Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vedci: Táto bielkovina predpovedá šance na prežitie pri rakovine pľúc
Zdielať na

Vedci: Táto bielkovina predpovedá šance na prežitie pri rakovine pľúc

Rakovina pľúc ohrozuje aj mladých ľudí

Rakovina pľúc je veľmi zákerná, pretože spočiatku nemusí mať žiadne príznaky. Aj preto je veľmi dôležité zistiť, ako tento nádor diagnostikovať čo najskôr. Vedci, ktorí skúmajú mechaniku ochorenia, identifikovali nový postup, ktorý by mohol znamenať včasné zistenie a liečbu rakoviny pľúc.

Štúdia zistila, že hladiny kľúčového proteínu – nazývaného TLR2 – v nádoroch môžu pomôcť predpovedať šance na prežitie pacienta po diagnostikovaní rakoviny pľúc .

Výskumníci použili údaje zo vzoriek ľudských nádorov, aby potvrdili, že pacienti s vysokými hladinami proteínu v skorých štádiách rakoviny pľúc mali zvýšené prežitie v porovnaní s tými, ktorí mali nižšie hladiny.

Liek, ktorá aktivuje proteín TLR2, bol testovaný na myšiach a zistilo sa, že znižuje rast nádoru v skorých štádiách ochorenia. Odborníci tvrdia, že by mohol pomôcť odhaliť chorobu skôr a zlepšiť výsledky pre pacientov.

Päťročná miera prežitia z neskorého štádia rakoviny pľúc je iba 6 percent v porovnaní s 50 percentami, keď bola diagnostikovaná skôr. Výskum je výsledkom spolupráce výskumníkov z University of Edinburgh, University College London, University of Cantabria v Španielsku, Španielskej národnej rady pre výskum a Mayo Clinic v USA.

Dr Fraser Millar, pľúcny lekár na Univerzite v Edinburghu, povedal: „Myslím si, že tieto výsledky sú naozaj vzrušujúce. O biológii včasnej rakoviny pľúc sa vie veľmi málo a vďaka lepšiemu pochopeniu tohto procesu sme identifikovali možnú novú liečbu tejto ničivej choroby."

Skupina vedená výskumníkmi z University of Edinburgh zistila, že TLR2 pomáha kontrolovať niektoré obranné mechanizmy tela, keď sa v bunkách vyskytujú rakovinové mutácie. Proteín je spojený so starnutím buniek- procesom, pri ktorom bunky prestávajú rásť a vylučujú rôzne chemikálie a iné proteíny, ktoré spoločne pôsobia ako varovné signály a obrana proti rakovine. Takéto bunky sú prítomné v skorých štádiách rakoviny pľúc, ale už nie sú prítomné v neskorých štádiách rakoviny, čo naznačuje, že starnutie môže zabrániť rozvoju rakoviny.

Po identifikácii dôležitosti TLR2 tím použil údaje zo vzoriek ľudských nádorov, aby sa pozrel na prežitie pacientov s vysokými hladinami proteínu v skorých štádiách rakoviny pľúc v porovnaní s tými, ktorí mali nižšie hladiny. Tím potom použil liek, o ktorom je známe, že aktivuje TLR2 v myšom modeli rakoviny pľúc a zistil, že liek znižuje rast pľúcneho nádoru.

Odborníci dúfajú, že zistenia by mohli viesť k výskumu používania starnutia a súvisiacich vylučovaných chemikálií ako súčasť skríningového programu na skoršiu diagnostiku rakoviny pľúc.

Tím však uviedol, že je potrebný ďalší výskum, napríklad klinické skúšky, ktoré by potvrdili, či je liek účinný u ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie