Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Liečba pre pacientov s cukrovkou, ktorí strácajú zrak, bude šetrnejšia
Zdielať na

Liečba pre pacientov s cukrovkou, ktorí strácajú zrak, bude šetrnejšia

Retinopatia je častou komplikáciou cukrovky

Nepríjemné a bolestivé pravidelné injekcie do oka musia strpieť pacienti, ktorí strácajú zrak kvôli cukrovke. Ukazuje sa, že rovnako efektívna a cenovo oveľa prístupnejšia je liečba oka špeciálnym laserom.

V súčasnosti existuje niekoľko možností liečby  pre ľudí s diabetickým makulárnym edémom (DMO), vrátane očných injekcií a dvoch typov laserovej liečby- klasického lasera špeiálneho podprahového mikropulzného lasera. DMO je najčastejšou zrak ohrozujúcou komplikáciou cukrovky, ktorá postihuje viac ako 27 miliónov dospelých na celom svete .

K DMO dochádza, keď sa krvné cievy v sietnici v zadnej časti oka poškodzujú kvôli vysokej hladine cukru, čo spôsobuje nahromadenie tekutiny v makule, žltej škvrne, ktorá zabezpečuje centrálne videnie, a vzniká opuch. Práve tento opuch je potrebné odstrániť pomocou injekcií či laseru.Ľudia trpiaci DMO strácajú schopnosť vidieť, vidia hmlisto. Ochorenie môže postupovať v niektorých prípadoch rýchlo a zraková ostrosť môže klesať až na úroveň praktickej slepoty.

Šetrnejší, lacnejší a rovnako účinný

Výskum publikovaný v časopise Ophthalmology zistil, že špeciálny podprahový mikropulzný laser, ktorý na rozdiel od klasického lasera nevytvára popáleniny na sietnici, dokázal udržať zrak pacienta po dobu dvoch rokov na rovnakej úrovni ako injekčná liečba, ktorá je invazívna a bolestivá. Vyžaduje si aj menej časté návštevy kliniky a je dokonca podľa výskumníkov "oveľa nákladovo efektívnejšia" ako liečba injekciami do oka, pričom injekcie do oka stoja takmer desaťkrát viac ako laserové ošetrenie.

Celkové náklady na starostlivosť o pacientov zaradených do skúšania (vrátane laserového ošetrenia a akejkoľvek inej potrebnej liečby, ako aj nákladov na následné návštevy) počas dvoch rokov boli podobné pre obe skupiny pacientov.

Profesorka Noemi Lois, klinická profesorka oftalmológie na Queens University a hlavná autorka štúdie, povedala:„Laserová liečba stojí podstatne menej ako injekcie do oka. Kým sme nezverejnili tieto zistenia, neexistovali žiadne spoľahlivé dôkazy porovnávajúce tieto typy laserových ošetrení. Nedostatok informácií viedol niektorých zdravotníckych pracovníkov k uprednostňovaniu štandardného lasera pred podprahovým mikropulzným laserom. Teraz máme dôkazy, že obe laserové ošetrenia sú nielen rovnako efektívne ako injekcie, ale aj lacnejšie. Lekári budú môcť teda uprednostniť presnejší a šetrnejší laser."

Súvisiace články

Najčítanejšie