Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ktoré výživové doplnky môžu naozaj povzbudiť vaše srdce?
Zdielať na

Ktoré výživové doplnky môžu naozaj povzbudiť vaše srdce?

Archívna reportáž

AKo získať maximum živín z potravín?

Podľa novej štúdie publikovanej v Journal of the American College of Cardiolog y môžu niektoré antioxidačné doplnky – ako omega-3 mastné kyseliny, kyselina listová a koenzým Q10 – prospieť zdraviu srdca.

Výskumníci sa zaoberali zisteniami z takmer 900 štúdií s takmer 900 000 pacientmi a zistili, že niektoré z týchto mikroživín naozaj znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice alebo smrti, zatiaľ čo iné nemajú žiadny účinok a ďalšie sa javia ako potenciálne škodlivé.

Výskumný tím sa zameral na rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb, vrátane krvného tlaku, hladiny cukru v krvi a cholesterolu, a veci ako srdcový infarkt alebo mŕtvica.

Celkovo výskumníci našli dôkazy, že mnohé mikroživiny ponúkajú potenciálnu podporu pre srdce, vrátane:

Omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách, rastlinných olejoch, orechoch (najmä vlašských), ľanových semienkach, ľanovom oleji a listovej zelenine
Omega-6 mastné kyseliny, polynenasýtené tuky nachádzajúce sa v rastlinných olejoch, orechoch a semenách
L-arginín, aminokyselina, ktorá pomáha telu vytvárať bielkoviny. Nachádza sa v potravinách bohatých na bielkoviny, ako sú ryby, červené mäso, hydina, sója, celé zrná, fazuľa a mliečne výrobky.
L-citrulín, neesenciálna aminokyselina nachádzajúca sa vo vodnom melóne
Kyselina listová, forma vitamínu B9 používaná pri nedostatku a ako prevencia komplikácií tehotenstva. Pridáva sa do studených obilnín, múky, chleba, cestovín, pekárenských výrobkov, sušienok a sušienok, ako to vyžaduje federálny zákon. Potraviny, ktoré majú prirodzene vysoký obsah kyseliny listovej, zahŕňajú listovú zeleninu, okra, špargľu, niektoré druhy ovocia, fazuľu, kvasnice, huby, pečeň a obličky zvierat, pomarančový džús a paradajkový džús.
Vitamín D, vitamín rozpustný v tukoch, ktorý je prirodzene prítomný v niekoľkých potravinách, pridáva sa do iných a je dostupný ako doplnok stravy. Medzi najlepšie zdroje patria mastné ryby (ako pstruh, losos, tuniak a makrela) a oleje z rybej pečene.
Horčík, ktorý udržuje normálny krvný tlak, pevné kosti a stabilný srdcový rytmus. Okrem doplnkov výživy možno horčík nájsť v zelenej listovej zelenine, ako je špenát, orechy, fazuľa, hrach a sójové bôby, ako aj celozrnné obilniny.
Zinok, ktorý sa nachádza v kuracom mäse, červenom mäse a obohatených raňajkových cereáliách
Kyselina alfa-lipoová, antioxidant, ktorý sa prirodzene tvorí v tele a nachádza sa aj v potravinách. Nachádza sa v červenom mäse, mrkve, cvikle, špenáte, brokolici a zemiakoch.
Koenzým Q10, antioxidant nachádzajúci sa v studenovodných rybách, ako je tuniak, losos, makrela a sardinky; rastlinné oleje; a mäsa
melatonín
Rastlinné polyfenoly ako katechín, kurkumín, flavanol, genisteín a kvercetín
Mnohé z týchto mikroživín znížili krvný tlak, cholesterol a hladinu inzulínu.

Konkrétne sa ukázalo, že doplnky omega-3 mastných kyselín znižujú úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia o 7 %, koronárne srdcové ochorenia o 14 % a srdcové infarkty o 15 %. Doplnky kyseliny listovej tiež znížili riziko mŕtvice o 16 % a koenzým Q10 znížil úmrtnosť zo všetkých príčin o 32 % u pacientov so srdcovým zlyhaním.

Naproti tomu doplnky beta-karoténu (ktorý sa prirodzene nachádza v rastlinách, ako je mrkva a ovocie) zvýšili riziko mŕtvice o 9 %, úmrtia zo všetkých príčin o 10 % a úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia o 12 %. A napokon, z dlhodobého hľadiska vitamín C, vitamín D, vitamín E a selén nepreukázali žiadny vplyv na výsledky kardiovaskulárnych ochorení alebo riziko cukrovky 2. typu.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že antioxidanty prospievajú srdcu, pravdepodobne preto, že znižujú stres, ktorý prispieva k srdcovým ochoreniam. Srdcu zdravé diéty, ako je stredomorská strava a diéty na zastavenie hypertenzie (diéta DASH), obsahujú potraviny bohaté na antioxidanty. Štúdie konkrétnych antioxidačných doplnkov však boli zmiešané alebo nekonzistentné.

Na nájdenie kombinácií, ktoré zlepšia individuálnu stravu a zdravie srdca niekoho, sú potrebné ďalšie štúdie, napísali autori štúdie.

Súvisiace články

Najčítanejšie