Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Rakúsku sa objavila kvapavka odolná voči antibiotikám
Zdielať na

V Rakúsku sa objavila kvapavka odolná voči antibiotikám

Archívna reportáž

Neliečiteľná kvapavka núti výrobcov antibiotík hľadať nové lieky.

Chorým je 50-ročný muž, ktorý sa nakazil pri nechránenom pohlavnom styku od prostitútky v Kambodži. Táto pohlavná choroba je veľmi zákerná a pravidelne sa objavujú nové, nebezpečné formy, ktoré nereagujú na antibiotiká.

Pôvodcom kvapavky je baktéria Neisseria gonorrhoeae. V prípade, že je citlivá na antibiotikum a pacient nemá iné pohlavne prenášané choroby, postačuje jednorazová liečba. Najčastejšie sa používajú fluorované chinolóny, aminoglykozidy či nové makrolidy, v prípade multirezistentnej kvapavky sú najúčinnejšie cefalosporíny III. generácie.

Práve tie nezaberajú pri niektorých kmeňoch baktérie, o ktorých výskyte informovala Svetová zdravotnícka organizácia. V minulosti sa objavili  v Austrálii, Japonsku, Nórsku, Švédsku či v Spojenom kráľovstve.

Baktérie kvapavky sú veľmi "šikovné." Pri každom pokuse o nový typ liečby sa vyvíjajú tak, aby dokázali antibiotikám vzdorovať. Ako neúčinné sa voči nákaze ukazujú najmä staršie a cenovo lacnejšie antibiotiká. Na problém s kvapavkou a odolnosťou bektérií však narazili aj krajiny s vyššími príjmami a teda dostupnosťou drahších liekov.

U mužov baktéria postihuje predovšetkým močovú trubicu a u žien močovú trubicu a krčok maternice. Zápalový proces môže postihovať aj sliznicu konečníka, ústnej dutiny a očnej spojovky, môže sa postupne šíriť do vyšších častí pohlavných orgánov. U mužov sa kvapavka obvykle prejaví akútnymi príznakmi, ktorými sú hnisavý výtok z močovej trubice penisu, rezanie alebo pálenie pri močení, časté močenie alebo problém udržať moč, napätie alebo bolesť v semenníkoch.

Približne 10 percent mužov nemá žiadne príznaky. U žien bývajú príznaky akútnej kvapavky často menej výrazné - výtok z pošvy, bolesť pri pohlavnom styku, bolesť v podbrušku, v niektorých prípadoch krvácanie s rôznou intenzitou. Až polovica infikovaných žien nemá žiadne príznaky. Následkami ochorenia môžu byť zápaly vnútorných orgánov. Špecifická prevencia kvapavky očkovaním neexistuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie