Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Hrozí vám demencia? Tieto veci zvyšujú riziko straty pamäti
Zdielať na

Hrozí vám demencia? Tieto veci zvyšujú riziko straty pamäti

Demencia postihuje čoraz mladších ľudí, už päťdesiatnikov. Podľa odborníkov to súvisí aj s nesprávnym životným štýlom. Čo zvyšuje riziko?

Nedostatok spánku

Po prvé, je ťažšie spomenúť si na rôzne veci, keď ste nespali. Po druhé, spánok posilňuje väzby medzi mozgovými bunkami, ktoré vám pomôžu zapamätať si veci dlhodobo. Po tretie, je ťažšie vytvárať spomienky, keď ste dlhodobo spíte menej, než by ste mali. Dobrá „spánková hygiena“ vám môže pomôcť: spite 8 hodín v noci, denne cvičte, dodržiavajte pravidelný spánkový režim a vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu neskoro počas dňa.

Lieky

Lieky, ktoré vás upokojujú, ako napríklad lieky na spanie a upokojenie, môžu oslabiť vašu pamäť.Problémom sú aj lieky na krvný tlak, antihistaminiká a antidepresíva. Navyše môžete reagovať inak ako niekto iný na rovnakú tabletku alebo kombináciu tabletiek. Povedzte svojmu lekárovi o akýchkoľvek problémoch s pamäťou, keď začnete užívať nový liek. Môže upraviť dávku alebo predpísať iný.

Diabetes

Ľudia s touto chorobou majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku problémov s pamäťou vrátane demencie. Vysoká hladina cukru v krvi zrejme poškodzuje malé krvné cievy nazývané kapiláry v mozgu. Je tiež možné, že vysoká hladina inzulínu poškodzuje mozgové bunky. Vedci skúmajú súvislosť cukrovky a vzniku demencie. Prípadný pokles pamäte môžete spomaliť, ak sa pokúsite zabrániť cukrovku alebo ju aspoň kontrolovať pomocou liekov, cvičenia a zdravej výživy.

Gény

Gény - vlastnosti, ktoré ste dostali od svojich rodičov - spoluurčujú, kedy a či vaša pamäť začne slabnúť a či dostanete demenciu. Nie je to však také jednoduché. Zdá sa, že pri niektorých typoch demencie záleží na genetike viac ako pri iných a gén, ktorý ovplyvňuje pamäť u jednej osoby, nemusí mať žiadny vplyv na druhú.

Vek

Pamäť má tendenciu sa s pribúdajúcim vekom zhoršovať. Lekári to označujú ako demencia, keď začne zasahovať do každodenného života. Počet ľudí s Alzheimerovou chorobou, najbežnejšou formou demencie, sa zdvojnásobí každých 5 rokov po dosiahnutí veku 65 rokov. Svoju úlohu v tom, prečo sa to deje, zohrávajú gény, ale aj strava, cvičenie, spoločenský život a choroby ako cukrovka, krvný tlak a srdcové choroby.

Mŕtvica

Mŕtvica zastaví prietok krvi do časti mozgu. Poškodené mozgové tkanivo potom môže sťažiť myslenie, hovorenie, zapamätanie si alebo pozornosť. Volá sa to vaskulárna demencia. Môže vzniknúť aj sériou malých mŕtvic v dlhšom čase. Faktory, ktoré zvyšujú riziko mŕtvice- ako sú vysoký krvný tlak, srdcové choroby a fajčenie, môžu tiež spôsobiť tento typ demencie. Ak si myslíte, že máte mŕtvicu, zavolajte 155.

Fajčenie

Fajčenie doslova zmenšuje tie časti mozgu, ktoré sú zdpovedné za myslenie a pamäť. Tiež zvyšuje riziko demencie,pretože poškoduje krvné cievy. A zvyšuje tiež riziko mŕtvice, ktorá môže poškodiť mozog a spôsobiť vaskulárnu demenciu.

Ochorenie srdca

Aterosklerotický plak sa hromadí v tepnách a spomaľuje prietok krvi do mozgu a iných orgánov. Môže to sťažiť jasné myslenie a zapamätanie si vecí. Môže to tiež viesť k srdcovému infarktu alebo mozgovej príhode, čo tiež zvyšuje vaše šance na demenciu. A aj keď ešte nemáte ochorenie srdca, možné príčiny - fajčenie, cukrovka, vysoký krvný tlak - zvyšujú pravdepodobnosť demencie.

Vysoký krvný tlak

Tiež sa nazýva hypertenzia a zvyšuje riziko problémov s pamäťou, vrátane demencie, s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že poškodzuje malé krvné cievy v mozgu. Môže tiež viesť k mŕtvici, ktorá spôsobuje demenciu. Ľudia, ktorí kontrolujú svoj krvný tlak diétou, cvičením a liekmi, sú schopní spomaliť alebo zabrániť tomuto poklesu mozgových funkcií.

Depresia a úzkosť

Ak ste úzkostný alebo depresívny. Navyše je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinie demencia, hoci vedci zatiaľ presne nevedia, prečo sa to deje. Porozprávajte sa so svojím lekárom alebo terapeutom, ak úzkosť alebo depresia zasahujú do vášho potešenia z bežného každodenného života alebo si myslíte, že si ublížite. Terapia a lieky môžu pomôcť.

Poranenie hlavy

Úder do hlavy (traumatické poranenie mozgu) môže ovplyvniť krátkodobú pamäť. Môžete zabudnúť na to, čo ste mali v pláne alebo si nie ste istí tým, čo ste robili skôr v ten deň. Odpočinok, lieky a liečebná rehabilitácia vám môžu pomôcť zotaviť sa. Opakované zásahy do hlavy, ako napríklad v boxe alebo futbale, zvyšujú riziko demencie v neskoršom živote. Ak si udriete hlavu a potom omdliete alebo máte rozmazané videnie, alebo ak máte závraty, zmätenosť alebo nevoľnosť, vždy vyhľadajte lekársku pomoc.

Obezita

Ak je váš index telesnej hmotnosti (BMI) vyšší ako 30 v strednom veku, máte vyššie riziko demencie v neskoršom veku. A kilá navyše tiež zvyšujú pravdepodobnosť srdcových chorôb, čo tiež niekedy vedie k poklesu mozgových funkcií a problémom s pamäťou. .

Málo cvičenia

Pravidelné cvičenie znižuje riziko poklesu mozgových funkcií, problémov s pamäťou a demencie. Zdá sa tiež, že zlepšuje funkciu mozgu u tých, ktorí už majú demenciu. Nemusíte behať maratón alebo sa venovať skoku o žrdi. Len vyjdite von a venujte sa záhradke, prechádzajte sa, plávajte alebo tancujte 30 minút viackrát v týždni.

Zlá strava

Nezdravé stravovanie môže viesť k srdcovým ochoreniam, ktoré môžu spôsobiť problémy s mozgom vrátane problémov s pamäťou a demencie. Preto je zdravá strava v stredomorskom štýle dobrá aj pre váš mozog. Obsahuje najmä celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu, ryby, orechy, olivový olej a ďalšie zdravé tuky, ako je avokádo, červené mäso sa obmedzí na minimum.

Najčítanejšie