Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vitamín A potrebujeme, pozor však na predávkovanie!
Zdielať na

Vitamín A potrebujeme, pozor však na predávkovanie!

Archívna reportáž

Vitamíny rozpustné v tukoch treba dávkovať pod dohľadom lekára.

Vitamín A má v organizme dôležitú úlohu. Ovplyvňuje zrak, imunitu organizmu, rast a obnovu tkanív, stavbu krviniek. Nachádza sa v mlieku, mäse, masle, vo vajciach, viacerých druhoch zeleniny a ovocia. Na jeho dávkovanie však pozor, pri vitamíne A boli pri predávkovaní opísané otravy s celoživotnými následkami.

Zdroje vitamínu A

Vitamín A je obsiahnutý v živočíšnych tkanivách, hlavne v pečeni, kde je jeho ukladanie podporované prítomnosťou vitamínu E, a v rybom tuku, kde sa vyskytuje spolu s vitamínom D. Medzi ďalšie živočíšne zdroje patria vajcia a mliečne produkty.

Provitamínom vitamínu A je betakarotén, ktorý je obsiahnutý predovšetkým v žltooranžovom a tmavozelenom ovocí a zelenine (marhule, slivky, ananás, broskyne, mrkva, petržlenová a zelerová vňať, paradajky, paprika, špenát, kôpor).

Betakarotén - dôležitý antioxidant

Okrem toho, že slúži ako zdroj vitamínu A, vykonáva v organizme množstvo ďalších funkcií. Predovšetkým pôsobí ako antioxidant.

Významnú úlohu zohráva pri ochrane kože proti poškodeniu nadmerným slnením. Rovnako ako u vitamínu A ale platí, že najvhodnejšia prevencia je konzumovať dostatok ovocia a zeleniny, čím môžeme získať dostatok betakaroténu v prirodzenej forme.

Predávkovanie vitamínom A z nadmernej konzumácie betakaroténu nehrozí. U fajčiarov ale dlhodobé vysoké dávky zvyšovali výskyt nádorov pľúc. Ak však prijímame nadbytok karotenoidov, môže dôjsť k zafarbeniu kože do oranžova, najmä dlaní a chodidiel. Tieto príznaky po vysadení odznejú.

Ako sa prejaví nedostatok vitamínu A?

Nedostatok vitamínu A sa prejavuje poruchami videnia, vysychaním slizníc, atrofiou potných žliaz, hnačkami, poruchou tvorby a rastu kostí. U zdravého človeka by potreba vitamínu A mala byť pokrytá pestrou a vyváženou stravou s každodenným príjmom ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Zásoba vitamínu A vystačí normálne aj niekoľko mesiacov, preto jeho stanovenie z krvi nie je vždy vhodným ukazovateľom. Pokiaľ sa ale preukáže jeho nedostatok (napr. pri nevhodných diétach, niektorých dlhotrvajúcich infekčných ochoreniach, pri hnačkách, pri zdĺhavom hojení rán a zlomenín, pri dlhodobom strese, pri niektorých kožných ochoreniach s rohovatením kože), je vhodné doplniť ho niektorým z preparátov s obsahom vitamínu A.

Predávkovanie - pozor u detí a v tehotenstve!

Opatrnosť pri užívaní je potrebná najmä u detí, tehotných a dojčiacich žien. Zvýšené hladiny vitamínu A a jeho derivátov môžu poškodzovať plod v tele matky. V tehotenstve je preto užívanie viac ako 6 000 I.U. zakázané.

  • Akútna otrava: môže sa prejaviť krvácaním z ďasien, zmätenosťou, hnačkou a zvracaním, dvojitým videním, bolesťou hlavy.
  • Chronická otrava: bolesti kostí a kĺbov, padanie vlasov, zvracanie, oranžovo-žlté sfarbenie kože okolo nosa, pier, rúk a nôh, zvýšená lomivosť nechtov.

Súvisiace články

Najčítanejšie