Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vedci: Mierny pohyb pomáha predchádzať depresii, tento je najúčinnejší
Zdielať na

Vedci: Mierny pohyb pomáha predchádzať depresii, tento je najúčinnejší

Mierny pohyb pomáha predchádzať depresii

Nová štúdia odhalila každodenné cvičenia, ktoré sú spojené s nižším rizikom depresie , Súhrnný prehľad niekoľkých štúdií zistil, že cvičenie a pohyb nízkej až strednej intenzity znižuje riziko depresie o 23 %, úzkosti o 26 % a psychózy alebo schizofrénie o 27 %. Patrí medzi ne záhradníčenie, golf a prechádzky.

Vedci uviedli, že zistenia publikované v časopise Neuroscience and Biobehavioural Reviews pridávajú dôkazy, že fyzická aktivita je dobrá pre duševné zdravie. Dodali však, že v niektorých prípadoch môžu cvičenia s vysokou intenzitou „zhoršiť reakcie súvisiace so stresom“. Vedúci autor Lee Smith, profesor verejného zdravia na Anglia Ruskin University, povedal: „Tieto stavy môžu byť zložité a vyžadujú si mnohostranný prístup k liečbe, ktorý môže zahŕňať farmakologickú liečbu, psychoterapiu a zmeny životného štýlu.

V rámci štúdie sa vedci zaoberali údajmi od viac ako štyroch miliónov ľudí, ktorí hodnotili súvislosť medzi fyzickou aktivitou a epizódami depresie. Skúmali tiež súvislosť medzi cvičením a úzkosťou, ktorá zahŕňala viac ako 65 000 ľudí, ako aj súvislosť medzi psychózou a schizofréniou a fyzickou aktivitou zahŕňajúcou viac ako 30 000 ľudí.

Výskumníci uviedli, že ich zistenia boli podobné u mužov aj žien a v rôznych vekových skupinách a na celom svete. Tím tiež uviedol, že chýbajú dôkazy o spojení medzi vysokou intenzitou fyzickej aktivity a zníženým rizikom depresie. Profesor Smith dodal: „Mierne cvičenie môže zlepšiť duševné zdravie prostredníctvom biochemických reakcií, zatiaľ čo cvičenie s vysokou intenzitou môže u niektorých ľudí zhoršiť reakcie súvisiace so stresom. Ľudia reagujú na na cvičenie rôzne, preto by sa akékoľvek odporúčania týkajúce sa fyzickej aktivity by mali byť prispôsobené jednotlivcovi. Nízka až stredná úroveň fyzickej aktivity môže byť prospešná pre duševné zdravie,čo je skvelé, pretože tieto úrovne aktivity sú pre ľudí ľahko dosiahnuteľné a nemusia robiť náročné, vysoko intenzívne cvičenia, aby sa cítili lepšie."

Súvisiace články

Najčítanejšie