Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Chcete sa definitívne zbaviť alergie? Skúste imunoterapiu!
Zdielať na

Chcete sa definitívne zbaviť alergie? Skúste imunoterapiu!

Archívna reportáž

Imunoterapia rieši príčinu alergie.

Alergénová imunoterapia bola kedysi považovaná za tajomnú metódu liečby precitlivenosti organizmu na nejaký alergén. Používala sa väčšinou pri riešení nebezpečných alergií na hmyzie bodnutie. Neskôr si však získala povesť veľmi užitočnej a účinnej liečby. Dnes sa bežne používa pri liečbe alergickej nádchy či ďalších alergií.

Výhody oproti „klasickej“ liečbe

Sezónna alebo celoročná alergia trápi až tretinu obyvateľstva vyspelých krajín. Výskyt alergických ochorení prudko stúpa najmä v posledných desaťročiach.

Klasická liečba alergie má jeden zásadný problém- nerieši totiž samotnú príčinu alergie, ale odstraňuje len jej prejavy. Ak tieto lieky vysadíme, obťažujúce príznaky sa veľmi rýchlo vrátia.  Alergici sú tak často odkázaní na dlhodobé užívanie predpísaných liekov- sú to väčšinou protizápalové glukokortikoidy či antihistaminiká. Tie však majú nepríjemné vedľajšie účinky, medzi ktoré patrí napríklad únava, poruchy imunitného systému alebo zvýšenie hmotnosti.

Zameriava sa na príčinu choroby

Alergénová imunoterapia prináša úplne iný prístup v liečbe alergií. Táto metóda rieši totiž predovšetkým príčinu choroby, teda prehnanú reakciu imunitného systému voči alergénu, ktorý je bežnou súčasťou nášho prirodzeného prostredia. Terapia spočíva v postupnom podávaní malých dávok alergénu, čo postupne rozvíja toleranciu organizmu voči cudzorodej látke, ktorá ho nadmerne dráždi. Cieľom alergénovej imunoterapie je obnoviť normálnu reakciu tela na alergén, a teda postupne zmierniť až odstrániť alergiu. Klinický výskum potvrdil, že po ukončení liečby sa prejavy alergie výrazne zmierňujú. Ak aj úplne nezmiznú, alergici v období po liečbe hlásia zníženie spotreby klasických „úľavových“ liekov.

Bezpečnosť predovšetkým

Liečba patrí výlučne do rúk skúsených alergológov a imunológov. V terapii sa užívajú iba kvalitné prípravky s doloženou kvalitou aj liečebným efektom. Riziko vzniku nežiaducich účinkov je podľa odborníkov úplne minimálne. Imunoterapiu tak môžu podstúpiť aj deti od 5 rokov veku. Práve u detí má liečba najsľubnejšie výsledky a alergické prejavy môžu úplne vymiznúť. Rozsiahle výskumy napríklad ukázali, že ľudia  s alergiami na hmyz po ukončení liečby veľmi dobre tolerujú prípadné bodnutie nebezpečným hmyzom.

Alergénová imunoterapia teda predstavuje účinný recept v boji proti prejavom precitlivelosti organizmu napríklad na peľ, roztoče, prach či včelí jed. Oproti klasickej liečbe ponúka dlhodobejšie riešenie nepríjemných a obťažujúcich príznakov alergií. Ak vás už nebaví ustavičné kýchanie, smrkanie a kašlanie, neváhajte a navštívte odborníka. Lekár rozhodne, či je imunoterapia vhodná aj pre vás. 

Samozrejme, aj táto metóda liečby sa postupne vyvíja. Postupne sa prešlo od užívania vodných roztokov alergénov k podávániu alergénov viazaných na ich nosiče. Dosahuje sa tak pozvoľné uvoľňovanie alergénu do organizmu. Tieto malé dávky naše telo síce "trénujú", no nespôsobujú väčšie vedľajšie účinky.

V súčasnosti sa alergény po dávajúvo forme:

  • tabliet 
  • ako kvapky pod jazyk,
  • injekčne do podkožia

Podľa odborníkov je imunoterapia jedna  z najúčinnejších a najbezpečnejších metód liečby alergií.

Súvisiace články

Najčítanejšie