Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Má vaše dieťa alergiu na mlieko? Neverili by ste, kde všade ho nájdete
Zdielať na

Má vaše dieťa alergiu na mlieko? Neverili by ste, kde všade ho nájdete

Mlieko od somárov by mohlo byť náhradou pre niektorých alergikov.

Alergia na kravské mlieko je jedna z najčastejších potravinových precitliveností u detí. Prejavy môžu byť rôzne – od nenápadnej vyrážky až po nebezpečný anafylaktický šok.

Približne 2,5 % detí mladších ako tri roky je alergických na mlieko. U väčšiny z nich sa tento problém prejaví už v prvom roku života a pretrváva aj v dospelosti. To, či dieťa z alergie vyrastie alebo nie, sa dá približne zistiť z krvných testov, ktoré urobí alergológ. Čím menej protilátok proti bielkovine kravského mlieka bude malý pacient v krvi mať, tým má lepšiu šancu na dospelosť bez problémov.

Alergia nie je intolerancia 

Alergia na mlieko by sa nemala zamieňať s tzv. laktózovou intoleranciou. Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na špecifickú bielkovinu, ktorá sa nachádza v potrave. Hneď ako je táto bielkovina vstrebaná tráviacim systémom, spúšťa reakciu, ktorá môže byť mierna (vyrážka, svrbenie, malý opuch) až veľmi búrlivá – môže spôsobiť opuch dýchacích ciest, poruchu dýchania a následne aj stratu vedomia. Je dôležité si uvedomiť, že alergia môže mať aj smrteľné následky a ľudia, ktorí o svojich problémoch vedia, by nikdy nemali zabúdať mať pri sebe zodpovedajúce lieky či inhalátor.

Zlé trávenie nie je alergia

Na rozdiel od alergií nemá laktózová intolerancia nič spoločné s naším imunitným systémom. Ľudia, ktorí neznášajú mliečny cukor, nemajú jeden z enzýmov, ktorý je nevyhnutný na jeho správne strávenie. Tento enzým – laktáza – štiepi mliečny cukor na menšie molekuly, ktoré sa lepšie vstrebávajú. Jedinci, ktorí tento enzým nemajú, nedokážu stráviť mliečne výrobky a majú problémy ako:

  • nadúvanie,
  • hnačky,
  • nevoľnosti,
  • žalúdočné kŕče.

Intolerancia teda síce dokáže potrápiť, ale na rozdiel od alergie neohrozuje na živote.

Ako sa vyhnúť mlieku

Prvým opatrením, ako sa vyvarovať mliečnej alergii aj intolerancii, je vynechanie všetkého kravského mlieka z nášho jedálnička. Netýka sa to ale iba mlieka a mliečnych výrobkov. Mlieko sa môže skrývať aj tam, kde by sme to nečakali:

  • krájané údeniny – elektrické krájače sú často spoločné pre syry, aj pre mäsové výrobky; niektoré konzervy s tuniakom tiež môžu obsahovať kazeín (mliečny proteín);
  • výrobky zo sójového alebo ryžového mlieka – aj tam sa môžu počas výroby dostať stopy kravského mlieka;
  • kazeín sa vyskytuje aj v hovädzom alebo v teľacom mäse;
  • mušle a iné morské plody sa niekedy namáčajú v mlieku, aby sa zmiernila ich výrazná aróma – pri nákupe sa vždy spýtajte, akým procesom mušle prešli;
  • pridávanie masla na čerstvo upečené mäso – radšej sa v reštaurácii na prípravu jedla informujte;
    niektoré lieky môžu obsahovať aj stopy mlieka.

Lieky so sebou

Aby nedošlo ku komplikáciám,väčšinou sa všetkým alergikom odporúča vyhýbať sa akýmkoľvek mliečnym výrobkom, či už z kravského alebo kozieho mlieka. Aj to totiž môže nechcenú reakciu vyvolať. Výhodou je, že dnes sú už produkty označené upozornením, že môžu obsahovať stopy kravského mlieka. Pre všetky prípady so sebou vždy noste lieky.

Súvisiace články

Najčítanejšie