Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neuveriteľný úspech lieku: Rakovina zmizla všetkým pacientom!
Zdielať na

Neuveriteľný úspech lieku: Rakovina zmizla všetkým pacientom!

Archívna reportáž

Vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka sme na poprednom mieste vo svete.

Obrovský úspech zaznamenali lekári v liečbe rakoviny hrubého čreva a konečníka. Po podaní lieku s účinnou látkou dostarlimab každému zo zúčastnených pacientov zmizla rakovina do menej ako 6 mesiacov!

"Stalo sa to prvýkrát v dejinách onkológie,"povedal pre The New York Times onkológ Luis Diaz Jr. z Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), hlavný autor nového článku, ktorý informuje o výsledkoch. štúdie s liekom dostarlimab.

Je to imunoterapeutický liek, ktorý sa doteraz používal na liečbu rakoviny maternice, ale toto bola prvá klinická štúdia, ktorá skúmala či účinkuje aj proti nádorom hrubého čreva a konečníka.Výsledky boli neuveriteľné.Úspešné vymiznutie nádoru zaznamenali u každého pacienta v štúdii, čo môže byť významným krokom v liečbe proti rakovine.

Štúdia zatiaľ nie je skončená, šesťmesačnou liečbou dostarlimabom prešlo zatiaľ iba 12 pacientov, celkovo by ich malo byť 30. Všetci mali nádory s genetickou mutáciou (MMRd). Táto mutácia sa vyskytuje asi  u 5–10 percent pacientov s rakovinou konečníka. Pacienti s takýmto druhom rakoviny menej reagujú na chemoterapiu a ožarovanie, preto často podstupujú náročné chirurgické zákroky, aby im nádory z konečníka  odstránili. Bohužiaľ, pre mnohých z nich to znamená vývod z čreva a celoživotné následky. 

Mutácia MMRd však môže tiež spôsobiť, že rakovinové bunky sú zraniteľnejšie voči imunitnej reakcii, ktorú imunoterapeutický liek dokáže spôsobiť. To viedlo vedcov k nápadu vyskúšať imunoterapeutický liek ako prvú líniu liečby, ešte predtým, než nádor metastázuje do tela. 

Nevideli už žiadne nádory

"Štandardná liečba rakoviny konečníka s chirurgickým zákrokom, ožarovaním a chemoterapiou je pre pacientov kvôli umiestneniu nádoru fyzicky i psychicky náročná," hovorí onkologička MSK Andrea Cercek, jedna z autoriek štúdie. "Môžu trpieť život nefunkčnosťou čriev a močového mechúra, únikom moču, neplodnosťou, sexuálnou dysfunkciou a ďalším problémami."

Pacientom,ktorým objavili rakovinu konečníka, podávali dostarlimab každé tri týždne počas šiestich mesiacov, pričom v prípade návratu nádorov  mala nasledovať štandardná chemoterapia, rádioterapia a chirurgický zákrok. Po šiestich mesiacoch sledovania však všetkých 12 pacientov v klinickom skúšaní preukázalo „úplnú klinickú odpoveď“- nebolo možné vidieť žiadne nádory prostredníctvom skenov MRI, PET skenov, endoskopie a biopsie.

"Doktorka Cercek mi povedala, že tím lekárov vyhodnotil výsledky mojich testov," vysvetľuje Sascha Roth, prvý pacient zaradený do štúdie. "A keďže nenašli žiadne známky rakoviny, povedala mi, že nie je dôvod, aby som musel podstúpiť ožarovanie."

Asi u troch štvrtín pacientov sa doteraz vyskytli mierne alebo stredne závažné vedľajšie účinky vrátane vyrážky, svrbenia, únavy a nevoľnosti – no u žiadneho sa doteraz nepozoroval opätovný rast rakoviny, pričom medián sledovania bol jeden rok a niektorí pacienti, ako Sascha Roth, sú dva roky bez rakoviny.

"Keď budeme mať údaje o celej skupine, budeme mať úplnejší obraz o tom, ako bezpečný a účinný je dostarlimab u pacientov s rakovinou konečníka, hoci je ešte potrebných oveľa viac štúdií v širších skupinách pacientov. Dovtedy musíme k aktuálnym výsledkom pristupovať s optimizmom a opatrnosťou,"hovorí onkologička Hanna K. Sanoff z University of North Carolina v Chapel Hill, ktorá k zisteniam napísala komentár k štúdii uverejnenej v New England Medical Journal.

Čo je imunoterapia?

  • Imunitný systém rozpoznáva a ničí všetko, čo do nášho tela nepatrí, vrátane normálnych buniek, z ktorých sa stali bunky nádorové. Rozpoznáva totiž často nepatrné zmeny, ktoré premenia normálnu bunku v "cudzorodú". Za normálnych okolností imunitný systém odstraňuje tieto cudzorodé alebo abnormálne bunky pomocou T-lymfocytov, ktoré vyhľadávajú a ničia potenciálne hrozby. V niektorých prípadoch však dokážu zmutované bunky uniknúť imunitnej odpovedi a môžu sa tak rozvinúť v potenciálne zhubné nádory.
  • Vďaka znalostiam biológie nádorových ochorení a imunitného systému boli vyvinuté protinádorové imunoterapie, ktoré využívajú imunitný systém organizmu v boji proti nádorovým bunkám. Niektoré nádorové bunky na svojom povrchu produkujú proteín (tzv. kontrolný bod), ktorý T-bunky vyhodnotia ako brzdu, respektíve signál na to, aby zadržali útok. Inhibítory kontrolných bodov majú za úlohu túto brzdu odstrániť.
  • Biológia imunitného systému a nádorových ochorení sú veľmi komplexné oblasti, ale ak vedci vedia, na aké aspekty zacieliť, môžu prispôsobiť použitie protinádorovej imunoterapie konkrétnemu typu nádoru.

Súvisiace články

Najčítanejšie