Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zapálené kĺby: Nemusí to byť reuma, može to byť psoriatická artritída!
Zdielať na

Zapálené kĺby: Nemusí to byť reuma, može to byť psoriatická artritída!

Archívna reportáž

Psoriatickú artritídu môžete mať aj bez postihnutia kože.

Až tretina ľudí so psoriázou dostane aj psoriatickú artritídu (PsA). Väčšina ľudí je diagnostikovaná medzi 30. a 50. rokom života, no môžete ju dostať v akomkoľvek veku. Spôsobuje zápaly, najmä v kĺboch. Na koži mať žiadne prejavy nemusíte a môže ovplyvniť aj iné časti tela. Niektoré príznaky môžu byť veľmi podobné reumatoidnej artritíde, preto ich treba podrobne vyšetriť Ktoré to sú?

1. Opuchnuté kĺby, prsty na rukách a nohách
Často si všimnete opuchy kolien, členkov , chodidiel a rúk. Zvyčajne je zapálených niekoľko kĺbov naraz. Sú bolestivé a opuchnuté a niekedy horúce a červené. Keď sú postihnuté vaše prsty na rukách alebo nohách, môžu nadobudnúť "tvar klobásy". Psoriatická artritída môže postihnúť páry kĺbov na oboch stranách tela, ako sú kolená, členky, boky a lakte.

2. Tuhé kĺby
Časté sú stuhnuté kĺby, zvyčajne je to horšie skoro ráno.

3. Bolesť chrbta a ramien

Bolesť a stuhnutosť krku, hornej časti chrbta, dolnej časti chrbta a zadku môžu byť spôsobené zápalom kĺbov chrbtice a bedrových kostí.

4. Zápal šliach

Môžete tiež dostať zápal v mieste, kde sa sval spája s kosťou, ako je napríklad Achillova šľacha za pätou. Chôdza a stúpanie po schodoch môže bolieť.

5. Poškodenie nechtov
Mnoho ľudí so psoriatickou artritídou má na nechtoch drobné jamky a vyvýšeniny.

6. Oddelenie nechtov
Niekedy sa celý necht odtiahne od nechtového lôžka. Oddelená časť môže byť nepriehľadná s bielym, žltým alebo zeleným odtieňom, nejde však o plesňové ochorenie. 

7. Bolesť hrudníka a rebier
Nestáva sa to často, ale bolesť na hrudníku a dýchavičnosť môžu byť príznakmi psoriatickej artritídy . Môže sa to stať, keď sa zapáli hrudná stena a chrupavka, ktorá spája rebrá s hrudnou kosťou. Je to tiež zriedkavé, ale zápalom môžu byť ovplyvnené pľúca alebo aorta (veľká krvná cieva, ktorá opúšťa srdce ).

8. Únava
Zápalový proces aj lieky, ktoré užívate na PsA, môžu spôsobiť, že sa budete cítiť unavení a duševne vyčerpaní. Jedzte dobre, snažte sa odpočívať a cvičiť . A porozprávajte sa so svojím lekárom o možných iných príčinách.

Komplikácie psoriatickej artritídy

PsA môže zvýšiť pravdepodobnosť, že sa u vás časom vyvinú ďalšie stavy, niektoré z najbežnejších sú:

  • Rakovina. Ľudia s PSA môžu mať väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú lymfóm a nemelanómovú rakovinu kože. Váš plán liečby by mal zahŕňať pravidelné skríningy rakoviny.
  • Kardiovaskulárne ochorenie . Psoriatická artritída môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako je srdcový infarkt alebo mŕtvica. Porozprávajte sa so svojím lekárom o svojom riziku a liečbe, ktorá vám môže pomôcť.
  • Crohnova choroba. Ľudia s psoriatickou artritídou a Crohnovou chorobou zdieľajú podobné zmeny génov. To je dôvod, prečo existuje spojenie medzi psoriázou , psoriatickou artritídou a zápalovým ochorením čriev, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída . Ak máte psoriázu aj psoriatickú artritídu, vaše riziká črevných zápalových ochorení sú ešte vyššie.
  • Depresia . Psoriáza a psoriatická artritída môžu zvýšiť pravdepodobnosť, že budete mať nízke sebavedomie a poruchy nálady, ako je depresia . Depresia je ešte pravdepodobnejšia, ak máte psoriatickú artritídu aj psoriázu. Ale liečba psoriázy môže pomôcť s vašou depresiou.
  • Diabetes. Ak máte psoriázu a psoriatickú artritídu, zvyšuje sa u vás riziko cukrovky 2. typu . Ťažká psoriáza ju ešte zvyšuje. Povedzte svojmu lekárovi, ak máte príznaky cukrovky 2. typu , ako je silný smäd, hlad , rozmazané videnie alebo únava .
  • Zápal oka a problémy so zrakom. Zápal vo farebnej časti oka- dúhovke, môže spôsobiť bolesť, ktorá sa zhoršuje pri jasnom svetle. To môže spôsobiť problémy so zrakom. Na liečbu tohto stavu, ktorý je známy ako uveitída , budete pravdepodobne musieť navštíviť očného lekára .
  • Dna. Túto formu zápalovej artritídy dostanete, keď sa vo vašich kĺboch ​​vytvoria kryštály kyseliny močovej. Hoci kyselinu močovú prijímame aj v jedle, lekári si tiež myslia, že to môže byť vedľajší produkt psoriázy a psoriatickej artritídy.
  • Poškodenie kĺbov. Arthritis mutilans, zriedkavý, ale deštruktívny stav, ktorý sa niekedy vyskytuje pri psoriatickej artritíde, rýchlo poškodzuje kĺby na koncoch prstov na rukách a nohách. Vážne poškodenie môže zasahovať do aktivít každodenného života, ako je chôdza alebo obliekanie.
  • Metabolický syndróm. Výskumníci našli súvislosť medzi psoriázou, psoriatickou artritídou a metabolickým syndrómom – súborom stavov, ktoré zahŕňajú srdcové choroby, obezitu a vysoký krvný tlak . Ženy so psoriázou a ktokoľvek s ťažkou psoriatickou artritídou môže mať takmer dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že ho dostane.

Kedy by som mal navštíviť lekára?

Ak máte už diagnostikovanú psoriázu a bolia vás aj kĺby, oznámte to svojmu lekárovi. Ľudia bez psoriázy môžu tiež dostať aj psoriatickú artritídu. Mali by ste zavolať svojho lekára, ak máte:

  • Tuhé kĺby
  • Bolestivé alebo opuchnuté kĺby
  • Podráždené, červené oči

Súvisiace články

Najčítanejšie