Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
9 úžasných vecí, ktoré sa dejú s telom, keď relaxujete
Zdielať na

9 úžasných vecí, ktoré sa dejú s telom, keď relaxujete

Archívna reportáž

Stres v práci zažíva každý, treba však vedieť relaxovať

Relaxačná odozva- tak sa nazýva stav, keď parasympatický nervový systém riadi funkcie vášho tela. Táto časť vášho nervového systému reguluje prácu orgánov a žliaz, keď ste v pokoji. Vaša relaxačná reakcia sa spustí, keď sa cítite bezpečne a môže blokovať účinky reakcie vášho tela na stres. Tieto zmeny sú dobré pre vaše duševné a fyzické zdravie. Čo sa pri relaxácii s vaším telom deje?

1/9 Srdcová frekvencia sa spomalí

Stres spúšťa aktivitu vo vašom sympatickom nervovom systéme, ktorý má na starosti funkcie vášho tela v nebezpečných situáciách. Táto reakcia „bojuj alebo uteč“ vysiela hormóny nazývané katecholamíny, aby zrýchlili vaše srdce. Ale relaxácia dá vášmu telu vedieť, že je v poriadku šetriť energiu. Váš parasympatický systém preberá a uvoľňuje hormón nazývaný acetylcholín. To spomaľuje váš srdcový tep.

2/9 Krvný tlak klesá

Stresové hormóny môžu zrýchliť  tep a stiahnuť cievy. To vám dočasne zvýši krvný tlak. Opak sa stane, keď sa uvoľníte. Ak máte vysoký krvný tlak, relaxačné metódy, ako je meditácia, vám môžu pomôcť zvládnuť stres a znížiť vaše šance na srdcové choroby.

3/9 Trávenie sa zlepší

Keď stres spôsobí reakciu „bojuj alebo uteč“, vaše trávenie sa zastaví, pretože krv sa pohybuje smerom k väčším svalom. Relaxácia tento proces zvráti. Znižuje tiež zápal, ktorý môže poškodiť vaše črevo. Stres zohráva úlohu pri mnohých tráviacich problémoch, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS). Pomôcť vám môžu upokojujúce techniky, ako je hlboké dýchanie alebo meditácia.

4/9 Dýchanie sa spomaľuje

„Zhlboka sa nadýchnite,“ možno poviete niekomu, kto je v panike. Je na to dobrý dôvod. Keď ste v strese, dýchanie sa zrýchli. Príliš rýchle dýchanie môže viesť k nízkym hladinám oxidu uhličitého v krvi, čo môže spôsobiť závraty a slabosť. Ale relaxácia spomaľuje dýchanie. Môžete si tiež pomôcť uvoľniť sa pomalým, kontrolovaným dýchaním, približne 6 nádychov a výdychov za minútu.

5/9 Svaly relaxujú

Telo vám stuhne, keď sa cítite ohrození, či už medveďom v lese alebo termínom v práci. Zvyčajne sa svalové napätie zmierni, keď sa upokojíte. Ale dlhotrvajúci stres môže viesť k ustavičnému napätiu svalov. 

6/9 Cítite menej bolesti  

Relax vás nezbaví bolestí, ale môže trochu znížiť ich intenzitu Uvoľnené svaly bolia menej. A relaxácia podnecuje váš mozog k uvoľňovaniu endorfínov, chemikálií, ktoré pôsobia ako prírodné lieky proti bolesti. Štúdie ukazujú, že relaxačné techniky, ako je meditácia, môžu zmierniť bolesť pri stavoch, ako je fibromyalgia, migréna, chronická panvová bolesť a syndróm dráždivého čreva (IBS).

7/9 Máte lepšiu kontrolu krvného cukru

Stresové hormóny môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi. A ak máte cukrovku, úsilie potrebné na zvládnutie vášho stavu môže zvýšiť váš stres. Relaxácia vám môže pomôcť zvládnuť hladinu cukru v krvi (hoci nemôže nahradiť liek). Pravidelne cvičte a doprajte si dostatok spánku. Vyskúšajte relaxačné praktiky, ako je meditácia alebo joga, ktoré vám pomôžu upokojiť sa.

8/9 Imunitný systém funguje lepšie

Dlhotrvajúci stres vášmu telu sťažuje boj s infekciami. Hlboká relaxácia však môže pomôcť vášmu imunitnému systému zotaviť sa. Môžete si pomôcť  pomocou techník, ako je progresívna svalová relaxácia.  S pribúdajúcim vekom je ešte dôležitejšie zvládať stres. Vaša imunitná funkcia časom prirodzene klesá.

9/9 Spíte lepšie

Niekedy možno nedokážete zaspať, aj keď ste unavení. Tento stav „unavený, ale bdelý je znakom toho, že ste stále v režime „bojuj alebo uteč“. Relaxačné techniky, ako je hlboké dýchanie, môžu pomôcť zapnúť vašu relaxačnú reakciu. Niekedy sa používajú ako liečba nespavosti.

Ako môžete relaxovať?

Niektorí ľudia relaxujú pri záhradke, varení alebo čítaní. Iní sa modlia alebo meditujú. Alebo môžete skúsiť techniky ako:
• Vizuálne zobrazovanie
• Progresívna svalová relaxácia
• Masáž
• Hlboké dýchanie

Vyskúšajte Bensonovu metódu

Túto techniku ​​vytvoril Herbert Benson, kardiológ, ktorý ako prvý opísal relaxačnú reakciu. 
• Sadnite si a uistite sa, že sa cítite pohodlne.
• Zatvor oči.
• Postupne uvoľnite všetky svaly, začnite na chodidlách a postupujte smerom nahor.
• Dýchajte nosom.
• Venujte pozornosť svojmu dychu.
Robte to asi 20 minút. Potom seďte niekoľko minút so zatvorenými očami.

Súvisiace články

Najčítanejšie