Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak chcete začať trénovať po 50-ke, dajte si skontrolovať srdce. Toto sú 3 dôvody jeho zlyhania pri športe
Zdielať na

Ak chcete začať trénovať po 50-ke, dajte si skontrolovať srdce. Toto sú 3 dôvody jeho zlyhania pri športe

V horúčavách sa extrémne športové výkony odporúčajú.

Primárka Ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcovocievnych chorôb Ivana Šóošová upozorňuje na riziká športovania po 50-ke- najmä ak s ním začínajú netrénovaní ľudia. Prečo športovcom zlyháva  pri športových výkonoch srdce? 

"Mnohí majú chronické  problémy, so srdcovocievnym systémom, o ktorých nevedia, a ak sa zrazu začnú aktívne hýbať, dokonca to až "prepínať,", ich srdce môže skolabovať," tvrdí lekárka.

Náhle úmrtia športovcov môžu mať viacero príčin.Podľa MUDr.Šóošovej sú to najčastejšie tri dôvody:   

  • Vrodené poruchy srdca (hypetrofická kardiomyopatia)- väčšinou sa však zistia pri preventívnych vyšetreniach
  • Myokarditída (zápal srdcového svalu)- nemusí sa žiaľ vôbec zistiť, väčšinou je to následok prechodených víruisových a bakteriálnych infekcií
  • Zmeny na koronárnych artériách- srdcových cievach, ktoré vyživujú srdce

Podľa lekárky by sme mali byť všímaví k ľudom okolo seba a  ak blízko nás skolabuje športujúci človek, mali by sme ho uložiť do stabilizovanej polohy do tieňa a dať mu vodu. Väčšina kolapsov je z tepla a sú spôsobené roztiahnutím ciev, s ktorým sa prudko zníži srdcový tlak a zvýši sa tep.  Zvyčajne sa stav veľmi rýchlo zlepší, fatálne zlyhania srdca sú našťastie veľmi zriedkavé. Napriek tomu by sme sa mali vyvarovať v horúčavách extrémnym telesným výkonom.

 V roku 2019 pri Rajeckom polmaratóne skolabovali v takejto extrémnej horúčave siedmi bežci a päť z nich museli previezť do nemocnice s podporou umelej pľúcnej ventilácie. Dvaja z nioch skončili na ARO a jeden bežec utrpel infarkt. Športovcom zlyháva srdce aj extrémnych mrazoch,ktorý naopak sťahuje cievy a zvyšuje krvný tlak.

Súvisiace články

Najčítanejšie