Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bobuľové ovocie je nabité zdravím! Tieto druhy vám dodajú najviac vitamínov a znižujú zápal
Zdielať na

Bobuľové ovocie je nabité zdravím! Tieto druhy vám dodajú najviac vitamínov a znižujú zápal

Ako získať z

Bobule majú často výraznú farbu a obsahujú množstvo látok, ktoré zlepšujú zdravie. Aj preto by sme ich mali jesť častejšie.

1/15 Lesné čučoriedky

Hlboká modrá týchto bobúľ dokáže viac než len pekne vyzerať na koláči. Farba pochádza zo silných zlúčenín nazývaných antokyány. Vedci si myslia, že tieto antioxidanty nás môžu chrániť pred rakovinou, srdcovými chorobami a demenciou a posilniť imunitný systém. Potrebujeme však ďalší výskum, aby sme to vedeli s istotou. Jedzte čučoriedky z lesa čerstvé alebo mrazené. Obsahujú vodu a vlákninu, ktoré vás zasýtia bez toho, aby ste pribrali. Polovica šálky má asi 40 kalórií. Pozor, ak ich jete čerstvé, veľmi dôkladne ich umyte.  

2/15 Bobule Acai

Tieto plody podobné hroznu sa často nazývajú superpotravinou, pretože môžu mať viac antioxidantov ako iné bobule. Tieto živiny môžu zastaviť poškodenie buniek. Vychutnajte si čerstvé alebo mrazené bobule acai, ale skôr, ako ich začnete užívať ako výživové doplnky, poraďte sa so svojím lekárom. Veľké dávky môžu byť škodlivé a môžu ovplyvniť účinok niektorých liekov.

3/15 Avokádo

Prekvapenie! Avokádo je naozaj  jednosemenná bobuľa. Ich mäkké zelené vnútro je plné vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Avokádo môže pomôcť vášmu srdcu, podporiť chudnutie a môže vás udržať zdravých aj vo vyššom veku. Nakrájajte ho a pridajte do šalátov, zamiešajte do smoothies alebo namažte na sendviče namiesto majonézy. Len to nepreháňajte. Jedna porcia je asi 1/5 avokáda.

4/15 Černice

Černice majú veľa polyfenolov, chemických látok, ktoré môžu znížiť zápal, ktorý vedie k srdcovým chorobám a rakovine. Tieto bobule môžu tiež pomôcť tenkému črevu lepšie rozložiť cukor, čo by mohlo znížiť riziko cukrovky 2. typu. Jedzte ich čerstvé alebo mrazené, ak môžete. Šálka ​​obyčajných černíc má 7 gramov cukru. Rovnaké množstvo zavárané v sladkom sirupe má cez 50 gramov. 

5/15 Jahody

Tieto sladké plody v tvare srdca sú plné vitamínu C, kyseliny listovej, vlákniny a antioxidantov. Môžu pomôcť znížiť vysoký krvný tlak a cholesterol, pomôcť vám riadiť hladinu cukru v krvi a bojovať proti účinkom starnutia na váš mozog. Keďže sa jahody rýchlo kazia, kupujte ich často. Ak chcete získať čo najviac zdravotných výhod, neumývajte ich ani nelúpte, kým ich nebudete chcieť jesť.

6/15 Bobule goji

Niekedy nazývané vlčie bobule sú súčasťou čínskej medicíny už tisíce rokov. Obsahujú vitamíny (C, B2 a A), železo a antioxidanty. Vedci hľadali dôkaz, že posilňujú imunitu, bojujú proti srdcovým chorobám, pomáhajú mozgu, podporujú trávenie a sú prevenciou rakoviny, no zatiaľ to nevedia s istotou. Jedzte ich len zrelé. Nezrelé môžu byť toxické. A nejedzte ich, ak ste tehotná, dojčíte alebo užívate lieky na riedenie krvi.

7/15 Brusnice

Ak máte sklon k infekciám močových ciest, možno ste už pili brusnicový džús. Brusnicové doplnky môžu znížiť vaše riziko opakovania týchto infekcií. Brusnice môžu znížiť pravdepodobnosť, že baktérie znovu spôsobia infekciu. Vedci skúmajú, či môžu zabrániť rakovine a posilniť zdravie srdca. Pozor, sledujte, koľko šťavy vypijete: Príliš veľa môže spôsobiť podráždenie žalúdka a viesť k obličkovým kameňom.

