Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obrnu tvárového nervu nedostanete z pobytu v prievane. Dá sa pred ňou chrániť?
Zdielať na

Obrnu tvárového nervu nedostanete z pobytu v prievane. Dá sa pred ňou chrániť?

Archívna reportáž

Obrna tvárového nervu s klimatizáciou zrejme nesúvisí.

Príznaky Bellovej obrny- teda jednostrannej obrny tvárového nervu sú veľmi nepríjemné. Človek zrazu nedokáže ovládať svaly jednej strany tváre, nevie zapískať, usmiať sa, zavrieť ústa zvraštiť čelo a zdvihnúť obočie.

Kútik úst býva spadnutý, môžu spontánne vytekať sliny. Bežným problémom je neschopnosť dovrieť očné viečko, je znížená produkcia sĺz, preto hrozí poškodenie oka, najmä rohovky. Na postihnutej strane môže byť porucha sluchu- človek je zvýšene citlivý na zvuky, môže ho bolieť ucho a ušnica a dokonca aj spánková kosť. Rovnako môže mať aj poruchu chuti.

Prečo ochrnutie vzniká?

Bellova obrna je ochorenie, ktoré sa považuje za idiopatické, teda zatiaľ nie je známe, čo ochorenie vyvoláva. V minulosti sa uvažovalo, že spúšťačom môže byť chlad - dlhý pobyt na studenom vzduchu, v prievane, klimatizácia a podobne. V súčasnosti sa čoraz viac lekárov a vedcov autorov prikláňa k názoru, že za vznikom ochorenia sú vírusy, najmä opätovné aktivovanie infekcie herpes vírusom.

Tá sa obvykle prejavuje ako vyrážka na hornej alebo dolnej pere, ľudovo nazývaná horúčka na pere. Vírus podľa tejto teórie putuje z pery nahor pozdĺž nervových vlákien a zostáva skrytý v gangliách nervového systému - sú to zhluky väčšieho počtu nervových vlákien. Pri väčšej psychickej alebo fyzickej záťaži,  pri prechladnutí a oslabení imunity sa vírus začne množiť v gangliách a infekcia sa opätovne aktivuje.

To môže spôsobiť šírenie zápalu pozdĺž nervových vlákien a poškodenie tvárového nervu. Z iných príčin sa uvádzajú ostatné infekčné ochorenia ako sú borelióza, vírus infekčnej mononukleózy, syfilis a ďalšie. Dôvodom môžu byť tiež chronické a autoimunitné ochorenia, infekcie horných dýchacích ciest, ktoré vedú k porušeniu obalov nervu a poškodeniu nervu.

Zaujímavé je, že ochorenie sa vyskytuje u 4 percent príbuzných pacientov, čo poukazuje na možnú genetickú predispozíciu. Dokonca existuje typ obrny tvárového nervu, ktorý postihuje v rámci jednej rodiny hlavne mladé ženy. Pri liečbe sa používajú najmä kortikoidy proti zápalu, antivirotiká a infúzna vitamínová liečba, ktoré by mali pomôcť obnoviť funkcie poškodeného tvárového nervu.

Ako sa lieči? 

Pri liečbe sa používajú najmä kortikoidy proti zápalu, antivirotiká a infúzna vitamínová liečba, ktoré by mali pomôcť obnoviť funkcie poškodeného tvárového nervu. Najlepšou prevenciou je podpora imunity, najmä ak máte časté herpesy na perách alebo ste mali v minulosti pásový opar. 

Súvisiace články