Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opičie kiahne už v Európe: prenos na Slovensko je podľa odborníčky možný!
Zdielať na

Opičie kiahne už v Európe: prenos na Slovensko je podľa odborníčky možný!

Archívna reportáž

Prekonanie ovčích kiahní pred opičími kiahňami nechráni

V Európe, v Amerike i v Kanade sa objavili opičie kiahne - nebezpečný typ kiahní, ktorý u niektorých nakazených môže spôsobiť smrteľné komplikácie.

Päť mužov v Portugalsku malo pozitívny test na opičie kiahne a najmenej 15 ďalších prípadov sa vyšetruje, informovali tamojší zdravotníci. Všetky tieto prípady sú muži, väčšinou mladí, no zatiaľ nie je jasné, ako vírus chytili, píše Daily mail. Ďalšie prípady hlási Veľká Británia, vírus sa objavil už aj v Amerike a v Kanade. Hoci medzi nakazenými mužmi bolo viacero homosexuálov, ktorí sa zoznámili cez sexuálne zoznamky, podľa odborníkov je to zrejme len náhoda. "Vírus sa totiž prenáša kvapôčkami, kontaktom s telesnými tekutinami, kontaminovanými predmetmi a pravdepodobne aj aerosólom, kde infekčnosť môže pretrvať až 90 hodín," hovorí Doc. MUDr. Silvia Dobrodenková, PhD. lekárka tropickej medicíny, členka skupiny TropNet . "Poznáme stredoafrický a západoafrický typ opičích kiahní, súčasné prípady sú pravdepodobne spôsobené západoafrickým, ktorý má nižšiu smrtnosť.
 U stredoafrického sa uvádza smrtnosť  8,7%, u západoafrického 3,6% Vo vyspelých krajinách je pravdepodobne výrazne nižšia," hovorí MUDr.Dobrotková.

"Pravdepodobnosť prenosu na Slovensko zatiaľ nevieme stanoviť, je to však možné vzhľadom na cestovný ruch," dodáva. Ochorenie má podľa lekárky dlhú inkubačnú dobu - 7-17 dní. "Nevieme teda, toľko prípadov je ešte bezpríznakových. Výskyt opičích kiahní je skôr epidemický, ale treba sa mať na pozore, podozrivé prípady izolovať, hlásiť a hneď vyšetriť, ideálne vzorky sekvenovať a vytvoriť spoločnú európsku databázu. Pacient s prejavmi by mal byť izolovaný, až kým sa lézie nevysušia a nevzniknú chrasty. Proti šíreniu vírusu máme výbornú pomôcku, na ktorú sme zvyknutí z čias šírenia  koronavírusu - respirátor," hovorí MUDr.Dobrodenková. 

Očkovanie proti pravým kiahňam, ktoré bolo u nás do 1980,  podľa odborníčky chráni proti tomuto ochoreniu na 85%,CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) odporúča pri kontakte s nakazeným preočkovanie. U nás však taká vakcína nie je dostupná. "Ochorenie môže mať aj mierny priebeh, najbežnejšie prejavy horúčka, bolesť hlavy, svalov, opuch lymfatických uzlín, a kožné zmeny podobné ovčím kiahňam alebo syfilisu, ktoré sa môžu rozšíriť z tváre na iné časti tela. Väčšina ľudí sa do niekoľkých týždňov uzdraví," tvrdí lekárka. Medzi komplikácie patria sekundárne infekcie, bronchopneumónia, sepsa, encefalitída, zápal rohovky. V endemických oblastiach ochorenie postihuje aj deti, často majú závažný priebeh. Infekčnosť ochorenia podľa odborníčky pri prenose na ďalších ľudí klesá. 

Doteraz prípady opičích kiahní zaznamenali najmä u cestujúcich a ich príbuzných, ktorí sa vracali zo západnej a strednej Afriky, kde je vírus endemický. Odborníci sa však teraz obávajú, že sa prvýkrát rozšírili vo väčšej miere po tom, čo za posledných štrnásť dní ochorenie zistili u siedmych Britov. Zdá sa, že šesť z nich bolo infikovaných v Spojenom kráľovstve a väčšina z nich nie je prepojená, čo naznačuje, že viac prípadov zostáva neodhalených. Štyria z britských pacientov sú homosexuálni alebo bisexuálni muži. "Prenos z človeka na človeka prostredníctvom ľudských tekutín či aerosólom  bol až doteraz  zaznamenaný len sporadicky. Počet prípadov však stúpol aj v Afrike. Nárast prípadov aj v iných častiach sveta teoreticky môže súvisieť s oslabenou imunitou po opakovaných infekciách koronavírusom. Zatiaľ to však nevieme s istotou potvrdiť,"hovorí Doc. MUDr. Silvia Dobrodenková.

Opičie kiahne sa však neobjavili v Európe prvý raz. Český Štátny zdravotný ústav na svojej stránke v roku 2018 upozornil na prvé dva prípady opičích kiahní v Európskej únii. V septembri 2018 oznámila Veľká Británia dva nezávislé importované prípady opičích kiahní u osôb, ktoré sa vrátili z Nigérie a následne jeden prípad u ošetrujúceho zdravotníka. V minulosti boli zaznamenávané časté epidémie opičích kiahní u ľudí najmä v Stredoafrickej republike, ktorá je považovaná za endemickú oblasť tohto ochorenia. Ľudské prípady opičích kiahní sú hlásené aj z ostatných krajín ako Kongo, Libéria a Sierra Leone. V septembri 2017 sa zaznamenali nárast ochorení na opičie kiahne v Nigérii, avšak v priebehu roka 2018 hlásili sporadické prípady.

Čo vieme o opičích kiahňach?

  • Opičie kiahne sú zoonotickým ochorením vyvolaným vírusom rodu Ortopoxvirus z čeľade Poxviridae. Prvýkrát bolo u človeka ochorenie hlásené v roku 1970 v Demokratickej republike Kongo
  • Na človeka sa vírus prenáša prostredníctvom uhryznutia, poškriabania alebo priamym kontaktom s krvou infikovaných živočíchov (hlodavcov, primátov...). Opičie kiahne sa tiež šíria respiračne (vzduchom), telesnými tekutinami a vírusom kontaminovanými predmetmi.
    Inkubačná doba sa pohybuje v rozmedzí od 7 do 17 dní (príp. 5 – 21 dní) a ochorenie trvá zhruba dva až štyri týždne.
  • Príznakmi sa podobá pravým kiahňam, ktorých šírenie sa vďaka očkovaniu podarilo úplne zastaviť.
  • Riziko úmrtia na opičie kiahne je 3 až 8-percentné.
  • Liečba je symptomatická, vakcína proti ochoreniu doposiaľ neexistuje. Čiastočnú ochranu však poskytuje vakcína proti pravým kiahňam, tá však na Slovensku nie je dostupná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie