Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sprievodca 13 autoimunitnými ochoreniami: Kedy sa naše telo "zblázni" a zaútočí samé na seba?
Zdielať na

Sprievodca 13 autoimunitnými ochoreniami: Kedy sa naše telo "zblázni" a zaútočí samé na seba?

Náš imunitný systém bežne bojuje proti škodlivým baktériám, vírusom a iným chorobným javom, ktoré ho ohrozujú. Niekedy sa však imunitný systém "zblázni" a napáda vlastné zdravé tkanivo akoby to bola hrozba. To môže viesť k chronickému zápalu a poškodeniu kĺbov, nervov, svalov, kože a iných častí tela.

Prečo autoimunitné choroby vznikajú?

Vedci si myslia, že na to, aby ste dostali autoimunitnú chorobu, sa musia stať dve veci. Po prvé, od svojich rodičov dostanete génetickú vlohu na toto ochorenie- pri niektorých autoimunitných ochoreniach je podiel dedičnosti až 50 percent. Následne niečo vo vašom prostredí, napríklad vírus, spustí ochorenie. Keďže autoimunitné ochorenia postihujú viac žien ako mužov, lekári si myslia, že istú úlohu môžu zohrávať aj určité hormóny.

Aké sú najčastejšie autoimunitné ochorenia? 

Reumatoidná artritída

Táto autoimunitná porucha postihuje kĺby a spôsobuje opuch a bolesť. Postupom času môže autoimunitný zápal poškodiť chrupavky a kosti. RA môže tiež spôsobiť problémy so srdcom a pľúcami. Lieky môžu pomôcť zmierniť príznakmi a spomaliť ochorenie- používajú sa kortikoidy-silné protizpalové lieky i biologická liečba, ktoré ovplyvňuje priamo bunky postihnuté zápalom a tlmí ho.

Ankylozujúca spondylitída

Tento typ artritídy väčšinou postihuje chrbticu, ale môže byť aj v hrudníku, krku, bokoch a kolenách. Spôsobuje bolesť, a stuhnutosť. Postupne môže úplne znomožniť pohyblivosť postihnutých častí tela. Ochorenie môže ovplyvniť aj  orgány. Liečba môže zahŕňať špecifické lieky a cvičenia spolu s liekmi na pomoc pri bolestiach. Niektorí ľudia potrebujú aj operáciu na nahradenie poškodených kĺbov.

Diabetes typu 1

Tento typ cukrovky je známy ako „juvenilný“ typ cukrovky, pretože zvyčajne začína u detí alebo dospievajúcich. Vzniká, keď imunitný systém zabíja bunky v pankrease, ktoré produkujú hormón nazývaný inzulín, ktorý vaše telo potrebuje na premenu jedla na energiu. Ak máte cukrovku 1. typu, budete ju mať pravdepodobne navždy. Liečbou je inzulín,ktorý pomáha udrživať hladinu cukru v krvi. Vedci pracujú na tom, aby sa im podarilo nájsť liek na cukrovku 1.typu a výsledky sú veľmi sľubné.

Skleróza multiplex (MS)

Pri skleróze multiplex obranyschopnosť tela zlyhá a spôsobí zápal, ktorý poškodzuje centrálny nervový systém.  To spôsobuje bolesť, problémy s pohybom a rovnováhou a slabosť. Lieky môžu pomôcť spomaliť ochorenie a udržiavajú ochorenie v pokojovom stave.

Zápalové ochorenie čriev (IBD)

Crohnova choroba a ulcerózna kolitída (UC) sú druhy záaplových ochorení čriev. Imunitné bunky tela napádajú črevá a spôsobujú zápaly, bolesti brucha a krvácanie. Crohnova choroba sa zvyčajne vyskytuje v poslednej časti tenkého čreva a hrubého čreva, môže však postihovať celý tráviaci systém, zatiaľ čo UC je iba vo výstelke hrubého čreva. Liečba zahŕňa protizápalové lieky, antibiotiká a lieky na utlmenie imunitného systému. Často je potrebná operácia najmä ak črevo praskne alebo sa na ňom vytvoria hnisavé abscesy. 

Lupus

Pri tomto ochorení autoimunitný zápal postihuje niekoľko častí tela súčasne. Príznaky môžu zahŕňať bolesť kĺbov, citlivosť na svetlo, problémy s obličkami a veľkú únavu. Kedysi sa mu hovorilo aj "vlčia choroba", pretože keď sa lupus do človeka zahryzol, dotyčný zvyčajne rýchlo zomrel. Dnes  máme už účinné spôsby liečby, ktoré pomáhajú zápal udržiavať pod kontrolou, hoci ide o veľmi vážne ochorenie.

Addisonova choroba

Keď imunitný systém napadne a poškodí nadobličky, telo si nedokáže vytvoriť dostatok určitých hormónov. Keď sa to stane, vznikajú problémy s premenou potravy na energiu a tiež s udržaním stabilného krvného tlaku. Skoré príznaky Addisonovej choroby môžu zahŕňať únavu a tmavé škvrny na koži.

Gravesova choroba

S týmto autoimunitným ochorením štítna zľaza produkuje priveľa hormónov vzniká stav nazývaný hypertyreóza. Medzi príznaky patrí trasenie, chudnutie, úzkosť a mierne vypúlené oči. Pomáhajú lieky a čast je nutná operácia na odstránenie časti alebo celej žľazy.

Hashimotova choroba

Ak štítna žľaza nevytvára dostatok hormónov, ktoré by mala, môže to viesť k tomuto ochoreniu, nazývanému aj chronická lymfocytová tyreoiditída. Okrem iného môže spôsobiť priberanie na váhe, únavu, citlivosť na chlad a vypadávanie vlasov. Predná časť hrdla je opuchnutá a často tiež aj tvár. Lieky môžu nahradiť chýbajúce hormóny a zmierniť príznaky.

Alopécia 

Keď telo zaútočí na vlasové folikuly, vlasy a ochlpenie začnú vypadávať. To môže viesť k holým miestam na hlave alebo úplnej strate vlasov, mihalníc, obočia aj všetkého ochlpenia na tele. 

Myasthenia Gravis

Táto porucha spôsobuje problémy so signálmi medzi nervami a svalmi. To vedie k slabosti a sťažuje kontrolu určitých pohybov. Najprv vznikajú problémy s očami a môže to ovplyvniť výraz tváre a to, ako človek hovorí, prehĺta a žuje. Pomôcť môžu lieky.

Guillain-Barrého syndróm 

Pri GBS telo útočí na nervy. Ruky a nohy môžu byť slabé a brnieť, prípadne úplne ochrnúť a stratiť cilivosť. 

Psoriáza

Tento stav začína, keď obranyschopnosť tela spúšťa zápal a spôsobuje, že kožné bunky rastú  a odumierajú príliš rýchlo. To spôsobuje hrubé, červené škvrny, ktoré môžu svrbieť alebo pociťovať bolesť. Lieči sa krémami alebo ultrafialovým svetlom, ktoré zmierňujú príznaky, alebo liekmi, ktoré upokojujú  imunitný systém. Niektorí ľudia so psoriázou majú psoriatickú artritídu s opuchom a bolesťou kĺbov a šliach.

Súvisiace články