Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zrádzajú vás svaly a často padáte? Môžete mať máte málo vitamínu D
Zdielať na

Zrádzajú vás svaly a často padáte? Môžete mať máte málo vitamínu D

Nízka hladina vitamínu D výrazne zvyšuje riziko straty svalovej sily súvisiacej s vekom (známej ako dynapénia), čo je hlavný rizikový faktor pádov, naznačuje nová štúdia.

Štúdia, publikovaná v časopise Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research, analyzovala údaje od viac ako 3 200 ľudí vo veku 50 rokov a starších bez predchádzajúcej dynapénie. Výskumníci ich sledovali štyri roky v rámci anglickej Longitudinal Study of Aging, dlhodobej štúdie, ktorá sa začala v roku 2002. Hladiny vitamínu D boli účastníkom na začiatku merané krvnými testami a kategorizované ako dostatočné (definované viac ako 50 nanomolov na liter alebo nmol/l), menej dostatočné (30 až 49 nmol/l) alebo nedostatočné (menej ako 30 nmol/l). Po štyroch rokoch vedci hodnotili silu úchopu týchto ľudí, hodnotili ju ako mieru celkovej svalovej sily účastníkov.

Ľudia s nedostatkom vitamínu D mali na konci štúdie o 70 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku straty svalovej sily – dynapénie ako ľudia s normálnou hladinou vitamínu D. Výsledky dávajú zmysel, tvrdia vedci, pretože je známe, že vitamín D pomáha pri oprave a kontrakcii svalov. Ľudia sa môžu vyhnúť nedostatku vitamínu D opatrným pobytom na slnku, konzumáciou potravín bohatých na vitamín alebo užívaním výživových doplnkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie