Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nepriatelia pečene: Týchto 9 vecí ju ničí! Čo vám pomôže?
Zdielať na

Nepriatelia pečene: Týchto 9 vecí ju ničí! Čo vám pomôže?

Obezita spôsobuje aj ťažkosti s pečeňou.

Mnohé veci sú bežnou súčasťou nášho života, a neuvedomujeme si, že môžu vážne poškodiť našu pečeň. Ktoré to sú a čo vám pomôže?

1/10 Cukor

Príliš veľa cukru neškodí len vašim zubom, ale môže to poškodiť aj vašu pečeň. Tento orgán používa jeden druh cukru, nazývaný fruktóza, na výrobu tuku. Príliš veľa rafinovaného cukru a kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy spôsobuje nahromadenie tuku, ktoré môže viesť k ochoreniu pečene. Niektoré štúdie ukazujú, že cukor môže byť pre pečeň rovnako škodlivý ako alkohol, aj keď nemáte nadváhu. Je to ďalší dôvod na obmedzenie potravín s pridanými cukrami, ako je sladené nápoje, pečivo a cukríky.

2/10 Bylinné preparáty

Aj keď je na obale napísané „prírodné“, nemusia byť pre vás  to najlepšie. Niektoré ženy napríklad užívajú bylinku nazývanú kava kava na symptómy menopauzy alebo na upokojenie. Štúdie však ukazujú, že môže zabrániť správnemu fungovaniu pečene. To môže viesť k hepatitíde a zlyhaniu pečene. Niektoré krajiny túto bylinku zakázali alebo obmedzili, no cez internetové obchody sa stále dá kúpiť. Pred užitím akýchkoľvek bylín by ste sa mali vždy poradiť so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že sú bezpečné.

3/10 Kilá navyše

Prebytočný tuk sa hromadí v pečeňových bunkách a vedie k nealkoholickému stukovateniu pečene ( NAFLD ). V dôsledku toho vám môže opuchnúť pečeň. Postupom času môže stvrdnúť a zjazviť sa pečeňové tkanivo (lekári tomu hovoria cirhóza). Je pravdepodobnejšie, že dostanete NAFLD, ak máte nadváhu alebo obezitu, ste v strednom veku alebo máte cukrovku. Môže sa vám však podariť poškodenie pečenie zvrátiť. Diéta a cvičenie môžu ochorenie zastaviť.

4/10 Príliš veľa vitamínu A z výživových doplnkov

Telo potrebuje vitamín A a je dobré ho získať z potravín, ako sú čerstvé ovocie a zelenina, najmä tie, ktoré sú červené, oranžové a žlté. Ale ak užívate doplnky, ktoré majú vysoké dávky vitamínu A, môže to byť problém pre vašu pečeň. Poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako užijete nejaký vitamín A okrem stravy, pretože ho pravdepodobne nepotrebujete.

5/10 Sladené nealkoholické nápoje

Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí pijú veľa sledených nealkoholických nápojov, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD). Štúdie nepreukázali, že príčinou boli nápoje. Ale ak pijete priveľa limonád,mali by ste ich obmedziť. 

06/10 Paracetamol

Bolí vás chrbát, bolí vás hlava alebo máte nádchu a siahate po lieku proti bolesti. Uistite sa, že si vezmete správne množstvo! Ak náhodou užijete príliš veľa čohokoľvek, čo obsahuje paracetamol– napríklad tabletku na bolesť hlavy a tiež nápoj na prechladnutie, a obe obsahujú paracetamol – môže to poškodiť vašu pečeň. Skontrolujte vždy dennú dávku a dajte si pozor, aby ste neužili naraz viacero prípravkov obsahujúcich paracetamol.  Nikdy tento liek nekombinujte s alkoholom!

