Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedci objavili nový typ buniek v pľúcach. Pomáhajú nám správne dýchať
Zdielať na

Vedci objavili nový typ buniek v pľúcach. Pomáhajú nám správne dýchať

CHOCHP je dnes nevyliečiteľné ochorenie.

Novoobjavené bunky pomáhajú udržiavať zdravý dýchací systém.

Vedci objavili úplne nový typ bunky, ktorá sa skrýva vo vnútri jemných, rozvetvených priedušinkách - vetiev ľudských pľúc. Podľa novej štúdie hrajú novoobjavené bunky zásadnú úlohu pri udržiavaní správneho fungovania dýchacieho systému a mohli by dokonca inšpirovať k novým liečebným postupom určitých chorôb súvisiacich s fajčením.

Bunky, známe ako sekrečné bunky dýchacích ciest (RAS), sa nachádzajú v malých, rozvetvených priechodoch známych ako bronchioly, ktoré sú zakončené alveolami, malými vzduchovými vakmi, ktoré vymieňajú kyslík a oxid uhličitý s krvným obehom. Nové bunky RAS sú podobné kmeňovým bunkám, ktoré sa dokážu premeniť na akýkoľvek iný typ buniek v tele – a sú schopné opraviť poškodené bunky alveol a transformovať sa na nové.

Výskumníci objavili bunky RAS až po tom, keď okrem myšacích pľúc mohli testovať aj vzorky z ľudských pľúc. Kvôli určitým rozdielom medzi dýchacím systémom myší a človeka sa však vedci snažili vyplniť niektoré medzery vo vedomostiach o ľudských pľúcach. Na lepšie pochopenie týchto rozdielov na bunkovej úrovni tím odobral vzorky pľúcneho tkaniva od zdravých ľudských darcov a analyzoval gény v jednotlivých bunkách, čo odhalilo predtým neznáme bunky RAS.

Už nejaký čas je známe, že dýchacie cesty ľudských pľúc sú iné ako u myší,“ povedal pre Live Science vedúci autor Edward Morrisey, profesor na Perelman School of Medicine na Pensylvánskej univerzite, ktorý sa špecializuje na dýchacie systémy. "No nové technológie nám len nedávno umožnili odobrať vzorky a identifikovať jedinečné typy buniek."

Tím tiež našiel bunky RAS u fretiek, ktorých dýchacie systémy sú podobnejšie ľudskému ako u myší. "V dôsledku toho sa vedci domnievajú, že väčšina cicavcov rovnakej alebo väčšej veľkosti má pravdepodobne bunky RAS v pľúcach," povedal Morrisey.

Bunky RAS plnia v pľúcach dve hlavné funkcie. Po prvé, vylučujú molekuly, ktoré udržujú výstelku tekutiny pozdĺž bronchiolov, čím maximalizujú účinnosť pľúc. Po druhé, podieľajú sa na oprave poškodených alveol. 

Pomôžu pri liečení CHOCHP? 

Vedci sa domnievajú, že bunky RAS môžu hrať kľúčovú úlohu pri ochoreniach súvisiacich s fajčením, ako je chronická obštrukčná choroba pľúc ( CHOCHP ). CHOCHP je výsledkom zápalu dýchacích ciest vo vnútri pľúc, ktorý môže byť spôsobený fajčením a príležitostne aj znečistením ovzdušia. Zápal dýchacích ciest sťažuje pľúcam správne prijímanie dostaku kyslíka; v dôsledku toho má CHOCHP podobné príznaky ako astma. CHOCHP môže tiež viesť k emfyzému-rozdutiu pľúc, pri ktorom sú alveoly natrvalo zničené, a k chronickej bronchitíde- dlhotrvajúcemu a intenzívnemu kašľu, ktorý je zvyčajne sprevádzaný nadmerným hlienom. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomierajú na CHOCHP každý rok na celom svete viac ako 3 milióny ľudí.

Teoreticky by bunky RAS mali zabrániť CHOCHP, alebo aspoň zmierniť jej účinky  opravou poškodených alveol. Vedci sa však domnievajú, že fajčenie môže poškodiť alebo dokonca úplne zničiť nové bunky RAS, čo vedie k nástupu chorôb, ako je CHOCHP.

Pacientom, ktorí majú CHOCHP, sa často predpisujú protizápalové lieky alebo kyslíková terapia na zmiernenie symptómov. Sú to však len dočasné riešenia a nič nezmenia poškodenie pľúc. Bunky RAS by sa mohli potenciálne použiť na zlepšenie liečby alebo dokonca na vyliečenie CHOCHP, ak výskumníci dokážu správne využiť regeneračné vlastnosti týchto buniek.

"Naozaj nevieme, či by tento objav mohol viesť k potenciálnemu vyliečeniu CHOCHP," povedal Morrisey. "Keďže však CHOCHP je choroba, o ktorej vieme len veľmi málo, každý nový fakt nám pomôže začať premýšľať o nových terapeutických prístupoch, ktoré by mohli viesť k lepšej liečbe." Štúdia bola publikovaná online v časopise Nature.

Súvisiace články

Najčítanejšie