Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vytkli ste si členok? Ak počujete tento zvuk, určite sa neliečte sami!
Zdielať na

Vytkli ste si členok? Ak počujete tento zvuk, určite sa neliečte sami!

Archívna reportáž

Šľachu si môžete roztrhnúť aj na trampolíne

Častými zraneniami členka sú výrony. Krvný výron je však zastarané pomenovanie. Za krvným výronom členka sa totiž najčastejšie skrývajú natrhnuté väzy.

Členok má z vonkajšej strany hneď tri väzy, ktoré ho spájajú s pätou. Ich úlohou je kĺb stabilizovať. Takéto poranenie treba vždy liečiť,nikdy sa ho nesnažte rozchodiť!  Ak si vytknutý členok či rameno nedáme ošetriť, je pravdepodobné, že sa vytknutie bude opakovať a členok môže zostať trvalo poškodený. Väčšinou postačí ortéza, obväz, niekedy masti. Najdôležitejšie je diagnostikovať poranenie a aspoň pár dní nohu či ruku vôbec nezaťažovať. Horšie je, ak pri pohybe v nohe či v ruke niečo „pukne“. Zvyčajne ide o natrhnutý či roztrhnutý sval alebo šľachu. Po puknutí príde veľká bolesť a často býva obmedzená aj funkcia svalu, nemôžeme ním hýbať.

V takýchto prípadoch treba vždy vyhľadať lekársku pomoc a zistiť, čo sa vlastne stalo. Najčastejšie postačia masti a elastické obväzy, no niekedy treba sval alebo šľachu zašívať. Keď sa roztrhne šľacha, sval sa stiahne. Čím dlhšie zostane neprirodzene natiahnutý, tým horšie. Postupne sa jeho funkcia obmedzuje, roztrhnutá šľacha sa skracuje a to, čo by sa hneď po úraze dalo vyriešiť jednoduchším zákrokom, si neskôr vyžiada plastiku poranenej šľachy s neistým výsledkom. 

Aké sú príznaky podvrtnutia?

Opuch a modrina - hematóm
Bolesti na vonkajšej alebo vnútornej strane
Obmedzenie hybnosti členka - najmä pri otáčaní

Súvisiace články

Najčítanejšie