7/10 Transtuky

Transmastné kyseliny sú umelým tukom pridaným v niektorých balených potravinách a pečive. (uvidíte ich na obale ako „čiastočne hydrogenované“ zložky). Strava s vysokým obsahom trans-tukov zvyšuje pravdepodobnosť priberania-sú to sušienky, napolitánky a rôzne sladké i slané pochutiny  

8/10 Rizikové správanie

Ľudia injekčne užívajúci nelegálne drogy často zdieľajú ihlu a ľahko sa nakazia  hepatitídou C, ktorá sa môže šíriť krvou. Rovnako je nebezpečný aj nechránený sex s neznámymi osobami. Pečeň môže byť napadnutá takzvanými hepatotropnými vírusmi, ktoré môžu spôsobiť jej infekciu (vírusy hepatitídy A,B,C,D,G,E, Ebstein Barrovej vírus, cytomegalovírus)

9/10  Pitie alkoholu 

S alkoholom veľmi opatrne, hranica medzi bezpečnou dávkou alkoholu a takým množstvom alkoholu, ktoré je pre pečeň už toxické, je veľmi tenká. Dávky do 20 g alkoholu denne pre mužov a do 10 g alkoholu denne pre ženy sa považujú za zdravotne nezávadné. Je to však veľmi malé množstvo- už v 1 malom pive (0,3 l) môže byť až 12 g alkoholu a v 1 pohári vína (0,2 l) až 14 – 18 g alkoholu. Odborníci neodporúčajú každodenné pitie alkoholu v malých množstvách, a takisto ani občasné, takzvané nárazové pitie.

10/10 Stres

Ak je človek v dlhodobom strese a podáva výkon na hranici svojich možností, pečeň musí „zmobilizovať“ potrebnú energiu. Vtedy vylučuje priveľa cholesterolu. Ak sa k
tomu pridá nezdravá strava plná tuku a málo pohybu, vedie to k tukovateniu pečene, ktoré môže bez diéty a liečby pokračovať do ďalších štádií.

Čo vám pomôže?

Nealkoholová tuková choroba pečene (NAFLD) je ochorenie, pri ktorom sa hromadí tuk v pečeni a bráni jej správne fungovať. Je to najčastejšie ochorenie pečene vôbec5, ktoré môže byť veľmi nebezpečné. Ak je pečeň postihnutá ochorením, nemusí sa to dlhú dobu prejaviť žiadnymi príznakmi, a preto ochorenie môže ostať nerozpoznané. Jednoduchá forma ochorenia však bez liečby v 10 – 25 % prípadoch pokračuje do štádia – nealkoholovej steatohepatidídy (NASH). Tieto dve štádia ochorenia sú zvratné, poškodzovanie pečene sa ešte dá zastaviť pri zmene životosprávy a správnej liečbe.
Asi 25–30 % pacientov s NASH ma pokročilú fibrózu pečene už v čase stanovenia diagnózy, 10–15 % z nich ma už dokonca cirhózu pečene. Riziko úmrtia na choroby pečene je u pacientov s NASH zvýšené 10 až 20-násobne. 3 Keď sa teda tukovatenie pečene zistí, (väčšinou až u lekára na sonografii brucha), mala by sa mu venovať náležitá pozornosť a je treba začať s liečbou a diétnymi opatreniami. Nealkoholovú tukovú chorobu pečene netreba podceňovať, pretože bez liečenia sa môže rozvíjať do nezvratných štádií. V 10 – 25 % prípadoch pokračuje ochorenie nealkoholovej steatózy pečene do štádia – nealkoholovej steatohepatidídy (NASH).

Tieto dve štádia ochorenia sú zvratné, poškodzovanie pečene sa ešte dá zastaviť pri zmene životosprávy a správnej liečbe. 

Zmeňte životný štýl

Už v prvom štádiu NAFLD sa odporúča zmena životného štýlu- diéta a cvičenie. Je potvrdené, že tieto zmeny životného štýlu ľudí s NAFLD dokážu zmenšiť množstvo vnútropečeňového tuku. 