8/15 Bobule arónie

Tieto tmavofialové bobule, tiež známe ako arónia, majú vysoký obsah vitamínov, minerálov a živín. Z tohto dôvodu vedci skúmajú, či môžu pomôcť predchádzať rakovine krčka maternice, kože, prsníka a hrubého čreva. Vedci tiež skúmajú, či by bobule arónie mohli pomôcť v boji proti ochoreniam pečene a srdca a dokonca aj proti obezite. V obchode ich hľadajte čerstvé alebo mrazené. Môžete tiež popíjať čaj s aróniou.

9/15 Plody bazy

Stovky rokov ich ľudia používali v boji proti prechladnutiu a chrípke. Niekoľko štúdií naznačuje, že ich extrakt môže skrátiť príznaky chrípky, ak ich užijete v prvý deň alebo dva. Jedzte ich iba zavárané – surové plody alebo listy vám môžu spôsobiť nevoľnosť. Tiež ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčia, alebo ktokoľvek s problémami s imunitným systémom, by tieto bobule vôbec nemali mať. Nepoužívajte ich tiež, ak užívate lieky na cukrovku, diuretiká alebo laxatíva.

10/15 Červené maliny

Už v roku 4 nášho letopočtu sa časti malinových rastlín dokázateľne používali na liečbu rannej nevoľnosti a bolesti žalúdka. Teraz vieme, že samotné maliny sú nabité živinami, ktoré môžu pomôcť v boji proti rôznym typom rakoviny a iným, ktoré môžu chrániť váš mozog. Hoci niektoré z tých istých látok nájdete aj v doplnkoch stravy, doprajte si čerstvé maliny. Sú najúčinnejšie, a aj chutné.

11/15 Moruše

Trojštvrtinová hrnčeková porcia týchto broskyňových bobúľ má dvakrát toľko vitamínu C ako pohár pomarančového džúsu. Sú tiež bohaté na antioxidanty, čo je jeden z dôvodov, prečo ich nájdete ako prísadu do niektorých produktov starostlivosti o pleť. Bobule je najlepšie zjesť v ten istý deň, keď sa zbierajú, ale môžete ich aj zmraziť až na 2 roky.

12/15 Bobule kiwi

Pravdepodobne poznáte kiwi. Tieto bobule veľkosti hrozna majú približne rovnakú chuť a výživu. Obsahujú luteín, ktorý pomáha chrániť vaše oči; zinok pre zdravú pokožku, vlasy a nechty; a draslík, ktorý vám pomôže lepšie cvičiť. Keďže ich pokožka je bez chĺpkov, ľahko ich strčíte do úst na rýchle a sladké občerstvenie.

13/15 Kanadské čučoriedky 

Dlho sa predpokladalo, že tieto bobule zlepšujú videnie. (Piloti z druhej svetovej vojny jedli čučoriedkový džem v nádeji, že sa im zlepší nočné videnie.) Aj keď ich extrakt môže pomôcť predchádzať problémom s očami, ako je makulárna degenerácia a šedý zákal, je však potrebný ďalší výskum. Opýtajte sa svojho lekára skôr, ak začnete užívať výťažky z kanadských čučoriedok alebo výživové doplnky, ktoré ich obsahujú. Vychutnajte si však sladkú arómu čerstvých koncom leta a začiatkom jesene.

14/15 Bobule ženšenu

V čínskej medicíne je koreň ženšenu bežnou liečbou. Ale čo jeho bobule? Štúdie na myšiach ukázali, že môžu znižovať hladinu cholesterolu, bojovať proti rakovine a znižovať zápaly čriev. Ak máte cukrovku, existujú určité dôkazy, že šťava z plodov ženšenu vám môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi a hmotnosť. Výťažok z plodov ženšenu hľadajte aj v pleťových produktoch. Môže pomôcť proti poškodeniu pokožky a účinkom starnutia.

15/15 Egreše

Keď tieto plody dozrejú, môžu byť svetlozelené, ružové alebo červené. V Indii sa jeden typ, amla, už dlho používa na liečbu prechladnutia a horúčky, pomáha pri trávení potravy a používa sa ako vlasové tonikum. Niektoré dôkazy naznačujú, že tieto bobule by mohli pomôcť v boji proti rakovine, posilňovať zdravie pečene, predchádzať osteoporóze a liečiť parazity a infekcie. Vedci však musia vykonať ďalší výskum. Vychutnajte si ich čerstvé alebo varené, ale skôr, ako s nimi začnete s doplnkom, opýtajte sa svojho lekára.

Súvisiace články

Najčítanejšie