Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Defibrilátory zachraňujú životy. Viete ich použiť aj vy?
Zdielať na

Defibrilátory zachraňujú životy. Viete ich použiť aj vy?

Archívna reportáž

Ragistrovaných je viac ako 2000 AED.

Vďaka prvej pomoci svedkov a automatickému externému defibrilátoru (AED) nemusia zomierať ľudia, ktorí skolabovali a zastavilo sa im srdce.

Kde nájdete AED ? 

AED sa často umiestňuje v priestoroch, kde sa združuje väčšie množstvo ľudí.  Sú to napríklad nákupné centrá, letiská, športoviská a podobne. AED často obsluhuje školený personál, tzv.  FR- First Responder, ktorý je obvykle z radov strážnej služby, informátorov, policajtov a ďalších pracovníkov.
AED určený pre laickú verejnosť je zväčša plnoautomatický. Znamená to, že sám dokáže posúdiť srdcovú činnosť a adekvátne na ňu v spolupráci s obsluhou zareagovať udelením vhodného výboja. Má hlasovú navigáciu a zapína sa automaticky po jeho otvorení.

Modernejšie prístroje obsahujú farebný displej, na ktorom sa zobrazujú jednotlivé pokyny pre obsluhu. AED má iba jediné tlačidlo určené obsluhe, ktoré sa používa na udelenie výboja ak prístroj sám určí, že je potrebný.

Viete ako používať defibrilátor? Videonávod si môžete pozrieť tu:

Ako použiť AED?  Prístroj vás navedie sám 

  • Po otvorení prístroja treba krátko vyčkať na jeho spustenie.
  • Následne prístroj vyzve obsluhu, aby priložené elektródy správnym spôsobom umiestnila na odhalenú hruď postihnutého. Jedna sa prikladá na srdcový hrot na ľavú, takmer bočnú stranu hrudníka a druhá elektróda do jeho stredu.
  • Následne treba skontrolovať či sa postihnutého nikto nedotýka, aby bolo možné bez ruchov správne vyhodnotiť srdcový rytmus.
  • Prístroj na základe analýzy sám určí či je potrebné udeliť výboj, alebo bezodkladne pokračovať v kardiopulmonálnej resuscitácii, teda v ďalšom oživovaní.
  • V prípade, že je potrebné dať výboj, prístroj sám naakumuluje potrebnú energiu a zvukovým i svetelným signálom oznámi svoju pripravenosť na udelenie výboja.
  • Je na obsluhe, aby skontrolovala či sa postihnutého nikto nedotýka a následne stlačením tlačidla udelila výboj. V prípade, že by sa postihnutého dotýkala vodivým spôsobom iná osoba mohlo by u nej dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia vplyvom elektrickej energie, či dokonca k fibrilácii.
  • Prístroj po udelení výboja krátko opäť zanalyzuje srdcovú činnosť a podľa potreby odporučí pokračovanie v kardiopulmonálnej resuscitácii, alebo aj nie.
  • Súčasťou AED je aj interná pamäť jeho činností, ktorá umožňuje overiť ako počas kardiopulmonálnej resuscitácie pracoval, či ako ho obsluha použila.
  • Po použití prístroja je nevyhnutné doplniť nové elektródy a umiestniť prístroj do nabíjacej stanice.

Vďaka defibrilátoru a pohotovému zásahu policajtov sa opäť raz podarilo zachrániť ľudský život:

Súvisiace články