Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
10 vecí, ktorým by ste sa mali vyhnúť, keď máte oslabenú imunitu
Zdielať na

10 vecí, ktorým by ste sa mali vyhnúť, keď máte oslabenú imunitu

Archívna reportáž

Očkovací kalendár sa priebežne mení. ktoré vakcíny sú vhodné pre ľudí s oslabenou imunitou?

Keď máte oslabenú imunitu, váš imunitný systém nefunguje tak, ako by mal v boji proti infekciám a chorobám. Môže to byť spôsobené stavmi, ako je HIV a AIDS, cukrovka, lupus a rakovina, alebo môžete byť po transplantácii kostnej drene alebo orgánov. Imunosupresívni môžete byť aj kvôli chemoterapii a kortikosteroidom. Čomu sa treba vyhnúť, ak sa chcete uchrániť pred chorobami?

Zvieracie exkrementy

Výlučky domácich zvierat môžu obsahovať parazity, ako sú toxoplasmóza alebo kryptosporídiá. Tie môžu nakaziť kohokoľvek, ale ľudia s oslabenou imunitou majú väčšiu pravdepodobnosť vážneho ochorenia. Na čistenie odpadkového koša alebo klietky noste vždy rukavice alebo požiadajte niekoho iného, ​​aby to urobil. Potom si dôkladne umyte ruky. Držte sa ďalej od plazov, obojživelníkov a hospodárskych zvierat. Opýtajte sa svojho lekára a veterinára, ako sa chrániť pred nákazou zvieracími patogénmi.

Surové potraviny

Čerstvé ovocie a zelenina môžu obsahovať črevné baktérie, plesne či huby. Všetky produkty, ktoré plánujete jesť surové, umyte tečúcou (a nekontaminovanou) vodou. Ovocie predtým, ako ho budete jesť, ošúpte. Na čistenie zeleniny s tvrdou šupkou, ako sú zemiaky a mrkva, použite kefu. Nenamáčajte potraviny do drezu, v ktorom sa môžu vyskytovať baktérie. Najmä sa držte ďalej od surových klíčkov.

Voda v prírode

Dokonca aj chlórovaná voda a slaná voda môžu obsahovať parazity. Nikdy neprehĺtajte vodu, keď plávate v bazéne, jazere, rieke alebo oceáne. Nepite z prameňov v prírode alebo súkromných studní. V závislosti od kvality vody vo vašej oblasti môže byť riskantná aj voda z vodovodu – a ľad vyrobený z nej. Možno je najlepšie piť iba balenú vodu alebo použiť filter.

Sex bez ochrany

Sexuálne prenosné infekcie môžu byť vážnejšie, keď máte oslabenú imunitu. Parazity sa môžu šíriť aj sexuálnym kontaktom. Vyhnite sa činnostiam, ktoré zahŕňajú orálny-análny alebo orálny-genitálny kontakt, alebo používajte bariérovú ochranu, ako sú kondómy. Po sexe si dôkladne umyte ruky a pohlavné orgány mydlom a vodou.

Fajčenie

Samotné fajčenie oslabuje váš imunitný systém a zvyšuje riziko mnohých chorôb a infekcií. Môže to dokonca viesť k autoimunitným chorobám, pri ktorých imunitný systém napáda zdravé telesné tkanivá. 

Sushi

Slabý imunitný systém vás robí zraniteľnými voči otrave jedlom, a ak ju dostanete, môže mať vážny priebeh. Takže surové ryby, rovnako ako tepelne neupravené mäso, ako je tatársky biftek, by ste nemali jesť vôbec. Medzi ďalšie "zakázané jedlá" patria:

  • nevarené alebo nedostatočne uvarené vajcia,
  • neprepečené hamburgery a steaky,
  • mäkké syry ako brie a camembert, ako aj syr s modrou plesňou,
  • nevarené lahôdkové mäso ako bologna a morčacie prsia,
  • samoobslužné bufety a šalátové bary.

Uhryznutie hmyzom

Komáre a kliešte šíria infekcie, ktoré môžu byť vážne pre ľudí so slabým imunitným systémom. Pred odchodom von:

  • použite repelent proti hmyzu s účinnými zložkami ako DEET alebo pikaridín,
  • noste ochranný odev,
  • vyhnite sa zalesneným a zarasteným oblastiam,
  • po návrate skontrolujte domáce zvieratá a seba, či nemáte kliešte. Ak cestujete do oblasti,kde sa vyskytujú choroby prenášané komármi, opýtajte sa svojho lekára na potrebné lieky.

Záhradné práce bez rukavíc

Sprej proti hmyzu nie je jedinou ochranou, ktorú potrebujete, keď idete pracovať do záhrady. Pôda obsahuje baktérie a plesne, ktoré by mohli viesť k hubovým infekciám. Noste záhradnícke rukavice, aby ste sa chránili pred reznými ranami a škrabancami na rukách, ktoré umožňujú baktériám preniknúť do vášho tela. Pomáhajú aj dlhé nohavice a rukávy. V niektorých prípadoch môže lekár odporučiť, aby ste sa úplne vyhli kontaktu s pôdou.

Vynechanie očkovania

Je pravda, že by ste sa mali vzdať väčšiny „živých“ vakcín – tých, ktoré obsahujú slabú formu vírusu spôsobujúceho ochorenie – ako napríklad očkovanie proti žltej zimnici. Ale "inaktivované" vakcíny, ako sú injekcie proti chrípke a zápalu pľúc, sú vyrobené z mŕtvych vírusov. Vo všeobecnosti sú bezpečné a sú dôležité na ochranu pred infekciami. Váš lekár vám môže povedať, ktoré sú pre vás vhodné.

Covid-19

Keď máte oslabenú imunitu, je pravdepodobnejšie, že ak dostanete covid-19, vážne ochoriete a zostanete dlhšie chorí. Takto by ste sa mali chrániť:

  • dajte sa zaočkovať proti covidu-19 vrátane odporúčaných boosterov,
  • užívajte lieky na posilnenie odpovede imunitného systému a prevenciu infekcií,
  • keď ste v blízkosti iných, noste kvalitnú masku,
  • vyhnite sa preplneným halovým podujatiam.

Súvisiace články

Najčítanejšie