Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Glaukóm nemáte šancu zistiť sami, preventívna prehliadka vám môže zachrániť zrak!
Zdielať na

Glaukóm nemáte šancu zistiť sami, preventívna prehliadka vám môže zachrániť zrak!

Archívna reportáž

Zelený a sivý zákal si ľdia často mýlia.

Väčšina pacientov nemá šancu svoje ochorenie sama rozpoznať. Glaukóm spočiatku prebieha úplne bez príznakov. Až neskôr nastávajú výpady zorného poľa a pokles zrakovej ostrosti. To už však býva glaukómové ochorenie v pokročilom štádiu. Glaukóm býva väčšinou rozpoznaný očným lekárom pri očnom vyšetrení. Preto by mal každý človek starší ako štyridsať rokov absolvovať aspoň raz za dva roky preventívne očné vyšetrenie, ktorého súčasťou je pátranie po prvotných príznakoch glaukómu.

Vysoký vnútroočný tlak môže mať rôzne prejavy. Pri miernom zvýšení si pacient nemusí vôbec nič všimnúť. Nemusí mať žiadne ťažkosti alebo len mierne problémy – občasné začervenanie oka či pobolievanie.  Vysoké hodnoty vnútroočného tlaku majú dramatický obraz. Oko je začervenané a bolí, časté sú aj bolesti hlavy, napínanie na vracanie, vracanie, zhoršenie videnia, vnímanie rôznych svetelných fenoménov (fosfény). Pacient v takomto stave vždy vyhľadá očného lekára. Na glaukóm (zelený zákal) existuje genetická dispozícia, dokonca už poznáme konkrétne gény, ktoré sú rizikové. Zelený zákal je však multifaktoriálne ochorenie – podieľa sa na ňom viacero faktorov. Medzi hlavné rizikové faktory patria vyšší vek, krátkozrakosť, vysoký krvný tlak, ale aj nízky tlak. Ohrození sú ľudia trpiaci migrénami, cukrovkou, rôznymi spastickými prejavmi, ľudia užívajúci niektoré lieky. Ak už niekto v rodine týmto ochorením trpí, je vhodné pravidelne sledovať hodnoty vnútroočného tlaku, prípadne zvoliť vhodnú terapiu.

Ľudia si zelený a sivý zákal často mýlia, sú to však dve rôzne ochorenia očí. Bez liečby pri oboch hrozí slepota. Zelený zákal – glaukóm – v skutočnosti nemá so zákalom nič spoločné. Toto pomenovanie vzniklo v minulosti, keď ľudia bez liečby pre glaukóm oslepli a ich šošovka mala na pohľad akoby zelenú farbu.

V skutočnosti je glaukómové ochorenie spôsobené vysokým vnútroočným tlakom. Ten je spolu s ďalšími faktormi príčinou zlej výživy a postupného odumierania očného nervu, ktorý sprostredkúva spojenie medzi okom a mozgom. Vlákna zrakového nervu v oblasti sietnice postupne miznú a videnie sa neodvratne zhoršuje, až človek oslepne.

Užšie zorné pole

Pacienti so zeleným zákalom opisujú svoje videnie akoby cez rúru alebo hlaveň pušky. Stráca sa periférne videnie a zužuje sa zorné pole. Ak chce takýto človek vidieť vec po svojom boku, musí sa otočiť. Glaukóm je potrebné včas zachytiť a začať liečiť, odumieranie vláken očného nervu je totiž nezvratné a poškodenie zraku trvalé.

Aj preto je nutné očný tlak pravidelne kontrolovať. Choroba sa totiž dlho nijako neprejavuje, až v pokročilom štádiu výrazne obmedzuje videnie. Po štyridsiatke majú zvýšený očný tlak asi dve percentá ľudí, po päťdesiatke asi osem percent. Glaukóm väčšinou postihuje ľudí starších ako 65 rokov, častejšie ženy.

Viac sú ohrození diabetici a tí, v ktorých rodine sa zelený zákal vyskytol. Viac hrozí aj ľuďom s nízkym krvným tlakom. Zvýšené riziko majú silno krátkozrakí ľudia, čiastočne však aj ľudia ďalekozrakí. Aj poranenie oka môže neskôr spôsobiť v oku zmeny, ktoré vedú k rozvoju zeleného zákalu.

V zriedkavých prípadoch sa môže prejaviť zelený zákal náhle ako záchvat. Postihnutý má kruté bolesti oka, ktoré vystreľujú do celého tela, vracia a vidí ako v hmle alebo vôbec, má začervenané oči a očné viečka.

Nedá sa vyliečiť

Glaukóm však nemusí vždy súvisieť s vysokým vnútroočným tlakom, hoci ten je jeho najčastejšou príčinou. Glaukómov existuje viacero druhov. Pri takzvanom nízkotlakovom glaukóme má človek vnútroočný tlak v poriadku. Lekár mu až pri podrobnejšom vyšetrení zistí zmeny na zrakovom nerve či v zornom poli. Pri zistení takýchto zmien či nameraní vysokého vnútroočného tlaku sa vždy začína s okamžitou liečbou. Jediným faktorom zeleného zákalu, ktorý sa dá ovplyvniť, je práve vysoký vnútroočný tlak.

Používajú sa lieky vo forme kvapiek, mastí či gélov, ktoré zlepšujú odtok vnútroočnej tekutiny, spomaľujú jej tvorbu alebo rozširujú cievy okolo zrakového nervu. Poškodený očný nerv sa však už nedá vyliečiť, ochorenie sa dá len spomaliť alebo zastaviť jeho postup.

Súvisiace články

Najčítanejšie