Jasno
23°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Máte problémy s pamäťou: Skúste dodržiavať "diétu pre mozog"
Zdielať na

Máte problémy s pamäťou: Skúste dodržiavať "diétu pre mozog"

Dodržiavanie diéty Mind – ktorá je bohatá na listovú zeleninu, bobuľové ovocie, orechy a fazuľu – môže podľa nového výskumu odvrátiť problémy s myslením a pamäťou.Diéta obsahuje celozrnné výrobky, zelenú listovú zeleninu, fazuľu, bobuľové ovocie, hydinu a olivový olej. Odborníci uviedli, že je veľmi dôležité objaviť zmeny v strave, ktoré by ľudia mohli urobiť, aby mohli predchádzať chorobám, ako je demencia.

Diéta Mind (známa ako mediteránska diéta pre neurodegeneratívne oneskorenie) bola vytvorená odborníkmi vrátane odborníkov z Harvard Chan School of Public Health v USA. Odporúča konkrétne potraviny „zdravé úpre mozog“, ktoré by ľudia mali jesť, a tiež uvádza päť nezdravých potravín, ktoré treba obmedziť.

Ako vyzerá "diéta pre mozog?"

Zdravé: Zdravé položky odporúčané v strave zahŕňajú: tri alebo viac porcií denne celozrnných výrobkov, šesť alebo viac porcií týždenne zelenej listovej zeleniny, jednu alebo viac porcií denne inej zeleniny, päť alebo viac porcií orechov týždenne, štyri alebo viac porcií fazule, dve alebo viac porcií bobuľového ovocia týždenne, dve alebo viac jedál týždenne hydiny a jedno alebo viac jedál týždenne ryby. Olivový olej by mal byť hlavným tukom používaným v strave, zatiaľ čo nezdravým jedlám by ste sa mali vyhýbať alebo ich obmedziť.

Nezdravé: Týždenne by malo byť menej ako päť porcií pečiva a sladkostí, menej ako štyri porcie červeného mäsa týždenne, menej ako jedna porcia týždenne syra a vyprážaných jedál a menej ako jedna polievková lyžica masla alebo margarínu denne.

V najnovšej štúdii publikovanej online v časopise Neurology sa odborníci zamerali na údaje pre 14 145 ľudí s priemerným vekom 64 rokov, ktorí boli sledovaní v priemere desať rokov. Keďže počet ľudí s demenciou narastá so starnutím populácie, je dôležité nájsť zmeny, ktoré môžeme urobiť, aby sme oddialili alebo spomalili rozvoj kognitívnych problémov. Približne 70 % účastníkov štúdie boli belosi a 30 % černosi a všetci boli požiadaní, aby vyplnili dotazníky o ich stravovaní za posledný rok.

Vedci skúmali, do akej miery potraviny, ktoré ľudia jedli, zodpovedajú diéte mysle. Ľudia dostali jeden bod za každé jedlo vyhovujúce diéte (napríklad ak mali šesť alebo viac týždenných porcií zelenej listovej zeleniny alebo päť alebo menej týždenných porcií pečiva a sladkostí). Celkový možný počet bodov bol 12.

Odborníci potom rozdelili ľudí do troch skupín, pričom nízka skupina mala priemerné skóre v strave päť, stredná skupina mala priemerné skóre sedem a vysoká skupina mala priemerné skóre deväť. Myslenie a pamäťové schopnosti boli merané na začiatku a na konci štúdie.

Kognitívna porucha (keď má človek problém zapamätať si, učiť sa nové veci, sústrediť sa alebo robiť rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú každodenný život) sa v priebehu štúdie vyvinula u 532 ľudí (alebo 12 %) v skupine s nízkym skóre. Vyskytla sa aj u 617 ľudí (alebo 11 %) ľudí v strednej skupine a u 402 ľudí (alebo 10 %) ľudí vo vysokej skupine.

Po úprave faktorov, ako je vek, vysoký krvný tlak a cukrovka, výskumníci zistili, že ľudia vo vysokej skupine mali o 4% nižšie riziko kognitívneho poškodenia v porovnaní s tými v nízkej skupine. Ženy s väčšou pravdepodobnosťou pociťujú výhody zmeny stravy ako muži, hoci si to vyžaduje ďalšiu štúdiu, uviedli vedci.

U ľudí, ktorí najviac dodržiavali diétu mysle, tiež klesali s kognitívne schopnosti pomalšie ako u tých, ktorí tak neurobili.

Autor štúdie Dr Russell Sawyer z University of Cincinnati v Ohiu a člen Americkej akadémie neurológie povedal: „Vzhľadom na to, že počet ľudí s demenciou narastá so starnúcou populáciou, je dôležité nájsť zmeny, ktoré môžeme urobiť, aby sme oddialili či spomalili rozvoj kognitívnych problémov.

Súvisiace články

Najčítanejšie