Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
WHO: Tieto huby môžu byť po COVID-e ďalšou hrozbou pre verejné zdravie: Toto sú štyri najnebezpečnejšie!
Zdielať na

WHO: Tieto huby môžu byť po COVID-e ďalšou hrozbou pre verejné zdravie: Toto sú štyri najnebezpečnejšie!

Archívna reportáž

Hubové ochorenia často patria medzi nemocničné nákazy

Svetová zdravotnícka organizácia po prvýkrát zverejnila zoznam 19 húb, ktoré podľa nej predstavujú veľkú hrozbu pre verejné zdravie. Autori správy uviedli, že hlavným cieľom vytvorenia zoznamu je upozorniť na potrebu celosvetovej spolupráce pri prekonávaní zvyšujúcej sa rezistencie mikroorganizmov na liečbu.

„Pliesňové patogény sú hlavnou hrozbou pre verejné zdravie, pretože sa stávajú čoraz bežnejšími a odolnejšími voči liečbe. V súčasnosti sú k dispozícii iba štyri triedy antifungálnych liekov, a máme len málo ďalších možných liekov v klinickom výskume,“ vysvetlila WHO vo svojej správeí novo pomenovaný „ zoznam hlavných hubových patogénov“.

Z 19 húb na zozname boli tieto štyri zaradené na vrchol ako „kritické“:

Cryptococcus neoformans-  huba, ktorá môže infikovať ľudí, ktorí ju vdýchnu, a najčastejšie sa vyskytuje u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Candida auris-  počas pandémie prekvitala na jednotkách intenzívnej starostlivosti a skrývala sa v dýchacích trubiciach 

Aspergillus fumigates - bežná pleseň, ktorú väčšina ľudí dýcha každý deň bez toho, aby ochoreli, ale môže byť nebezpečná pre ľudí s pľúcnymi chorobami alebo oslabeným imunitným systémom

Candida albicans - kvasinka, ktorá bežne spôsobuje vaginálne kvasinkové infekcie

Výskumníci vysvetlili, že poradie bolo určené v poradí dôležitosti podľa vplyvu na verejné zdravie, odolnosti voči liečbe a medzier v našich vedomostiach o danom patogéne. Podľa WHO sú najviac vystavení riziku zasiahnutia hubami ľudia s rakovinou, HIV/AIDS, transplantovanými orgánmi, chronickým respiračným ochorením alebo  tuberkulózou.

Podľa WHO je za zvýšujúcim sa výskytom hubových ochorení vo viacerých častiach sveta globálne otepľovanie, ako aj zvyšujúca sa úroveň cestovania a obchod. Upozorňuje, že "napriek rastúcim obavám sa plesňovým infekciám venuje veľmi málo pozornosti a zdrojov, čo vedie k nedostatku informácií o rozširovaní hubových chorôb a o tom, ako funguje ich odolnosť voči liečbe. Výsledkom je, že presný rozsah plesňových chorôb a našej doolnosti voči týmto infekciám nie je známa." 

Organizácia preto vyzýva k zvýšeniu celosvetového dohľadu na tieto hubovépatogény.

"Potrebujeme viac údajov a dôkazov o hubových infekciách a antifungálnej rezistencii, aby sme zlepšili reakciu krajín na tieto nebezpečné hubové patogény," uviedol vo vyhlásení Haileyesus Getahun, MD, riaditeľ globálnej koordinácie AMR vo WHO. Krajiny vyzývajú, aby posilnili svoje laboratóriá a kapacity na sledovanie plesňových chorôb a zabezpečili spravodlivý prístup k existujúcim kvalitným liekom a diagnostike na celom svete.

Súvisiace články

Najčítanejšie