Dodržiavajte diétu

Najčastejšie je potrebná redukčná diéta na zníženie hmotnosti, diabetická diéta a diéta pri zvýšenom cholesterole a iných poruchách metabolizmu tukov. Prevenciou NAFLD, ktorú môže dodržiavať každý človek, je však pestrá a vyvážená strava, ktorá podporuje zdravie a správne fungovanie pečene. Platia pri nej tieto
zásady:

- Neprejedajte sa. Prijímajte primerané množstvá energie a základných živín: bielkoviny, sacharidy, tuky.

Jedzte nutrične bohaté a plnohodnotné potraviny s dostatkom živín a biologicky aktívnych látok (vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, rastlinné živiny) – napríklad ryby, hydinu, chudé mäso, mlieko a nízkotučné mliečne výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, rastlinné semená
a oleje.

- Dbajte na dostatok vlákniny- jedzte stravu, ktorá obsahuje dostatok vlákniny, teda ovocie, zelenina, strukoviny a predovšetkým celozrnné obilné potraviny, vrátane chleba, pečiva, ryže a cestovín.

-  Vyberajte si rastlinné oleje. Napríklad olivový olej, repkový olej, všetky orechy a rastlinné semená. Obsahujú tuky bohaté na jednonenasýtené mastné kyseliny (omega-9) a polynenasýtené mastné kyseliny (omega-6, omega-3)

-Obmedzte živočíšne tuky. Sú to najmä maslo, masť, loj, smotanové mliečne potraviny. Majú vysoký obsah nasýtených mastných kyselín

- Vylúčte zo stravy vodíkom stužované rastlinné tuky .Sú to niektoré druhy margarínov, ktoré sa vyrobili stužením rastlinných olejov pomocou tzv. hydrogenácie, a sú určené predovšetkým na pečenie).

- Obmedzte priemyselne spracované potraviny: predovšetkým údeniny všetkého druhu a potraviny s vysokým obsahom soli a cukru (najmä fruktózy).

- Pravidelne sa hýbte. Pravidelný pohyb pomáha kontrolovať a udržiavať primeranú telesnú hmotnosť a fyzickú kondíciu človeka. Je prevenciou nadváhy, obezity, cukrovky 2. typu, srdcovo-cievnych a niektorých onkologických ochorení. Odporúča sa aeróbna aktivita v kombinácii so silovým tréningom. Pohyb a telesná aktivita sú dôležité na udržanie telesnej hmotnosti. Aj pre ľudí, ktorým sa podarilo schudnúť, je tiež veľmi dôležité hýbať sa, aby si ju udržali.

Aký pohyb pomôže udržať si hmotnosť a opäť nepribrať?

45 – 60 minút stredne intenzívnej telesnej aktivity (40 – 60 % maximálnej srdcovej frekvencie) denne slúži na udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti. Dlhodobé udržanietelesnej hmotnosti po schudnutí podporí 60 – 90 minút stredne intenzívnej telesnej aktivity denne. Aeróbny „kardio“ tréning prospieva ľuďom s NAFLD rovnako ako posilňovací tréning.

- Obmedzte sedavý spôsob života

Ustavičné sedenie za počítačom v práci či pri televízii má na zdravie človeka veľmi negatívny vplyv. Ak musíme dlhodobo sedieť pri práci, mali by sme si robiť krátke aktívne prestávky. Sedavé činnosti by sme mali byť každú hodinu prerušiť ideálne 2 krát, minimálne však 1 krát krátkymi – napríklad 5 minútovými „výbuchmi“ pohybovej aktivity-cvičením, behom na mieste, poskakovaním, klikmi či napríklad tancom, po ktorých si opäť sadneme k sedavej činnosti

- Liečte si metabolické ochorenia

Pri NALFD je vždy potrebné liečiť ochorenia, ktoré s tukovou chorobou pečene súvisia- sú to obezita, diabetes mellitus 2. typu, zvýšený cholesterol a iné poruchy metabolizmu tukov.

Súvisiace články