Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vlčia choroba horšia ako rakovina: Keď vaše telo útočí, nemáte sa kam schovať
Zdielať na

Vlčia choroba horšia ako rakovina: Keď vaše telo útočí, nemáte sa kam schovať

Systémový lupus je vážne autoimunitné ochorenie

Lupus v stredoveku dostal svoje latinské pomenovanie podľa vlka. Chorí mali na koži rany ako od vlčieho uhryznutia. Navyše, ak sa do niekoho táto choroba zahryzla, už ho nepustila...

Lupus je choroba, ktorá sa nedá vyliečiť. Lekári však vedia jej prejavy aspoň stlmiť a oddialiť poškodenie organizmu, ktoré prináša. „Keď telo bojuje samo proti sebe, nemáte sa kam schovať,“ napísalo mladé dievča Terri Gotthelfová, ktoré zomrelo na systémový lupus (SLE) v roku 1981 vo veku 21 rokov.

Lupus kedysi znamenal rozsudok smrti. Ľudia ho poznali oddávna, jeho názov prvý raz zaznamenali v 13. storočí. Bol pre nich hrozbou, lebo chorému nevedeli nijako pomôcť. Aj dnes však táto choroba zostáva záhadou. Veľa ľudí si ju mýli s lupienkou – psoriázou alebo o tejto diagnóze nevie vôbec nič. Lupus je chronické, autoimunitné zápalové ochorenie. Vyskytuje sa najmä u mladých žien, ale ochorieť môžu aj muži. Poškodzuje všetky orgány a pri každom ataku sa môže prejaviť inak. Postihuje kožu, kĺby, centrálny nervový systém, pľúca, srdce, obličky. Presná príčina ochorenia sa dodnes nezistila. Každý pacient má „svoj“ lupus. Prejavy sa rôznia od zapálených kĺbov či fľakov na koži až po nekonečnú únavu, psychózy a zlyhávanie orgánov. Pre lupus je typický „motýľ“ – červený fľak v tvare motýľa okolo nosa a na lícach.

Vypočujte si podcast s Janou Francúzovou – sestrou na dialýze, ktorá žije so systémovým lupusom a dokonca pracuje. Fungovať dokáže vďaka biologickej liečbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie