Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
10 vecí, ktoré ste o bábätkách možno nevedeli
Zdielať na

10 vecí, ktoré ste o bábätkách možno nevedeli

Archívna reportáž

Dojčenie je pre dieťa najlepšou a najprirodzenejšou výživou.

Bábätká nie sú zmenšení dospelí a od dospelých ľudí sa v mnohom líšia. Čo ste o nich nevedeli?

1/10 Ich prvá stolica nezapácha

Čierna hmota podobná dechtu nazývaná mekónium sa skladá z hlienu, tekutiny z maternice a všetkého, čo bábätká strávili, ešte keď boli v mame. Ale ešte nemajú črevné baktérie, ktoré spôsobujú, že stolica zapácha. Akonáhle začnete dieťa kŕmiť, baktérie začnú kolonizovať jeho črevá. Asi po dni pohybov čriev sa stolica u bábätiek stane žltkasto-hnedou - aj s tým známym zápachom.

2/10 Niekedy prestávajú dýchať.

Je pravdepodobné, že keď spia, môžu sa zastaviť v dýchaní na 5 až 10 sekúnd - práve toľko času, aby vyvolali u novopečenej mamy alebo otca paniku. Nepravidelné dýchanie je normálne. (Ak však vaše dieťa prestane dýchať na dlhší čas alebo zmodrie, okamžite volajte 155). Naopak,keď sú deti vzrušené alebo plačú, môžu sa za minútu nadýchnuť viac ako 60.

3/10 Majú chuťové poháriky na mandliach

Hoci dieťa má približne rovnaký počet chuťových senzorov ako deti a mladší dospelí, pokrývajú viac oblastí vrátane mandlí a zadnej časti hrdla. Novorodenec môže cítiť sladkú, horkú a kyslú chuť, ale nie slanú (asi do 5 mesiacov). Je to otázka prežitia: Materské mlieko je sladké, zatiaľ čo horké a kyslé môže byť škodlivé. Keď bábätká začnú s tuhou stravou, budú im chutiť tie isté veci, ktoré mama jedla počas tehotenstva a dojčenia.

4/10 Najprv plačú bez sĺz

Bábätká začínajú plakať okolo 2-3 týždňov, no slzy sa objavia až vo veku okolo mesiaca. Najčastejšie plačú neskoro popoludní a skoro. Často je to bez dôvodu a nič, čo urobíte, nepomôže. „Najväčší plač“ je približne do 4- 6 týždňov po narodení predčasne narodených detí alebo do 6-8 týždňov pre donosené deti. Po 3 mesiacoch silný plač zvyčajne prejde. ( U predčasniatok skôr, pretože bývajú "staršie".)

5/10 Akoby mali prsia

Pri prvom narodení môžu chlapci aj dievčatá vyzerať, že majú malé prsia. Dokonca z nich môže vytekať mlieko. Nikdy im ich nestáčajte,ani ked pod prstami cítite hrudku Vytvárajú sa, pretože deti absorbujú estrogén od mamy a zvyčajne zmiznú v priebehu niekoľkých týždňov. Dievčatá môžu mať tiež vaginálny výtok, ktorý trvá niekoľko dní.

6/10 Otáčajú hlavu doprava

Len 15 % novorodencov uprednostňuje otáčanie hlavičky doľava, keď leží na chrbte. Trvá to niekoľko mesiacov a tento jav môže pomôcť vysvetliť, prečo je aj viac ľudí pravákov.

7/10 Majú viac určitých mozgových buniek.

Hoci sa mozog dieťaťa zväčší - viac ako zdvojnásobí jeho veľkosť v prvom roku - už má väčšinu nervových buniek, ktoré prenášajú elektrické správy. Mnohé z týchto neurónov sa po smrti nenahradia, takže dospelí ich majú menej. S pribúdajúcimi rokmi sa spojenia medzi bunkami „orezávajú“, čo im pomáha sústrediť sa, ale zároveň znižuje kreativitu.

8/10 Chlapci majú erekciu.

Často sa to stáva tesne predtým, ako sa vycikajú. (Považujte to za varovanie, aby ste sa počas výmeny plienky kryli:-) Nevie sa presne prečo, ale nie je to nič významné. Erekciu u chlapcov možno dokonca vidieť na ultrazvuku ešte predtým, ako sa narodia. Ich penis môže pri narodení vyzerať veľký, a to je tiež normálne. Úlohu zohrávajú ich hormóny od mamy ako aj modriny a opuchy z procesu pôrodu.

9/10 Môžu sa vystrašiť.

Na vyľakanie novorodenca netreba veľa: hlasný hluk, silná vôňa, jasné svetlo, náhly pohyb, dokonca aj  jeho vlastný plač. Spoznáte, že sa vydesili, ak roztiahnu ruky do strán, otvoria dlane, potom ich rýchlo zatvoria do pästičky a zastrčia ruky späť k telu. Tento Morov reflex sa mohol vyvinúť u primátov ako varovný signál, že opičie mláďa neudrží rovnováhu, takže mama mohla zabrániť pádu.

10/10 Niektoré materské znamienka im zmiznú.

Nazývajú sa aj „anjelské bozky“- je to ružová alebo červená škvrnka- často na čele, očných viečkach, koreni nosa alebo zadnej časti krku. Často sa  a mongolské škvrny (ploché, modrasté škvrny, ktoré vyzerajú ako atramentové škvrny na chrbte alebo dno) zvyčajne vyblednú v priebehu niekoľkých rokov a sú prejavom výskytu ázijských génov. (Na Slovensku sa vyskytujú vzhľadom na hunské a mongolské nájazdy). Občas sa tiež vyskytne jasne červený vyvýšený "jahodový" hemangióm,ktorý  pochádza z rýchlo rastúcich krvných ciev. Tieto materské znamienka sa objavujú počas niekoľkých týždňov po narodení a môže trvať roky, kým zmiznú.

Súvisiace články

Najčítanejšie