Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ako zistíte, že máte málo vitamínu C? Týchto 7 príznakov vás upozorní
Zdielať na

Ako zistíte, že máte málo vitamínu C? Týchto 7 príznakov vás upozorní

Archívna reportáž

Ak jete vyváženú stravu, je celkom ľahké získať dostatok vitamínu C. Dospelé ženy (ktoré nie sú tehotné alebo dojčia) potrebujú 75 miligramov vitamínu C denne; muži 90 miligramov. Stačí 1/2 šálky surovej červenej papriky alebo 3/4 šálky pomarančovej šťavy a pokryjete dennú spotrebu céčka. Asi 1/2 šálky varenej brokolice vás dostane aspoň do polovice. Pozor však, naše telo nevytvára ani neukladá vitamín C, takže ho musíme prijímať v strave každý deň.

Komu môže chýbať vitamín C?

Ľuďom s celkovo zlou stravou, s ochorením obličiek a tiež tým, ktorí podstupujú dialýzu, ťažkí pijani a fajčiari. Ak ste fajčiar, potrebujete ďalších 35 miligramov vitamínu C denne, aby vám pomohol v tele znížiť škodlivý účinok voľných radikálov, ktoré sa tvoria pri fajčení.

Čo vás upozorní na nedostatok céčka? 

1/7 Pomalé hojenie rán

Keď sa zraníte, vitamín C hrá dôležitú úlohu pri hojení. Vaše telo ho potrebuje na tvorbu kolagénu – proteínu, ktorý za zúčastňuje na hojení pokožky. Vitamín C tiež pomáha správne fungovať neutrofilom – typu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekcii.

2/7 Krvácanie ďasien, krvácanie z nosa, modriny

Vitamín C udržuje cievy zdravé a pomáha pri zrážaní krvi. Kolagén je tiež nevyhnutný pre zdravé zuby a ďasná. Jedna štúdia zistila, že ľudia s ochorením ďasien, ktorí jedli grapefruit 2 týždne, si všimli, že ich ďasná toľko nekrvácajú.

3/7 Priberanie 

Vedci zistili súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu C a vyšším množstvom telesného tuku, najmä brušného. Tento vitamín môže tiež zohrávať úlohu v tom, ako účinne telo spaľuje tuk na energiu.

4/7 Suchá, vráskavá pokožka

Ľudia, ktorí jedia zdravú stravu s dostatkom vitamínu C, môžu mať hladšiu a jemnejšiu pokožku. Jeden z možných dôvodov je, že vitamín C je antioxidant, môže pomôcť chrániť pokožku pred voľnými radikálmi. Tie rozkladajú oleje, bielkoviny a dokonca aj DNA.

5/7 Únava a mrzutosť

Vo veľmi malej štúdii 6 zo 7 mužov, ktorí mali nízku hladinu vitamínu C, uviedlo, že sa cítia unavení a podráždení. To naznačuje prepojenie, hoci úlohu môžu hrať aj iné veci. Ďalšia štúdia so 141 pracovníkmi v kanceláriách zistila, že ak im podáte vitamín C, budú sa cítiť menej unavení do 2 hodín, najmä ak ich hladina bola na začiatku nižšia. Potom efekt vydržal po zvyšok dňa.

6/7 Slabá imunita

Keďže vitamín C má niekoľko úloh súvisiacich s imunitným systémom, nie je prekvapujúce, že pri jeho nedostatku je vyššia pravdepodobnosť ochorenia a že sa môžete ťažšie zotavovať. Existujú určité dôkazy, že vitamín C nás môže chrániť pred chorobami, ako je zápal pľúc a infekcie močového mechúra. Môže dokonca znížiť riziko srdcových chorôb a niektorých typov rakoviny.

7/7 Zhoršenie zraku

Ak máte vekom podmienenú degeneráciu makuly (AMD), môže sa zhoršiť rýchlejšie bez vitamínu C a iných antioxidantov a určitých minerálov. Dostatok vitamínu C z potravín môže pomôcť predchádzať šedému zákalu, ale na lepšie pochopenie tohto vzťahu je potrebný ďalší výskum.

Čo je skorbut? 

Pred rokom 1700 bola táto potenciálne smrteľná choroba pre námorníkov obrovským problémom. Riešením sa neskôr stalo vozenie sudov s kvasenou kapustou na dlhé plavby na mori. Dnes je to pomerne zriedkavé ochorenie, ale môže vzniknúť, ak by ste prijímali iba 10 mg/deň vitamínu C alebo menej. Ľudia so skorbutom majú problémy, ako sú uvoľnené zuby, popraskané nechty, bolesti kĺbov, krehké kosti a nadmerné ochlpenie. Keď sa zvýši dávka vitamínu C, príznaky sa začnú zlepšovať za deň a zvyčajne sa vyliečia do 3 mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie