochorení koronárnych artérií, plak zužuje tepny a ponecháva menej priestoru na prietok krvi. Ak nohy nedostávajú dostatok kyslíka a živín, bolia a sú ťažké pri chôdzi alebo stúpaní po schodoch. Ohorenie periférných artérií zvyšuje riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.

Ochorenie krčnej tepny

Krčné tepny (karotídy) sa vinú pozdĺž oboch strán krku. Dodávajú krv do mozgu, tváre a krku. Ak máte ochorenie karotídurčnej tepny, hromadí sa v nich plak a zužuje ich, takže cez ne preniká menej krvi. Kúsok plaku sa môže odlomiť a vytvoriť zrazeninu. Ak sa zasekne v cieve mozgu a zablokuje prietok krvi, môže spôsobiť mŕtvicu.

Cerebrovaskulárne choroby

Aby mozog fungoval, potrebuje neustály prísun krvi bohatej na kyslík. Bez nej odumierajú mozgové bunky. Cerebrovaskulárne ochorenia obmedzujú zásobovanie mozgu krvou. Zahŕňajú mŕtvicu, zúžené krvné cievy, aneuryzmy (oslabené miesta-výdute na tepnách) a abnormálne zhluky krvných ciev nazývané cievne malformácie.  

Kŕčové žily

Ak na nohách vidíte hrubé, skrútené, modré alebo telové žily, môžete mať kŕčové žily. Chlopne vo vnútri žíl udržujú prietok krvi smerom k srdcu a zabraňujú tomu, aby sa vráacala späť. Keď sú žily slabé, chlopne sa môžu poškodiť, krv sa vracia a hromadí sa. Vtedy sa žila nafúkne a skrúti sa, aby sa vtlačila do rovnakého malého priestoru,kde vola aj predtým. 

Pavúčie cievky

Sú ako kŕčové žily, ale tenšie. Svoje meno dostali podľa vzoru pripomínajúceho pavučinu. Vznikajú, keď sa krv vracia do poškodenej žily. Môžu sa tvoriť na nohách alebo tvári a sú zvyčajne červené alebo modré. Častejšie sa objavujú po úraze alebo dlhom pobyte na slnku. Za ich tvorbu môžu aj hormonálne zmeny počas menopauzy alebo tehotenstva.

Krvné zrazeniny

Keď sa porežete, krvné bunky nazývané krvné doštičky upchajú otvor v poškodenej cieve zrazeninou, ktorá zastaví krvácanie. Ale zrazenina môže vzniknúť aj vtedy, keď plak poškodí vnútro krvných ciev. Tento druh zrazenín však nie je prirodzený a je nebezpečný. Môžu totiž spomaliť prietok krvi tepnami a žilami. A ak sa zrazenina vytvorí v srdci alebo mozgu, môžete dostať srdcový infarkt alebo mŕtvicu.

Tromboflebitída

Tento stav nastane, keď opuch a podráždenie spôsobia vytvorenie zrazeniny v jednej zo žíl.  Zrazeninu môžete dostať po úraze, operácii alebo ak ste dlho ležali na lôžku. Tvorí sa v žilách blízko povrchu pokožky alebo hlbšie pod ňou. Preto sa pri poperačných či poúrazových stavoch používajú leiky na iedenie krvi, ktoré bránia zväčšovaniu zrazeniny a blokovaniu prietoku krvi.

Hlboká žilová trombóza

Je to krvná zrazenina, ktorá sa tvorí v hlbokej žile, zvyčajne v nohe.  Môžete ju dostať, ak ste po chorobe alebo operácii ležali na lôžku, alebo ak dlho sedíte v lietadle či aute. Ležanie alebo sedenie po mnoho hodín spomaľuje prietok krvi. Nahromadená krv sa môže zhlukovať a vytvárať zrazeniny. Riziko Hlbokej žilovej trombózy je, že zrazenina sa môže uvoľniť a dostať sa do pľúc.

Pľúcna embólia

Krvná zrazenina v nohách sa môže odtrhnúť a dostať sa až do pľúc. Nazýva sa to pľúcna embólia. Pľúca bez dostatočného prísunu krvi nemôžu fungovať tak, ako by mali. Nie sú napríklad schopné uvoľniť dostatok kyslíka na zásobovanie zvyšku vášho tela. Pľúcna embólia môže spôsobiť bolesť na hrudníku a dýchavičnosť. Ak sa okamžite nerieši, môže to byť život ohrozujúce.

Chronická venózna insuficiencia

Žily nôh vedú krv až do srdca. Chlopne v týchto žilách sa zatvárajú, aby krv prúdila nahor. Keď máte chornickú žilovú insuficienciu, chlopne sa úplne nezatvoria. Krv prestane prúdiť hore a namiesto toho sa zhromaťďuje v žilách. Toto ochorenie môžete dostať, ak krvná zrazenina poškodí chlopne na nohách. Starnutie alebo dlhé sedenie môže tiež oslabiť žily.

Aneuryzma

Vzniká, keď stena tepny zoslabne a vyduje sa ako balón. Aneuryzmy sa môžu tvoriť v rôznych krvných cievach, vrátane tých v mozgu, hrudníku a bruchu. Ak sa tepna príliš natiahne, môže prasknúť. To môže viesť k nebezpečnému vnútornému krvácaniu. Aneuryzmu môže spôsôbiť alebo ochorenie tepny.

Kedy zavolať lekárovi?

Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, prípadne viaceré z nich:

  • Náhla dýchavičnosť
  • Bolesť v hrudi
  • Závraty, mdloby
  • Rýchly tep srdca
  • Náhla, silná bolesť hlavy
  • Nevoľnosť, vracanie
  • Náhle rozmazané alebo dvojité videnie
  • Náhla bolesť nad alebo za okom
  • Problémy s videním na jedno alebo obe oči
  • Náhla slabosť alebo znecitlivenie tváre alebo tela
  • Problémy s rozprávaním alebo s porozumením druhým
  • Záchvat
  • Zmätenosť

Chráňte svoje žily a tepny

Aby ste sa vyhli krvným zrazeninám a iným problémom s krvnými cievami, starajte sa o svoje žily a tepny. Jedzte potraviny s nízkym obsahom nasýtených tukov. Cvičte väčšinu dní v týždni. Ak fajčíte, prestaňte, pretože to môže poškodiť tepny. Aby ste predišli vzniku krvných zrazenín, vyhýbajte sa dlhému sedeniu. Ak ste na dlhom lete alebo výlete autom, občas vstaňte a prejdite sa, aby sa vám rozhýbala krv.

Súvisiace články

Najčítanejšie