Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Prečo ľudia, ktorí berú lieky na riedenie krvi, nesmú jesť priveľa zeleniny? Je za tým vitamín K
Zdielať na

Prečo ľudia, ktorí berú lieky na riedenie krvi, nesmú jesť priveľa zeleniny? Je za tým vitamín K

Vitamín K ovplyvňuje zrážanie krvi

Vitamín K je vitamín rozpustný v tukoch. Telo si ho teda môže nahromadiť a neodvádza ho preč močom, ako je to u vitamínov rozpustných vo vode. Písmeno „K“ pochádza z nemeckého koagulationsvitamín (koagulácia = zrážanie krvi), z čoho je zrejmá jeho dôležitá úloha pri zrážaní krvi. Je tiež nevyhnutný na mineralizáciu kostí, rast buniek a metabolizmu proteínov cievnej steny. Veľký pozor na jeho príjem si musia dávať ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi.

Existujú tri formy vitamínu K:

vitamín K1 - fytomenadion - tvorí sa v rastlinách, využívaný predovšetkým na zrážanie krvi
vitamín K2 - menachinón - produkovaný črevnými baktériami, ovplyvňuje metabolizmus a mineralizáciu kostí
vitamín K3 - menadion - syntetický vitamín K, do zvieracích krmív, v SR je podanie ľuďom zakázané

Za normálnych okolností vitamín K vytvárajú črevné baktérie a len asi z 20% je prijímaný potravou. U zdravých ľudí je jeho nedostatok vzácny. Nedostatok môže nastať pri poruchách vstrebávania tukov, pri pečeňových ochoreniach alebo ochoreniach žlčových ciest. Ďalej potom veľmi zriedkavo pri liečbe širokospektrálnymi antibiotikami spojených so závažnými hnačkami.

Funkcia vitamínu K

Vitamín K1 umožňuje aktiváciu zrážacích faktorov v pečeni a tým môže dochádzať k zrážaniu krvi (hemokoagulácia). Jeho nedostatok sa môže prejaviť zvýšenou krvácavosťou a tvorbou modrín.

Vitamín K2 je dôležitý pre správnu stavbu kosti. Zvyšuje silu kosti, zlepšuje jej štruktúru a je zodpovedný za zabudovanie vápnika do kostí. Pri jeho nedostatku potom kosti nie sú dostatočne pevné a odolné a ľahko sa lámu. Nedostatok vitamínu K zvyšuje riziko osteoporotickej zlomeniny.

Pôsobenie vitamínu K1 pri zrážaní krvi znižujú tzv. antikoagulanciá. Najbežnejším zástupcom tejto skupiny je warfarínPri užívaní warfarínu je preto treba dbať na vyvážený príjem vitamínu K-ani priveľa, ani málo. Jeho nadmerná konzumácia môže totiž znížiť účinok warfarínu, naopak nedostatočný príjem tohto vitamínu účinok warfarínu zvyšuje. Všeobecne platí, že sa pacientom na warfaríne neodporúča zvyšovať príjem zeleniny. Ak by sa chcel človek, ktorý sa lieči warfarinom, stať vegetariánom,  mal by tento krok prediskutovať s lekárom

Kde je vitamín K obsiahnutý?

Najbohatším zdrojom vitamínu K je zelená a listová zelenina , ako sú: amarantové listy, avokádo, brokolica, ružičkový kel, kapusta, repkový olej, lístky čajotu, pažítka, koriander, šupky uhoriek (avšak nie lúpané uhorky), čakanka, kiwi, , mätové listy, vňať horčica, olivový olej, petržlen, hrášok, pistácie, červené morské riasy, špenát, jarná cibuľka, sójové bôby, sójový olej, čajové lístky (nie však čaj), lístky okrúhlice (turín) alebo žerucha.

Vitamín K1 je obsiahnutý v lieku Kanavit, ktorý je viazaný na lekársky predpis. Lekár ho môže predpísať v nasledujúcich prípadoch:

  • Pri nadmernom krvácaní spôsobenom warfarinom.
  • Pri zníženej zrážanlivosti krvi po dlhotrvajúcej obštrukcii žlčových ciest, pri črevných chorobách spojených s poruchou vstrebávania, po dlhodobej liečbe antibiotikami.
  • Preventívne pred pôrodom na zabezpečenie rodičky aj novorodenca pred krvácaním.
  • Pri liečbe novorodeneckých krvácaní.
  • Pri predoperačnej príprave pacientov so zníženou  zrážanlivosťou krvi.

Vitamín K2 je obsiahnutý v prípravkoch podporujúcich zloženie a stavbu kostí, často ešte v sprievode vitamínu D3. 

Súvisiace články

Najčítanejšie