Polojasno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
11 prekvapivých vecí, ktoré vedú k ochoreniu srdca
Zdielať na

11 prekvapivých vecí, ktoré vedú k ochoreniu srdca

Srdce treba chrániť

Srdcové ochorenia zahŕńajú problémy so samotným svalom, chlopňami alebo s rytmom srdca, vrátane kardiomyopatie, fibrilácie predsiení a zlyhania srdca. Iné ochorenia ovplyvňujú krvné cievy, spôsbujú ich tvrdnutie či upchatie. Nezdravé jedlá, nedostatok pohybu a fajčenie sú častou príčinou srdcových ochorení. Rovnako tak vysoký krvný tlak, infekcie a vrodené chyby. Ale možno vás prekvapia iné veci.

Autá, lietadlá a vlaky

Už od 50 decibelov - zvuk medzi hlasitosťou bzučania chladničky a priateľským rozhovorom - hluk z dopravy môže zvýšiť váš krvný tlak a pravdepodobnosť srdcového zlyhania. S každým zvýšením o 10 decibelov sa riziko srdcových chorôb a mŕtvice zvyšuje ešte viac. Vedci si myslia, že to súvisí s tým, ako vaše telo reaguje na stres.

Migréna

Nie je jasné prečo, ale je pravdepodobnejšie, že budete mať mŕtvicu, bolesť na hrudníku a infarkty, keď mávate migrénu, najmä s aurou. A ak sa vo vašej rodine vyskytuje srdcové ochorenie alebo ste mali problémy so srdcom alebo mŕtvicu, užívať lieky nazývané triptány na migrény ni je vhodné, pretože zužujú vaše krvné cievy. Poraďte sa so svojím lekárom o najlepšom spôsobe liečby bolesti hlavy.

Deti

Rodičia majú väčšie riziko dostať ochorenie srdca a pravdepodobnosť mierne stúpa s každým dieťaťom. Pretože to platí pre obe pohlavia, asi za tým nie je biológia. Ženy, ktoré však dostanú prvú menštruáciu pred dosiahnutím 12 rokov alebo prestanú mať menštruáciu pred dosiahnutím 47 rokov, majú väčšiu pravdepodobnosť mŕtvice a srdcového ochorenia. Riziko u žien tiež stúpa, ak potratili alebo im odstránili vaječníky alebo maternicu.

Malá výška 

Na každých 6,5 centimetra menej ako je priemerná sa zvyšuje pravdepodobnosť srdcového ochorenia o 8%. Nižší ľudia majú tendenciu mať vyššie hladiny cholesterolu a triglyceridov. Je možné, že spôsoby, akými telo riadi výšku a váš „zlý“ LDL cholesterol a triglyceridy, sa nejako prekrývajú. Je tiež možné, že menšia výška vedie k menej zdravým rozhodnutiam a návykom.

Osamelosť

To, že máte málo priateľov alebo ste nespokojní so svojimi vzťahmi, zvyšuje vaše riziko srdcových chorôb a mŕtvice približne rovnako ako pasívne fajčenie. Pocit osamelosti sa spája s vysokým krvným tlakom a ďalšími účinkami stresu. 

Lieky na ADHD

Hoci stimulačné lieky, ako je dextroamfetamín a metylfenidát, vám môžu pomôcť sústrediť sa, môžu tiež zvýšiť vašu srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Časom to môže viesť k problémom so srdcom. Spolupracujte so svojím lekárom, aby ste rozhodli, či prínosy vášho lieku na ADHD prevažujú nad možnými rizikami pre srdce.

Dlhé hodiny v práci

Ľudia, ktorí pracujú aspoň 55 hodín týždenne, majú srdcové choroby ako tí, ktorí pracujú 35-40 hodín. Môže to byť dôsledok mnohých vecí: viac stresu, viac sedenia, ale  aj častejšieho pitia väčšieho množstva alkoholu. 

Ochorenie ďasien

Baktérie z úst sa môžu dostať do  krvi a spustiť zápal vo výstelke tepien, čo môže viesť k nahromadeniu tuku v nich (ateroskleróze). Výskum ukazuje, že liečba ochorenia ďasien môže znížiť hladinu markera zápalu nazývaného C-reaktívny proteín v krvi. Lekári používajú toto meranie spolu s hladinami cholesterolu na predpovedanie „srdcových príhod“, ako je srdcový infarkt.

Problémové detstvo

Veci ako násilie, šikanovanie a zneužívanie, keď ste boli mladší – vrátane toho, že ste videli ubližovať iným – sa spájajú s vysokým krvným tlakom, obezitou a cukrovkou 2. typu u dospelých. A tieto zdravotné problémy zvyšujú riziko srdcových chorôb. Pretrvávajúci stres v ranom veku môže zmeniť fungovanie vášho tela.

Chrípka

Štúdia z roku 2018 zistila, že ľudia končili v nemocnici so srdcovým infarktom šesťkrát častejšie v týždni po diagnostikovaní chrípky. Lekári si nie sú istí prečo. Môže sa stať, že keď bojujete s infekciou, vaša krv je lepkavejšia a ľahšie sa zráža. Môže to mať niečo spoločné so zápalom. (A je tu ďalší dôvod, prečo sa dať očkovať proti chrípke.)

Výbušnosť

Po záchvate zúrivosti máte takmer päťkrát väčšiu pravdepodobnosť, že dostanete infarkt. Do 2 hodín po výbuchu zúrivosti sa zvyšuje aj pravdepodobnosť mŕtvice alebo rýchleho srdcového tepu. Nemôžete sa vždy vyhnúť tomu, čo vás rozladí, alebo hnev ovládať, takže nájdite spôsob, ako sa v danej chvíli vyrovnať so svojím hnevom . Ak sa to stáva často, zvážte terapiu  na zvládanie hnevu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie