Polojasno
18°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Máte problémy so zubami? Môžete mať nedostatok kolagénu.
Zdielať na

Máte problémy so zubami? Môžete mať nedostatok kolagénu.

O zuby sa treba pravidelne starať.

Kolagén si väčšinou spájame s výzorom, s pružnou pokožkou, lesklými a pevnými vlasmi či nechtami. Mnohým určite napadne, že málo kolagénu spôsobuje aj problémy s kĺbmi a bolesti pri pohybe. Vedeli ste však, že úzko súvisí aj so zubami?

Nedostatok kolagénu skutočne chrupu neprospieva. Sklovina zubov obsahuje až  35 % je organickej zložky, ktorú tvori práve kolagénov vlákna. Cement, ktorý je na povrchu koreňa zuba, obsahuje zo všetkých troch tkanív najvyšší podiel organickej zložky. Kolagén sa nachádza aj v kosti, v ktorej je zub upevnený.

Kolagén je pre ľudský organizmus veľmi dôležitá bielkovina. Má vláknitú štruktúru a nachádza sa v podstate všade - v kostiach, šľachách, väzoch, cievach aj v slizniciach a pokožke. V zuboch sa začína tvoriť už v prvých týždňoch vývoja plodu v maternici.

Ako sa môže nedostatok kolagénu prejaviť na stave chrupu? Kolagén je hlavnou bielkovinou ďasna, kde tvorí až 60 % z celkového množstva proteínov. Je tiež dôležitou súčasťou spojivového tkaviva ďasna, ktoré fixuje zuby v zubnom lôžku. Keď je toto spojenie oslabené, zuby sa môžu kývať, ďašná sú náchylnejšie na parodontitídu  a tá môže viesť k strate zubov.

Ako doplniť kolagén? 

  • Využite zdroje kolagénu zo stravy- ryby, mäsové vývary či huspenina.
  • Dopĺňajte vitamín C - aby sa kolagén dokázal do tela vstrebať, musíme mať aj dostatok vitamínu C.
  • Pravidelne sa hýbte - pohyb je v podpore tvorby kolagénu nenahraditeľný
  • Využite výživové doplnky-  dnes je vďaka vede a technike k dispozícii mnoho rôznych foriem na dopĺňanie kolagénu.  Existujú tabletky, prášok, injekcie, nájdete ho aj ako súčasť nápojov.

Súvisiace články

Najčítanejšie