Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Máte "zahanbujúce "ochorenie? Psychologička vám poradí, ako o ňom hovoriť.
Zdielať na

Máte "zahanbujúce "ochorenie? Psychologička vám poradí, ako o ňom hovoriť.

Archívna reportáž

Mnohé ochorenia spôsobujú pacientom pocity hanby a ťažko sa im o svojich príznakoch komunikuje s lekárom, s rodinou či s okolím. Medzi takéto ochorenia patrí napríklad ložisková psoriáza, ktorá postihuje veľké časti kože alebo Crohnova choroba, ktorá sa môže prejaviť nepríjemnými fistulami v análnej oblasti.

Psychicky náročné je tiež užívanie kortikoidov, ktoré spôsobujú priberanie alebo stomický vývod - "vrecko". ktoré môžu mať pacienti s črevnými ochoreniami či s rakovinou hrubého čreva . Ako o svojom ochorení hovoriť a kde hľadať pomoc, radí psychologička Hana Bednaříková, PhD, ktorá spolupracuje práve s pacientami s Crohnovou chorobou.

  • Zoznámte sa s faktami o svojom ochorení a o možnostiach liečby. Len tak budete môcť ochorenie prijať aj po psychickej stránke.
  • Nájdite si lekára, ktorému dôverujete. Pomôže vám to hovoriť aj o náročnejších témach.
  • Hovorte s lekárom aj o problémoch, ktoré sa môžu zdať zahanbujúce. Lekári sa s týmito prejavmi už mnohokrát stretli, určite vás nebudú odsudzovať ani sa vám posmievať a s vaším trápením vám pomôžu.
  • Nebojte sa lekárovi priznať, že je pre vás ťažké o tom hovoriť, pretože sa to týka intímnych oblastí vášho tela.
  • Lekára môžete o citlivej téme informovať pred návštevou ambulancie prostredníctvom emailu, ak máte problém o  tom hovoriť osobne.
  • Staňte sa členom pacientskej organizácie. Stretnúť pacientov s rovnakými problémami vám prinesie praktickú pomoc aj úľavu.

Súvisiace články

Najčítanejšie