Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Je vaša úroveň stresu príliš vysoká? Telo aj myseľ vám dávajú tieto signály
Zdielať na

Je vaša úroveň stresu príliš vysoká? Telo aj myseľ vám dávajú tieto signály

Dlhodobý stres ničí telo i dušu

Denne zažívame určitú úroveň stresu . Ale zatiaľ čo určitý každodenný stres je normálny (a môže byť dokonca dobrý, ak vás motivuje), chronický, ohromujúci stres môže mať negatívny vplyv na fyzickú, duševnú a emocionálnu pohodu. Viete, ako rozpoznať príznaky a symptómy toho, že ste pod príliš veľkým stresom? Zistite to skôr, ako poškodia vaše zdravie.

Fyzické znaky stresu - čo všetko zasahuje

Môžete byť príliš vystresovaní bez toho, aby ste o tom vedeli. Možno máte určité fyzické príznaky a pirpisujete to chorobe alebo inému stavu. Ale pravdou je, že samotný stres môže spôsobiť problémy vo vašich orgánoch, tkanivách a takmer v každom systéme vo vašom tele.

V závislosti od toho, ako zvládate stres, môžete mať príznaky, ktoré ovplyvňujú všetko od hormónov až po srdce.

Niektoré z fyzických príznakov, že úroveň vášho stresu je príliš vysoká, zahŕňajú:

Bolesť alebo napätie v hlave, hrudníku, žalúdku alebo svaloch. Svaly majú tendenciu sa napínať, keď ste v strese, a časom to môže spôsobiť bolesti hlavy, krku, chrbtice, migrény alebo problémy s pohybovým ústrojenstvom a nespavosť.

Problémy s trávením. Môžu zahŕňať hnačku a zápchu alebo nevoľnosť a vracanie . Stres môže ovplyvniť, ako rýchlo sa jedlo pohybuje vaším systémom a ako vaše črevá absorbujú živiny.

Reprodukčné problémy. Stres môže spôsobiť zmeny vašej sexuálnej túžby, problémy s nepravidelnou alebo bolestivou menštruáciou u žien alebo impotenciu a problémy s produkciou spermií u mužov. Či už ste muž alebo žena, môžete tiež pociťovať zníženú sexuálnu túžbu, keď ste pod prílišným stresom.

Zmeny srdcovej frekvencie a krvného tlaku. Keď vás zaplaví stres, vaše telo prejde do režimu „bojuj alebo uteč“, dá pokyn nadobličkám, aby uvoľnili hormóny kortizol a adrenalín. Tie vám môžu zrýchliť tep a zvýšiť krvný tlak.

Keď sa vyskytne chvíľkový stres a účinky pominú, keď sa skončí. Môže sa vám napríklad stať, že vám bude búšiť srdce, ak meškáte na stretnutie, ale potom sa upokojí, keď tam už budete. Ak sa to však stáva často, po čase príliš veľa epizód tohto druhu akútneho stresu môže spôsobiť zápal v tepnách, čo môže byť faktorom, ktorý prispieva k infarktu .

Mentálne a emocionálne znaky- stres ničí myseľ a city

Stres môže tiež ovplyvniť to, ako myslíte a cítite sa, takže vám môže spôsobiť problém zvládať bežné povinnosti a robiť racionálne rozhodnutia. V niektorých prípadoch môže tento druh stresu ovplyvniť správanie aj inak a niektorí ľudia preto berú drogy, alkohol, tabak alebo iné škodlivé látky, aby sa vyrovnali so svojimi pocitmi.

Nadmerný stres môže tiež ovplyvniť vašu chuť do jedla, čo môže ovplyvniť vašu chuť do jedla, uď sa budete záchvatovito prejedať alebo nebudete jesť vôbec  a môže to teda spôsobiť, že budete rapídne priberať či chudnúť. Navyše nepríjemné pocity, ktoré máte, keď ste v strese, môžu spôsobiť, že sa budete chcieť izolovať od priateľov a rodiny. 

Niektoré z psychických a emocionálnych príznakov, že ste v strese, zahŕňajú:

  • Depresia alebo úzkosť
  • Hnev, podráždenosť alebo nepokoj
  • Nesústredenosť
  • Problémy so spánkom alebo príliš veľa spánku
  • Nutkavé myšlienky alebo neustále obavy
  • Problémy s pamäťou alebo koncentráciou
  • Rizikové správanie-alkohol, drogy

Kedy požiadať o pomoc?

Ak bojujete so stresom a neviete, ako si poradiť, možno budete potrebovať pomoc odborníka. Váš všobecný lekár môže zistiť, či príznaky a symptómy, ktoré zažívate, pochádzajú zo zdravotného problému alebo úzkostnej poruchy. Môže vás tiež odkázať na odborníka na duševné zdravie.

  • Váš pracovný alebo školský výkon je pre vás utrpením
  • Pijete alkohol, beriete drogy alebo fajčíte na zvládnutie stresu
  • Vaše stravovacie alebo spánkové návyky sa výrazne menia
  • Správate sa spôsobom, ktorý je pre vás nebezpečný, vrátane sebapoškodzovania
  • Máte iracionálny strach a úzkosť
  • Máte problém zvládnuť každodenné povinnosti
  • Odťahujete sa od priateľov a rodiny
  • Myslíte na samovraždu alebo ubližovanie iným ľuďom
    Ak váš stres prerástol do bodu, že uvažujete o tom, že ublížite sebe alebo niekomu inému, choďte na najbližšiu pohotovosť alebo zavolajte na číslo 155. Môžete tiež zavolať na jednu z bezplatných liniek psychologickej pomoci

Súvisiace články

Najčítanejšie