Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Máte často stuhnuté kĺby? Toto je 8 najčastejších dôvodov
Zdielať na

Máte často stuhnuté kĺby? Toto je 8 najčastejších dôvodov

Kĺby tuhnú ajkvôli starnutiu.

Stuhnutie kĺbov je nepríjemné a rozhýbať taký kĺb je namáhavé a bolestivé. Prečo sa to deje a ako si môžete pomôcť?

Starnete

Ako starnete, vaša chrupavka – hubovitý materiál, ktorý chráni konce vašich kostí, začína vysychať a tuhnúť. Telo tiež produkuje menej synoviálnej tekutiny, látky, ktorá pôsobí ako olej, aby sa vaše kĺby pohybovali hladko. Výsledok: Vaše kĺby sa nemusia pohybovať tak voľne ako predtým. Znie to trochu šialene, ale najlepšie, čo môžete urobiť, je pokračovať v pohybe. Synoviálna tekutina vyžaduje pohyb, aby sa kĺby uvoľnili.

Je ráno

Keď spíte a ste niekoľko hodín v pokoji, tekutina, ktorá pomáha vašim kĺbom ľahko sa pohybovať, nefunguje. Preto sa budíte so stuhnutými a opuchnutými kolenami či rukami. Aby to bolo lepšie, skúste sa počas dňa viac pohybovať.

Osteoartritída (OA)

Kĺb je miesto, kde sa stretávajú dve kosti. Koniec každej kosti je pokrytý vrstvou chrupavky. Tým sa zabráni ich treniu. Chrupavka sa však môže časom alebo po zranení opotrebovať. Vtedy kosti narážajú do seba a niekedy sa z nich odlomia malé kúsky. Výsledkom je stuhnutý, opuchnutý, bolestivý kĺb.

Reumatoidná artritída (RA)

Váš imunitný systém vás má chrániť pred vonkajšími choroboplodnými zárodkami. Niekedy namiesto toho napadne výstelku kĺbov. Reumatoidná artritída s najväčšou pravdepodobnosťou postihuje zápästie alebo kĺby prstov, ale môže sa objaviť kdekoľvek vo vašom tele. Často spôsobuje neustálu bolesť a stuhnutosť. Niekedy sa objavuje len občas v záchvatoch.

Ďalšie typy artritídy

Osteoartritída a reumatoidná artritída sú najznámejšie, ale aj iné typy ovplyvňujú váš imunitný systém a vedú k stuhnutiu kĺbov:

Ankylozujúca spondylitída: Tento typ väčšinou postihuje chrbticu, ale môže spôsobiť stuhnutie kĺbov, rúk alebo nôh.
Dna: Prvým znakom tohto nahromadenia kyseliny močovej vo vašom tele je často ostrá bolesť palca na nohe.
Infekčná artritída: Často sa začína infekciou niekde inde v tele, ktorá sa dostane do jedného veľkého kĺbu, napríklad do bedra. 
Psoriatická artritída (PsA): Ľudia so psoriázou, alebo tí, ktorí ju majú v rodine, môžu dostať aj  psoriatickú artritídu. Medzi príznaky patria opuchnuté prsty a jamkovité nechty. Kĺby rúk, prstov, chodidiel, kolien a iných miest môžu byť stuhnuté alebo pulzovať. Bolesť sa môže objaviť iba na jednej strane tela alebo môže byť symetrická na oboch stranách.

Zmena počasia

Povedala vám vaša stará mama, že vie, kedy bude pršať, pretože ju bolia kĺby? Mala pravdu. Lekári si nie sú istí prečo, ale zdá sa, že bolesť kĺbov sa pri zmene počasia zhoršuje. Najčastejšie je to vtedy, keď tlak vzduchu (meteorológovia ho nazývajú barometrický tlak) klesá. To sa zvyčajne stáva tesne pred búrkou.

Fibromyalgia

Tento chronický stav spôsobuje bolesti kĺbov a svalov spolu s problémami so spánkom, náladou a problémami s pamäťou. Vedci si myslia, že mozog prijíma normálne signály bolesti a zhoršuje ich. Nie sú si istí, čo to spôsobuje, ale často to nasleduje po chorobe, operácii alebo intenzívnom strese. Nepoškodzuje však kĺby ako artritída.

Poranenie kĺbov

Dva najbežnejšie typy sú formy zápalu. Zvyčajne sú výsledkom nadmerného alebo nesprávneho používania kĺbu v priebehu času:

Bursitída: vytvoria sa burzy, vaky naplnené tekutinou, ktoré fungujú ako vankúše medzi vašimi kosťami a inými pohyblivými časťami.

Tendinitída: postihuje šľachy, ktoré pripevňujú vaše svaly ku kostiam.

Čo pomáha? 

Cvičenie

Čím viac kĺbmi hýbete, tým je menšia pravdepodobnosť, že stuhnú. Pomôcť môže aj krátka práca v záhrade alebo prechádzka. Posilníte svaly, ktoré podporujú vaše kĺby, udržíte silné kosti, zlepšíte rovnováhu a spálite kalórie. Začnite pomaly, aby ste sa nezranili. Najprv sa poraďte so svojím lekárom, ak aj jemné cvičenie zhoršuje stuhnutosť.

Teplo

Ak sú vaše kĺby ráno extra stuhnuté, skúste horúcu sprchu alebo kúpeľ. Rozprúdi to krv do oblasti, čo uvoľní veci. Vlhčené vyhrievacie vankúšiky si môžete kúpiť aj v drogérii alebo si ich vyrobiť sami. Vložte handričku do vrecka na mrazničku a vložte ju do mikrovlnnej rúry na 1 minútu. Zabaľte ho do uteráka a nechajte na mieste pôsobiť 15 až 20 minút.

Terapia chladom

Ľad na boľavý kĺb zužuje krvné cievy, čo spomaľuje prietok krvi do oblasti a zmierňuje opuchy. Môžete použiť studený obklad z lekárne alebo vyskúšajte vrecko mrazenej zeleniny. Položte ho na stuhnutú oblasť, ale na ochranu pokožky podložte uterák. Nerobte to dlhšie ako 20 minút v kuse. Ak si naozaj chcete schladiť problémový kĺb, skúste ľadový kúpeľ.

Okamžite navštívte lekára, ak…

máte extrémne bolesti,
boli ste zranený,
kĺb vyzerá zdeformovaný,
nemôžete ho ohnúť,
kĺb zrazu opuchne.

Objednajte sa k lekárovi, ak…

vaše kĺby sú citlivé alebo ťažko pohyblivé,
koža je červená alebo teplá na dotyk,
kĺbové symptómy trvajú viac ako 3 dni alebo sa vyskytujú niekoľkokrát za mesiac.

Súvisiace články