Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prečo sa vám ľahko tvoria modriny? Problémom môže byť opaľovanie, málo vitamínov, či dedičnosť
Zdielať na

Prečo sa vám ľahko tvoria modriny? Problémom môže byť opaľovanie, málo vitamínov, či dedičnosť

Keď do niečoho narazíte, napríklad do postele alebo pohovky, môžete si poraniť drobné cievy. Krv sa vám môže nahromadiť pod kožou a vytvoriť fialovú stopu. Ak sa vám ľahko tvoria modriny, existuje veľa dôvodov, ktoré by to mohli vysvetliť.

Vek

S pribúdajúcim vekom si môžete všimnúť viac modrín. Pomaly strácate tukovú vrstvu pod kožou. Vaše krvné cievy sa oslabujú a môžu sa ľahko zraniť. To znamená, že máte menšiu ochranu na zmiernenie nárazov o stôl alebo stoličku.

Lieky

Niektoré lieky - ako aspirín, ibuprofén a riedidlá krvi - môžu brániť schopnosti tela vytvárať zrazeninu. Niektoré antibiotiká môžu tiež spôsobiť, že budete náchylní na modriny. Steroidy môžu spôsobiť, že vaša pokožka bude tenšia a krehkejšia. To môže viesť aj k väčšiemu počtu modrín.

Genetika

Rovnako ako jamky, pehy a kučeravé vlasy, ktoré sa vyskytujú v rodine, ajnáchylnosť na modriny môže byť dedičná. Ženy majú tiež tendenciu mať jemnejšie krvné cievy, najmä na hornej časti ramien a stehiena. Tenké alebo slabé cievy sa môžu ľahko poraniť.

Príliš veľa slnka

Spálenie, olupovanie kože a riziko rakoviny kože nie sú jedinými rizikami nadmerného slnečného žiarenia. Môžete tiež nájsť fialové škvrny na zadnej strane rúk alebo paží. Roky opaľovania môžu oslabiť steny vašich ciev. To ich môže urobiť zraniteľnými voči poškodeniu, ktoré vedie k podliatinám.

Doplnky stravy

Tvorba modrín môže byť vedľajším účinkom niektorých voľne predajných doplnkov stravy, ako je ginko, ženšen a cesnak. Riedia totiž krv a zvyšujú zrážanie krvi, keď do niečoho narazíte.

Nízky obsah vitamínu C

Tento základný vitamín pomáha vytvárať kolagén, dôležitý proteín, ktorý udržuje cievy zdravé. Ak neprijímate dostatok vitamínu C v strave, môžete si všimnúť, že sa vám ľahko tvoria modriny. Je nezvyčajné mať nízku hladinu vitamínu C, je teda pravdepodobné, že fajčíte.

Extrémne cvičenie

Viete, že fyzická aktivita je dôležitá pre vaše zdravie. Ale intenzívne cvičenie vám môže spôsobiť viac než len boľavé svaly. Keď sa fyzicky namáhate alebo hráte kontaktné športy, môžu sa vám v cievach objaviť drobné zranenia. To môže viesť k krvácaniu pod kožou. Mali by ste byť stále aktívni, ale nepreháňajte to.

Diabetes

Cukrovka je stav, pri ktorom je hladina glukózy v krvi príliš vysoká. Nekontrolovaná vysoká hladina cukru v krvi môže po čase poškodiť aj vaše cievy. To môže spôsobiť, že budete náchylnejší na modriny, ktoré sa navyše budú zlej hojiť.

Nedostatok vitamínu K

Vitamínu K sa nemusí venovať taká pozornosť ako niektorým iným vitamínom. Ale hrá dôležitú úlohu pri zrážaní krvi. Ak nemáte dostatok vitamínu K, môžete mať viac modrín. Napriek tomu väčšina zdravých dospelých dostáva dostatok tohto vitamínu z potravín, ako je listová zelená zelenina.

Poruchy krvi

V niektorých prípadoch môžu byť nevysvetliteľné modriny znakom toho, že vaša krv nemôže dobre vykonávať svoju prácu. Napríklad, ak máte ochorenie, ako je hemofília, nevytvárate dostatok bielkovín, ktoré pomáhajú pri zrážaní krvi. Bez týchto bielkovín sa vám môžu ľahko vytvárať modriny. Ale tieto stavy nie sú bežné a často prichádzajú s ďalšími príznakmi, ako je horúčka, zimnica a slabosť.

Príliš veľa alkoholu

Jeden alebo dva drinky nemusia nevyhnutne viesť k nevysvetliteľným čierno-modrým škvrnám. Ale ak často pijete a pozorujete časté modriny, môže to byť znakom toho, že vaša pečeň dobre nefunguje. Ak je pečeň poškodená, nevytvára dostatok bielkovín potrebných na zrážanie krvi. To môže zodpovedať za modriny.

Rakovina

Rakovina nie je veľmi pravdepodobný dôvod tvorby modrín. Ale v zriedkavých prípadoch môžu byť červené alebo fialové modriny znakom leukémie. Pri leukémii telo vytvára veľa bielych krviniek. Tieto bunky začnú vytláčať iné krvinky. To viesť k podliatinám.

Súvisiace články