Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Viete, čo je commotio cordis? Ohrozuje futbalistov i hokejistov
Zdielať na

Viete, čo je commotio cordis? Ohrozuje futbalistov i hokejistov

Archívna reportáž

Pri športe treba dbať na ochranu srdca a absolvovať potrebné vyšetrenia

Commotio cordis je stav, ktorý nastane, keď srdce náhle prestane biť (známe ako zástava srdca). Zvyčajne sa to stane, keď dôjde k vážnemu úderu do hrude alebo poraneniu hrudníka, ktoré spôsobí abnormálnu elektrickú aktivitu v srdci. Commotio cordis je zdravotný stav, ktorý nastane, keď vaše srdce náhle prestane biť (známe ako zástava srdca). Zvyčajne sa to stane, keď dôjde k vážnemu úderu alebo poraneniu hrudníka, ktoré spôsobí abnormálnu elektrickú aktivitu v srdci.

Commotio cordis je zriedkavý,no mimoriadne nebezpečný stav. Najčastejšie sa vyskytuje u športovcov vo veku 8-18 rokov, ktorí hrajú kontaktné športy ako futbal alebo bojové umenia. Môže sa to stať aj pri športoch, ktoré kde sa používajú tupé predmety, ako sú bejzbalové lopty, hokejové puky alebo lakrosové loptičky. Je to druhá najčastejšia príčina náhlej srdcovej smrti medzi športovcami. Ak k nemu dôjde, je potrebná okamžitá kardiopulmonárna resuscitácia a lekárska pomoc, aby sa tep obnovil čo najskôr, inak sú šance na prežitie veľmi nízke.

Čo spôsobuje Commotio Cordis?

Najčastejšou príčinou je náraz do ľavej strany hrudníka pri športovej aktivite. Náraz spôsobí náhly otras srdcového svalu. To môže spôsobiť, že srdce zrazu bude mať náhly, nepravidelný a rýchly srdcový rytmus (ventrikulárna fibrilácia) a účinne prestane biť. Tento stav ohrozuje vic chlapcov ako dievčatá a častejšie dspeivajúcich športovcov ako dospelých. Chlapci častejšie ako dievčatá alebo dospelí zažijú commotio cordis. V skutočnosti sa viac ako 9 z 10 hlásených prípadov vyskytuje u chlapcov.

Odborníci sa domnievajú, že pravdepodobnosť tejto príhody zvyšuje tenšia hrudná stena u detí v porovnaní s dospelými  Mladší ľudia tiež s väčšou pravdepodobnosťou hrajú športy, pri ktorých dochádza ku kontaktu a kolíziám, ktoré môžu viesť k takémuto zraneniu hrudníka.

Dôležité riziko pre vznik commotio cordis je načasovanie nárazu alebo úderu do hrudníka počas cyklu srdcového tepu.  Počas každého srdcového tepu je krátky časový úsek, počas ktorého je elektrický systém srdca zraniteľnejší. Náhly náraz práve vtedy môže zvýšiť pravdepodobnosť nebezpečného srdcového rytmu

Aké sú príznaky Commotio Cordis?

Príznaky môžu zahŕňať:

  • Náhly kolaps, s pársekundovým zakopnutím
  • Nereagovanie
  • Bez dýchania
  • Žiadny pulz
  • Žiadny tlkot srdca
  • Modrastá alebo fialová pokožka (cyanóza) v dôsledku nedostatku kyslíka
  • Kŕče
  • Modrina alebo poranenie hrudníka

Čo robiť, keď sa stane Commotio Cordis?

Commotio cordis ohrozuje život. Počas čakania na odbornú lekársku pomoc budete musieť okamžite konať a postihutého človeka resuscitovať.

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, ak niekto nereaguje, je začať stláčať hrudník, kým niekto iný zavolá na číslo155 a nájde AED (automatizovaný externý defibrilátor). Ide o zdravotnícke zariadenie, ktoré vysiela elektrické výboje do srdca a obnovuje srdcový tep (defibriluje).

Treba to urobiť ihneď, ako sa človek náhle zrúti a nebuje mu srdce. Po každej minúte oneskorenia pri defibrilácii klesá šanca na prežitie o 10 %. Obsluha prístroja je veľmi jednoduchá, prístroj nahlas hovorí pokyny a sám vyšle výboj.  Pokračujte v kombinovaní AED a masáže srdca, kým nepríde pomoc. Výskum ukazuje, že ak sa pokúsite resuscitovať osobu s commotio cordis do 1-3 minút od incidentu, jej šance na život sú omnoho väčšie. AED môžete použiť u detí starších ako 1 rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie