Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Viete, ako dlho čakajú u nás onkologickí pacienti na nový liek v porovnaní s Nemeckom? Je to obrovský rozdiel!
Zdielať na

Viete, ako dlho čakajú u nás onkologickí pacienti na nový liek v porovnaní s Nemeckom? Je to obrovský rozdiel!

Archívna reportáž

Pacienti bojujú o liečbu i o finančné prežite

Viete, ako dlho čakajú u nás onkologickí pacienti na nový registrovaný liek? Pacient na Slovensku čaká na nový registrovaný liek v priemere dvadsaťkrát dlhšie ako pacient v Nemecku (706 dní oproti 35 dňom). Podľa ukazovateľa W.A.I.T. majú slovenskí pacienti plne k dispozícii iba 30% inovatívnych liekov proti rakovine, ktoré boli schválené v EÚ.

Napríklad v liečbe karcinómu pľúc, ktorý je najčastejšou príčinou úmrtí súvisiacich s rakovinou na Slovensku, je možné v súčasnosti nasadiť takmer dvadsať nových personalizovaných terapií. Viaceré kľúčové lieky na karcinóm pľúc však ostávajú slovenským onkologickým pacientom nedostupné, prípadne sú dostupné len čiastočne. 

Kým v iných krajinách imunoterapia úplne nahradila alebo doplnila chemoterapeutické režimy, Slovensko je jedna z posledných krajín v rámci EÚ, v ktorej musia pacienti a lekári za túto možnosť (často neúspešne) bojovať, keďže väčšina indikácií nie je plošne hradená.

Aký je rozdiel medzi chemoterapiou a imunoterapiou?

  • Chemoterapia je priama forma útoku na rýchlo sa deliace rakovinové bunky, čo však môže mať vplyv na ďalšie rýchlo sa deliace bunky, vrátane normálnych buniek. Keď pacienti na liečbu zareagujú, účinky liečby sa prejavia okamžite. Efekt chemoterapie však trvá iba dovtedy, kým liečba pokračuje.

  • Imunoterapia lieči imunitný systém pacienta, aktivuje silnejšiu imunitnú odpoveď alebo učí imunitný systém rozpoznávať a ničiť rakovinové bunky. Nástup účinku imunoterapie trvá dlhšie, ale tento účinok môže trvať dlho po ukončení liečby.

Čo je imunoterapia?

Imunitný systém rozpoznáva a ničí všetko, čo do nášho tela nepatrí, vrátane normálnych buniek, z ktorých sa stali bunky nádorové. Rozpoznáva totiž často nepatrné zmeny, ktoré premenia normálnu bunku v "cudzorodú". Za normálnych okolností imunitný systém odstraňuje tieto cudzorodé alebo abnormálne bunky pomocou T-lymfocytov, ktoré vyhľadávajú a ničia potenciálne hrozby. V niektorých prípadoch však dokážu zmutované bunky uniknúť imunitnej odpovedi a môžu sa tak rozvinúť v potenciálne zhubné nádory.

Vďaka znalostiam biológie nádorových ochorení a imunitného systému boli vyvinuté protinádorové imunoterapie, ktoré využívajú imunitný systém organizmu v boji proti nádorovým bunkám.

Niektoré nádorové bunky na svojom povrchu produkujú proteín (tzv. kontrolný bod), ktorý T-bunky vyhodnotia ako brzdu, respektíve signál na to, aby zadržali útok. Inhibítory kontrolných bodov majú za úlohu túto brzdu odstrániť.

Biológia imunitného systému a nádorových ochorení sú veľmi komplexné oblasti, ale ak vedci vedia, na aké aspekty zacieliť, môžu prispôsobiť použitie protinádorovej imunoterapie konkrétnemu typu nádoru.

Ako funguje imunitný systém?

  • Vyhľadá: T-bunky vyhľadajú, čo je organizmu cudzie

  • Odhalí: T-bunky rozpoznajú abnormálne bunky od zdravých

  • Zničí: T-bunky napadnú a zničia abnormálne bunky

Ako funguje imunoterapia?

  • Využíva imunitný systém: imunoterapia učí imunitný systém rozpoznávať a ničiť rakovinové bunky alebo aktivuje silnejšiu imunitnú odpoveď.

  • Je to personalizovaná liečba: Cieľom výskumu je čo najpresnejšie identifikovať pacientov, ktorí budú na liečbu reagovať a ktorí nie.

  • Účinkuje aj po zlyhaní inej liečby: Imunoterapia môže byť tiež účinnou liečbou pre pacientov s určitými druhmi rakoviny, ktoré sú rezistentné na predchádzajúcu liečbu.

  • Jej účinok pretrváva: Nástup účinku imunoterapie môže trvať dlhšie, ale tento účinok môžu pretrvávať dlho po ukončení liečby.

Súvisiace články

Najčítanejšie