Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
11 dôvodov, prečo sa vám hromadí tuk na bruchu.Nie je to len preto, že priveľa jete
Zdielať na

11 dôvodov, prečo sa vám hromadí tuk na bruchu.Nie je to len preto, že priveľa jete

Tuk na bruchu je problém, a to nielen preto, ako tukom obrastené brucho vyzerá. Typ tuku, ktorý sa hromadí v bruchu, sa nazýva viscerálny tuk. Obklopuje orgány a zvyšuje riziko srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny. Tu je niekoľko dôvodov, prečo sa tuk na bruchu tvorí a ako sa ho zbaviť.

1/11 Jete príliš veľa

Ak prijmete viac kalórií, ako spálite, priberiete kilá všade – vrátane strednej časti tela. Na to, aby ste schudli kilo, musíte denne znížiť príjem približne o 500 kalórií. Môže to znieť ako naozaj veľa, ale najprv vyraďte potraviny s najvyšším obsahom kalórií. Sušienky, hranolky, sladené nápoje a džús obsahujú priveľa kalórií v niekoľkých dúškoch alebo sústach. Najprv ich nahraďte nízkokalorickými potravinami bohatými na živiny, ako je brokolica, jablká, hnedá ryža a vývarové polievky.

2/11 Starnete

Vek môže priniesť múdrosť, ale nie je láskavý k línii. S každým ďalším rokom vaša svalová hmota ubúda a metabolizmus sa spomaľuje, takže nespálite toľko kalórií, koľko ste zvyknutí. To znamená, že môžete zjesť rovnaké množstvo a stále vidíte, že číslo na váhe stúpa. Hmotnosť získaná vekom má tendenciu zbierať sa v strede tela. Aby ste predišli nechceným prírastkom, znížte príjem kalórií alebo pridajte viac silového cvičenia na budovanie svalov.

3/11 Máte to v génoch

Ak sa správne stravujete a cvičíte a tvrdohlavé kilá stále nejdú dole, na vine môžu byť vaše gény. Ďalším vodítkom je, ak aj ostatní členovia rodiny bojujú so svojou váhou. Gény riadia, ako vaše telo spaľuje kalórie, ako rýchlo sa cítite sýti a či priberáte do stehien, zadku alebo brucha. Aj keď vo vašej rodine majú všetci "pupok", gény môžete prekonať správnou stravou a dostatkom pohybu.

4/11 Ste v menopauze

U žien kombinácia starnutia a straty estrogénu v menopauze prispieva k nárastu hmotnosti. Gény, strata svalovej hmoty a prejedanie sa tiež prispievajú k pribúdaniu hmotnosti vo veku 40 až 50 rokov. Nadbytočné kilá, ktoré sa vám v skoršom veku usádzali skôr v zadku, sa teraz zhromažďujú v bruchu, a to aj kvôli hormonálnym zmenám. Tento presun hmotnosti žiaľ znamená viac, než len to, že sú vám zrazu úzke nohaice na páse. Môže tiež zvýšiť vaše riziko srdcových ochorení.

5/11 Nehýbete sa dosť

Denne trávime pri sedavom zamestnaní viac ako 10 hodín denne v sede. Hoci strava zohráva hlavnú úlohu pri priberaní, prispieva aj nedostatok pohybu. Aby ste sa vyhli nadbytočným kilogramom v bruchu a inde v tele, doprajte si každý týždeň aspoň 150 minút stredne intenzívneho alebo 75 minút vysokointenzívneho aeróbneho cvičenia.

6/11 Málo spíte

Príliš málo spánku môže byť jedným z dôvodov, prečo ste pribrali. Vaše telo produkuje hormóny, vďaka ktorým sa cítite sýti. Nedostatok spánku môže spôsobiť, že budú menej efektívne. To je dôvod, prečo sa pri nedostatku spánku môžete prejedať a priberať, najmä do brucha. Keď nemáte dostatok spánku, môžete tiež túžiť po včšom nmnožstve jedla a vyberať si tie vysokokalorické,ktoré dodávajú rýchlu energiu

7/11 Zajedáte stres

Mať príliš veľa stresu nie je dobré pre váš psychický stav, ani vašu hmotnosť. Stres spúšťa uvoľňovanie kortizolu, hormónu, ktorý zvyšuje chuť na jedlo s vysokým obsahom tukov a sacharidov, ako je pizza, hranolky a sušienky. Kortizol tiež ukladá tuk okolo pupka. Ďalším spôsobom, ako stres vedie k priberaniu, je nespavosť. Ľudia, ktorí spia menej hodín, majú tendenciu mať viac tuku na bruchu.

8/11 Fajčíte

Niektorí ľudia, ktorí fajčia, sa boja prestať fajčiť, pretože sa obávajú, že priberú. Ale aj keď fajčiari majú nižší index telesnej hmotnosti ako nefajčiari, ich brucho je väčšie. Fajčiarom sa ukladá viac viscerálneho tuku, ktorý je spojený so srdcovými chorobami a inými chronickými zdravotnými stavmi, ako nefajčiarom. Takže, ak by ste potrebovali ďalší dôvod skončiť s fajčením, teraz ho máte.

9/11 Jete príliš veľa trans-tukov

Tieto umelé tuky zvyšujú zlý (LDL) cholesterol a zvyšujú riziko srdcových ochorení a cukrovky 2. Potraviny varené v trans-tukoch majú vysoký obsah tuku a kalórií a môžu spôsobiť priberanie. Čítajte etikety potravín. Ak zoznam zložiek obsahuje čiastočne hydrogenovaný rastlinný olej, daná potravina obsahuje transmastné kyseliny. Skúste vybrať inú.

10/11 Máte zlý črevný mikrobióm

Vaše črevá sú domovom biliónov baktérií. Niektoré z týchto baktérií žijú v harmónii s vami a pomáhajú vášmu telu stráviť jedlo. Iné rozkladajú jedlo natoľko, že z neho vaše telo absorbuje viac kalórií a ukladá viac energie vo forme tuku. Existujú dôkazy, že probiotiká, ktoré sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách, ako je kyslá kapusta či jogurt, môžu telo zbavovať brušného tuku. Tieto priateľské baktérie nenahradia zníženie kalórií, ale môžu pomôcť.

11/11 Užívate lieky

Odpoveď na vaše priberanie sa môže skrývať vo vašej lekárničke. Niektoré lieky sú známe tým, že spôsobujú priberanie. Patria sem niektoré lieky na cukrovku, niektoré antidepresíva, steroidy a lieky na epilepsiu. Niekoľko liekov pridáva tuk priamo do oblasti brucha, vrátane beta-blokátorov, ktoré liečia vysoký krvný tlak.

Súvisiace články

Najčítanejšie