Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zajedáte stres a smútok? Takto si poradíte s emocionálnym prejedaním!
Zdielať na

Zajedáte stres a smútok? Takto si poradíte s emocionálnym prejedaním!

Archívna reportáž

Aj úzkosť môže byť príčinou emocionálneho prejedania sa.

Ľudí, ktorí sa snažia svoje negatívne pocity zahnať príjmom kalórií, väčšinou vo forme cukrov či tukov, v posledných dekádach výrazne pribudlo. Je to dané nárastom hladiny stresu v spoločnosti a našou neschopnosťou so stresom adekvátne pracovať. Človek sa tak pokúša nahradiť negatívne emócie (stres) pozitívnymi emóciami (z jedla). Emocionálne prejedanie však často vedie k emocionálnej nadváhe, či obezite. Častejšie sú ohrozené ženy ako muži.

Príčiny emocionálneho prejedania

V podstate sa tým dôvodom môže stať čokoľvek, čo budí v človeku negatívne emócie, či už to sú problémy v práci, finančné problémy, partnerské rozpory či náhla životná zmena. Zjednodušene by sa dalo povedať, že v takýchto situáciách sa ľudia delia do dvoch skupín. Jedni zo stresu nejedia, majú žalúdok na vode a musia sa nútiť do každého sústa. Druhí hľadajú v jedle útechu.

Prečo práve v jedle?

Pretože zamieňajú pocit nasýtenia, sprevádzajúci konzumáciu jedla, s pocitom spokojnosti. Často sa domnievajú, že iba to jedlo im na celom svete zostalo, len plný tanier ich môže potešiť. Je to dané skutočnosťou, že ľudia čeliaci nejakým zásadným životným zmenám často:

- nerobia aktivity, ktoré im predtým prinášali uspokojenie

Väčšinou ide o nejaký koníček, najčastejšie potom o šport, pretože práve pohyb má úplne zásadný priaznivý vplyv na našu psychiku.

- sú izolovaní od ľudí, s ktorými predtým trávili veľa času

Takéto izolácii často čelia ženy na materskej, ale stačí, keď sa napríklad presťahujete a zrazu okolo seba nemáte známe tváre.

- pristupujú sami k sebe negatívne a následne to kompenzujú jedlom

Nečakané nepríjemné životné zvraty obvykle sprevádzajú fázy, keď človek viní sám seba, prípadne na seba nazerá v najhorších možných farbách. Od toho je už len krôčik ku prejedaniu, ktoré má takéto útoky na seba samého vyrovnať.

Fyzický a emocionálny hlad- v čom je rozdiel? 

Odborníci často upozorňujú, že ľudia trpiaci emocionálnou nadváhou nie sú schopní odlíšiť dva základné druhy hladu – fyzický a emocionálny. Hranica medzi nimi môže byť veľmi krehká.

Každopádne platí, že fyzický hlad:

  • nastupuje postupne;
  • nie je charakterizovaný chuťou na jednu konkrétnu potravinu, ale pocitom hladu všeobecne;
  • s jeho uspokojením nie sú následne spojené pocity viny.

Emocionálny hlad oproti tomu:

  • vzniká často veľmi náhle;
  • je sprevádzaný chuťou na určité potraviny;
  • snažíte sa ho uspokojiť, ale nedostavuje sa pocit nasýtenia;
  • následne prichádzajú výčitky svedomia.

Emocionálny hlad teda nie je prostá potreba dodať telu energiu, jedlo je reakcia na negatívne emócie, snaha konzumácii určitých pokrmov nájsť chýbajúci pocit spokojnosti.

Ako sa vyhnúť emocionálnemu prejedaniu? 

  • Najprv by ste mali zapracovať na vojej odolnosti voči stresu. Tá sa žiadnym jedlom nezvýši, oveľa účinnejšie je v tomto smere šport, meditácia, relaxácia atď.
  • Nájdite si dobrú spoločnosť a vzájomne sa podporujte. Keď človek môže svoje obavy a starosti zdieľať s niekým, kto je v podobnej situácii, aj pôvodne neriešiteľné problémy sa zrazu zdajú byť pomerne banálne.
  • Naučte sa mať radi. To sa ľahšie povie, ako urobí. A ľudia, s ktorými sa život nepekne pohral, ​​sa z pomyselného dna hrabú nezriedkakedy veľmi dlho. Chce to ale sa nevzdať sa uvedomiť si, že spokojnosť by sme mali hľadať predovšetkým sami v sebe -nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc psychológa a výživového poradcu

Nikto nepochybuje o tom, že jedlo nám ponúka množstvo pozitívnych zážitkov, ale rovnako tak môže zohrať rolu falošného priateľa, ktorý namiesto správneho pohľadu na vec ponúka krátkodobý únik a nadbytočné kilá.

Súvisiace články