Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Návaly tepla a nočné potenie v menopauze? Tieto príznaky zvyšujú riziko srdcových ochorení, tvrdí štúdia
Zdielať na

Návaly tepla a nočné potenie v menopauze? Tieto príznaky zvyšujú riziko srdcových ochorení, tvrdí štúdia

Čo robiť, ak dostanete infarkt?

Príznaky menopauzy , ako sú návaly tepla a nočné potenie, môžu zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení u žien, naznačuje nový výskum. Náhle výkyvy telesnej teploty sú bežným príznakom menopauzy, pričom asi 75 percent žien má návaly tepla.

Vedci z Pittsburghskej univerzity naznačujú, že existuje súvislosť medzi takýmito symptómami a srdcovým infarktom alebo mŕtvicou. Odhaduje sa, že zvýšené riziko postihuje viac ako sedem z 10 žien v menopauze.

Odborníci predtým zistili, že ženy, ktoré pociťujú návaly horúčavy a nočné potenie v skoršom štádiu menopauzy, majú väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia v porovnaní s tými, u ktorých sa symptómy prejavia neskôr.

Ale najnovšie zistenia, ktoré boli prezentované na stretnutí The North American Menopause Society v Atlante, ukazujú, že ženy, ktoré zažívajú „časté alebo silné návaly tepla“, majú okrem vyššieho rizika úmrtia tiež zvýšené riziko vzniku srdcových problémov.

Ženy v tejto kategórii majú horšie profily kardiovaskulárnych rizikových faktorov vrátane vysokého krvného tlaku (hypertenzie), cukrovky, vysokého cholesterolu a kôrnatenia tepien. Súvisia tiež so zvýšenou pravdepodobnosťou infarktu a mozgovej príhody, keď ženy starnú.

Hlavná autorka štúdie Dr Rebecca Thurston, ktorá je predsedníčkou Pittsburghskej nadácie pre zdravie žien, povedala: „Návaly horúčavy sa považujú za bežné symptómy s dôsledkami najmä na kvalitu života, ale nie nevyhnutne na fyzické zdravie. Tento výskum spochybnil tento predpoklad a podčiarkuje, že časté alebo silné návaly tepla môžu mať tie ženy, ktoré majú zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení v strednom veku a neskôr."

Kardiovaskulárne ochorenia sú hlavnou príčinou úmrtí žien, najmä žien stredného veku, ktoré prechádzajú menopauzou a prinášajú väčšie riziko úmrtia ako napríklad rakovina prsníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie