Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viete správne tlmiť bolesť zubov? Nepredávkujte sa!
Zdielať na

Viete správne tlmiť bolesť zubov? Nepredávkujte sa!

Starostlivosť o chrup je najlepšou prevenciou zubného kazu.

Bolesť zubov patrí podľa mnohých ľudí k najhorším bolestiam. Vo väčšine prípadov ju spôsobuje zubný kaz, môže mať však i mnohé ďalšie príčiny. Analgetikami sa dá nepríjemná bolesť rýchlo odstrániť. Pozor však na nebezpečné predávkovanie.

Bolesť zuba upozorňuje na ochorenie zuba či ďasna. Začína nenápadne, ale bez včasného ošetrenia môže mať nepríjemné následky. Návštevu zubára preto určite nie je vhodné odkladať. Najčastejšou príčinou náhlej, akútnej bolesti zubov sú zubné kazy. Vznikajú pôsobením baktérií, ktoré rozpúšťajú zubnú sklovinu a zubovinu – dentin pod ňou.

Prečo zubný kaz začne z ničoho nič tak veľmi bolieť? Malé a plytké kazy nemusia byť spočiatku bolestivé, preto im často nevenujeme pozornosť. Neskôr sa však zväčšujú a prehlbujú, zachytávajú sa v nich zvyšky jedla. V podráždenej dreni zubu sa nachádzajú nervy, preto prichádza bolesť. Postihnutie zubnej drene môže viesť k jej zápalu – pulpitíde, vytvoreniu zubného abscesu a neskôr až k odumretiu zuba. Hlboký zubný kaz sa už prejavuje silnou intenzívnou bolesťou a je nebezpečný pre celý organizmus.

Zápal sa totiž môže preniesť až na kosť čeľuste a baktérie sa môžu krvou dostať do celého tela a napadnúť kĺby, srdce či dokonca mozog. Aj preto treba zubný kaz čo najskôr ošetriť. Intenzita bolesti zubov môže byť rôzna – od miernej či chronickej až po ostrú, pulzujúcu a neutíchajúcu, až neznesiteľnú bolesť.

Čo bolesť zhoršuje?

Bolesti zubov a čeľuste sa zhoršujú pri žuvaní, po studenom, teplom či sladkom jedle a pití. Niekedy sa bolesť nedá presne lokalizovať, môže tiež vyžarovať či vystreľovať do čeľuste, spánku, oka, ucha či krku. Najjednoduchším spôsobom, ako sa môžete vyhnúť bolestivým zubným kazom, nepríjemným zákrokom, komplikovaným zápalom či prípadnej strate zubu je správna dentálna hygiena a pravidelné preventívne prehliadky.

Ak však už vznikne bolestivý stav, bolesť zvyčajne neskončí okamžite po ošetrení. Nepríjemným bolestivým pocitom počas zákroku lekár dokáže zabrániť vhodne zvolenou lokálnou anestéziou. Keď však jej účinok odznie, bolesť sa zvykne ohlásiť znovu. Najmä po extrakcii, teda vytrhnutí  zubu je ošetrené miesto ešte niekoľko hodín opuchnuté a bolestivé.

Viac tabletiek nie

Najvhodnejším spôsobom ako bolesť tlmiť sú lieky proti bolesti- analgetiká. Analgetiká s jednou účinnou látkou však niekedy na dostatočné utlmenie bolesti nestačia, a preto ľudia s bolesťou zubov užívajú naraz aj viac tabletiek na dosiahnutie silnejšieho účinku. To však nie je správne riešenie. Najmä pre ľudí s ochoreniami srdca, diabetikov či fajčiarov je hraničných šesť tabliet denne s účinnou látkou ibuprofén.

Pri prekročení tejto dávky môže hroziť dokonca aj srdcový infarkt či cievna mozgová príhoda. Vhodnejšou možnosťou sú preto analgetiká s kombináciou účinných látok -napríklad kombinácia  s paracetamolom alebo kofeínom. V týchto liekoch sa spája účinok na viacerých úrovniach – liek účinkuje periférne i centrálne, a preto tlmí aj silnejšie bolesti. Pri silnejších bolestiach sú preto správnejšou voľbou ako analgetiká s jednou účinnou látkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie