Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
8 signálov, že máte nedostatok vitamínu B12! Pozor, ide o nervy
Zdielať na

8 signálov, že máte nedostatok vitamínu B12! Pozor, ide o nervy

Archívna reportáž

Kde nájsť zdroje vitamínov?

Nedostatok B12 je zriedkavý, pretože telo si ho môže uložiť na niekoľko rokov. Ale rastliny neobsahujú žiadny vitamín B12. Takže vegáni a vegetariáni, ktorí nejedia žiadne živočíšne produkty, by mali do svojej stravy pridať spracované obilniny, ako sú obohatené chleby, krekry a cereálie. Ak ste starší, vaše telo nemusí absorbovať B12 dostatočne. Hoci prísun je dostatočný, telo ho nedokáže využiť. Ak si vitamín nedopĺňate, nízke hladiny B12 by mohli viesť k anémii, poškodeniu nervov, náladovosti a iným vážnym problémom. Sledujte preto príznaky a ak vám to lekár odporučí, dajte si urobiť krvný test.

Problém s nedostatkom B12 môžu mať okrem vegánov a starších ľudí aj tí, ktorí absolovali operáciu na zníženie hmotnosti s názvom „žalúdočný bypass“. Po operácii jedlo obchádza časti žalúdka a tenkého čreva. To je zvyčajne miesto, kde sa B12 rozkladá na použiteľnú formu. Po takomto zákroku preto treba sledovať hladiny B12 a dopĺňať  ich injekciami alebo výživovými doplnkami.

Niektoré lieky tiež znižujú hladinu B12 alebo sťažujú telu využitie tohto vitamínu. Zahŕňajú:

  • Chloramfenikol-  antibiotikum používané na liečbu infekcií
  • Inhibítory protónovej pumpy ako lansoprazol  a omeprazol
  • Lieky na peptický vred ako cimetidín a famotidín
  • Metformín na diabetes.

Povedzte svojmu lekárovi a lekárnikovi o všetkých liekoch a doplnkoch, ktoré užívate.

Aké signály tela poukazujú na nedostatok B12? 

Necitlivosť

Cítite akoby ste mali v rukách a nohách špendlíky a ihly? Nedostatok B12 môže poškodiť ochranný plášť, ktorý pokrýva nervy. Vstrebávanie vitamínu môžu sťažiť choroby ako celiakia, Crohnova choroba alebo iné ochorenia čriev. Rovnako tak aj užívanie niektorých liekov na pálenie záhy.

Pocit chladu

Bez dostatku B12 nebudete mať dostatok zdravých červených krviniek,ktoré umožňujä okysličovanie tela. To vám môže spôsobiť triašku a pocit chladu, najmä v rukách a nohách.

Mozgová hmla

Nedostatok B12 môže viesť k depresii, zmätenosti, problémom s pamäťou a demencii. Môže tiež ovplyvniť vašu rovnováhu. Doplnky B12 sú zvyčajne bezpečné. Pre dospelých lekári odporúčajú 2,4 mikrogramu denne. Ak si dáte viac, ako potrebujete, vaše telo vylúči zvyšok cez moč. Vysoké dávky však môžu mať niektoré vedľajšie účinky, ako sú závraty, bolesti hlavy, úzkosť, nevoľnosť a vracanie.

Slabosť

Svalom pri nedostatku B12 môže chýbať sila. Môžete tiež pociťovať únavu alebo závraty. Preto je dôležité venovať pozornosť akýmkoľvek príznakom - ktoré sa môžu pomaly stupňovať alebo sa objaviť náhle - a upozorniť svojho lekára.

Hladký jazyk

Nazýva sa to atrofická glositída. Drobné hrbolčeky na jazyku nazývané papily začnú odumierať. Kvôli tomu jazyk vyzerá a pôsobí hladko a lesklo. Môžu to spôsobiť aj infekcie, lieky a iné stavy. Ak je však na vine nedostatok vitamínu B12 alebo iných živín, môže vás jazyk aj bolieť.

Búšenie srdca

Vaše srdce rýchlo bije alebo vynecháva. Môžete cítiť aj rýchly tep na krku. Viac vitamínu B12 môžete získať z kuracieho mäsa, vajec a rýb. Jedným z najlepších zdrojov je však hovädzia pečeň.

Vredy v ústach

Môžete mať vredy na ďasnách alebo jazyku. Môžu byť znakom nízkej hladiny B12, anémie alebo iného stavu. Vredy sa zvyčajne vyliečia samy, ale pomáha vyhnúť sa pozravinám, ktoré môžu byť dráždivé, ako je ocot, citrusy a ostré korenie.. Pomôžu niektoré voľnopredajné lieky či hojivé gély.

Tráviace ťažkosti

Môžete stratiť chuť do jedla, schudnúť príliš veľa alebo mať problémy so zápchou. Pamätajte však, že príznaky nedostatku B12 môžu byť podobné príznakom mnohých iných chorôb.

Súvisiace články