Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Život ohrozujúca alergia už nemusí byť desivá: Záchranou je imunoterapia
Zdielať na

Život ohrozujúca alergia už nemusí byť desivá: Záchranou je imunoterapia

Imunoterapia rieši príčinu alergie

S alergiou sa stretávajú už malé deti. Väčšina prejavov je predovšetkým nepríjemná. Existujú ale výnimky, ktoré môžu malého alergika ohroziť na živote. Ide hlavne o anafylaktický šok, ktorý sa objavuje napríklad po osom či včeľom bodnutí. Pomôcť dokáže takzvaná alergénová imunoterapia.

Alergénová imunoterapia je jediný účinný spôsob liečby, ktorý je zameraný na samotnú príčinu ochorenia, nie iba na jeho prejavy. Podstatou metódy je podávanie postupne sa zvyšujúcich dávok konkrétneho alergénu. To vedie k zmierneniu nepríjemných ťažkostí v prípade, že sa dotyčný s alergénom v budúcnosti opäť stretne. Alergénová imunoterapia nelieči iba symptómy, ale aj samotnú precitlivenosť imunitného systému voči danému alergénu, na podklade ktorej problémy vznikajú. Priaznivo tak:

  • ovplyvňuje priebeh ochorenia,
  • zabraňuje vzniku precitlivenosti na ďalšie alergény, teda ďalších alergií,
  • bráni vzniku prípadných komplikácií, ako je napríklad rozvoj astmy z pôvodnej alergickej nádchy.

Pre veľkých aj malých

Alergénová imunoterapia sa riadi presne danými pravidlami. Môže sa s ňou začať až po vykonaní všetkých potrebných testov. Tie ukážu, či je táto metóda pre daného človeka a konkrétny typ alergie vhodná. Pravidelné podávanie presného množstva alergénu pod kožu či pod jazyk trvá 3 až 5 rokov. U detí je možné terapiu začať od 5 rokov (výnimočne skôr).

Pri akých typoch alergií sa využíva?

  • Pri peľových alergiách, ktoré sa prejavujú ako sezónna alergická nádcha, zápal spojiviek či astma,
  • pri roztočových, plesňových, zvieracích a hmyzích

Ak je alergénová imunoterapia vykonávaná správne pod dohľadom odborníka (alergiológa), je to veľmi účinná a bezpečná metóda. Zmierňuje nepríjemné alergické príznaky a dokáže zabrániť závažným reakciám.

Alergiológ a imunológ Profesor MUDr. Miloš Jeseňák hovorí o imunoterapii v podcaste od 25:05.

Súvisiace články

Najčítanejšie