Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chcete si šetriť kĺby? Športujte len rekreačne
Zdielať na

Chcete si šetriť kĺby? Športujte len rekreačne

Niektoré športy sú nevhodné pre zdravie kĺbov.

Aj keď sa to môže zdať, osteoartróza nie je len chorobou starých ľudí. Čím je človek starší, tým väčšia je pravdepodobnosť, že bude trpieť prejavmi osteoatrózy. Ale samozrejme, táto choroba postihuje aj mladých ľudí.

U mladých ľudí môže byť osteoartróza dôsledkom zápalových ochorení. Pri juvenilnej chronickej artritíde, ktorá sa prejaví už detstve, je poškodenie chrupky i kosti už mladom veku veľmi výrazné. Osteoartróza často trápi aj športovcov. Dnešný vrcholový šport je takou záťažou pre kĺby, že mnohí športovci majú už v tretej, štvrtej dekáde života veľmi ťažké artrózy. Je to dôsledok nadmerného posilňovania, opakovaných mikrotráum i väčších zranení, ktoré končia napríklad artroskopickými operáciami kolena, plastikou skrížených väzov, ošetreniami menisku a podobne.

Tieto stavy môžeme považovať za preartrózu a pri opakovaných úrazoch dochádza k rozvoja osteartrózy. Dobrý je pohyb, pri ktorom nie sú staticky zaťažované dolné končatiny - to znamená plávanie, bicyklovanie, bežná turistika. Naopak nevhodné sú extrémne športy, kde sa nadmerne preťažujú kĺby. Samozrejme, osteoartróza nie je nutný následok športovania, záleží od druhu športu. Dnešné nároky na športovcov sú však už také, že podľa ortopédov deti vo veku 15 rokov majú napríklad odtrhnuté predné skrížené väzy kolena. To je úraz, aký kedysi mali 30-roční športovci. Z tohto pohľadu je rozhodne lepší rekreačný šport, než výkonnostný či vrcholový.

Ako vyzerá opotrebovaný kĺb? 

Hlavným príznakom je bolesť a obmedzenie hybnosti pri niektorých pohyboch. Zo zobrazovacích vyšetrení je na prvom mieste RTG vyšetrenie, pri ktorom sa robia snímky postihnutých kĺbov. Je na nich vidieť zúženie kĺbovej štrbiny. Priestor, ktorý je za normálnych okolností vyplnený chrupkou, býva zúžený, prípadne je chrupka takmer úplne zaniknutá. To je veľmi bolestivý stav, pretože kosť sa doslova trie o kosť. Môže sa stať, že človek, ktorý má vyšší prah bolesti,príliš netrpí, ale pri vyšetrení sa zistí výrazne poškodenie kĺbu. A práve vnímanie bolesti je rozhodujúce pri operačnom riešení osteoartrózy. Lekári pacienta operujú až vtedy, keď už má výrazné ťažkosti. Aj keď podľa vyšetrení má kĺb v stave, ktorý je vhodný na totálnu endoprotézu, dôležitejšie je,ako on vníma prejavy ochorenia. Viac sa osteoartróze sa dozveiet v podcaste s MUDr.Jozefom Vojtaššákom.

Súvisiace články

Najčítanejšie