Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nadšení vedci: Liek na rakovinu zaberá pri liečbe ťažkého infarktu!
Zdielať na

Nadšení vedci: Liek na rakovinu zaberá pri liečbe ťažkého infarktu!

Veci sa pokúšajú zachrániť srdce pred infarktom.

Liek na liečbu rakoviny kože-zhubného melanómu by mohol zabrániť vážnemu poškodeniu srdca pri ťažkom infarkte.

Vedci z Bristolskej univerzity vykonali testy na myšiach, ktoré ukázali, že liek, známy ako inhibítor MEK, pomohol zabrániť trvalému poškodeniu srdcového svalu po infarkte.

"Dúfame, že liečbu bude možné použiť aj na ľuďoch," vyhlásil profesor Paolo Madeddu, ktorý vedie výskum a označil zistenia za „mimoriadne sľubné".

Inhibítor MEK sa v súčasnosti používa na liečbu melanómu a niektorých typov rakoviny pľúc a funguje tak, že stimuluje bunky nazývané pericyty, ktoré sa ovíjajú okolo žíl. Tie sa potom premenia na úplne iný typ buniek, čo vedie ku angiogenéze-  rastu zdravých nových krvných ciev.

Profesor Madeddu povedal, že v ideálnom prípade by sa inhibítor MEK podával pacientom po infarkte. "Toto by mohol byť dlho očakávaný prelom v liečbe srdcového infarktu," povedal pre The Times .

"Ak dokážeme vypestovať nové krvné cievy v kritickom čase krátko po srdcovom infarkte, zlepší to prietok krvi do srdca a ušetrí srdcové bunky, ktoré neodumrú."

Britská nadácia srdca financovala štúdiu, v ktorej boli myši liečené liekom 14 dní po tom, čo utrpeli srdcový infarkt.Vedci zistili, že myši, ktorým bol podaný inhibítor MEK, mali väčšiu pravdepodobnosť prežitia ako tie, ktorým nebol podaný.

Testy na ľudských bunkách ukázali, že liek úspešne "mení pericyty" na iné, endotelové bunky, ktoré vystieľajú krvné cievy. Vedci dúfajú, že klinické skúšky na ľuďoch začnú v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov. Veria, že liek by mohol byť schválený rýchlo, pretože sa už používa na liečbu rakoviny.

Súvisiace články

Najčítanejšie